ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θέλει γραμματέα τον Κουκουλόπουλο στο ΠΑΣΟΚ

Ποιος θέλει γραμματέα τον Κουκουλόπουλο στο ΠΑΣΟΚ
Στόχος η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα


Στον αστερισμό της επόμενης μέρας κινούνται πλέον όλοι στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Ε. Βενιζέλος που αποτελεί το μεγάλο φαβορί στην κούρσα της διαδοχής, έχει ήδη ξεκινήσει τους σχεδιασμούς του για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και για την πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση που θα κληθεί να δώσει το κόμμα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου.

Ο κ. Βενίζελος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ταχύτατες αλλαγές αμέσως μετά την εκλογή του.

Γνωρίζει, ότι για να δοθεί αξιοπρεπώς η εκλογική μάχη χρειάζεται ένας υποτυπώδης κομματικός μηχανισμός που σήμερα δεν υφίσταται. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ που θα κληθεί να τις υλοποιήσει ο νέος Γραμματέας.

Είναι δεδομένη και αναμενόμενη η αποχώρηση του σημερινού γραμματέα Μιχ. Καρχιμάκη σε περίπτωση επικράτησης του Ε. Βενιζέλου. Ο κ. Καρχιμάκης πολέμησε σκληρά τον κ. Βενιζέλο στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2007 ενώ στηρίζει τον Χ. Παπουτσή στη μάχη της διαδοχής.

Αντικαταστάτης του όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Πάρης Κουκουλόπουλος, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του Υπουργού Οικονομικών.

Εικάζεται μάλιστα ότι στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου, η είσοδος του κ. Κουκουλόπουλου στην κυβέρνηση οφείλεται σε παρέμβαση του κ. Βενιζέλου προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.

Η πολιτική εμπειρία, οι οργανωτικές ικανότητες και τα ισχυρά ερείσματα που διαθέτει ο κ. Κουκουλόπουλος στο χώρο της αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι μέτρησαν σε αυτή την επιλογή για τη θέση του νέου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος των Βενιζελικών είναι να δημιουργήσουν ένα νέο κομματικό χάρτη σε οργανωτικό επίπεδο. Πολλές οργανώσεις – σφραγίδες θα κλείσουν ενώ αβέβαιη είναι και η συνέχιση λειτουργίας των Νομαρχιακών Επιτροπών. Προωθείται η ιδέα δημιουργίας 325 τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα που θα αντιστοιχούν στον αριθμό των Καλλικρατικών Δήμων (κάθε δήμος και οργάνωση) ενώ οδεύουν προς κατάργηση οι σημερινές νομαρχιακές επιτροπές. Το συντονιστικό ρόλο, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες στα πρότυπα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα ασκούν οι 13 νέες Περιφερειακές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ανοικτό παραμένει και το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου που θα λυθεί οριστικά στο Συνέδριο που θα ακολουθήσει την εκλογή του νέου Προέδρου και θα διεξαχθεί, πιθανότατα, στις αρχές του καλοκαιριού. Το βέβαιο είναι η εκλογή, ο ρόλος αλλά και η ίδια η ύπαρξή του αμφισβητούνται και υπάρχει προσανατολισμός για νέο όργανο.

Σε κεντρικό κομματικό επίπεδο κυριαρχεί η ιδέα ενός ολιγομελούς Πολιτικού Συμβουλίου (με 8 – 10 μέλη) ενώ αλλαγές θα υπάρξουν σε ολόκληρο το κομματικό εποικοδόμημα. Είναι σίγουρο ότι οι σημερινές Γραμματείες (Οργανωτικού, Συνδικαλιστικού κα) δε θα διατηρηθούν και θα αντικατασταθούν από νέα σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, έχοντας πλέον μία χαλαρή κομματική διάσταση

Ο Ε. Βενιζέλος με τη στήριξη και τη σύμφωνη γνώμη του Α. Λοβέρδου, θέλει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στα πρότυπα των αντίστοιχων της Γαλλίας και της Γερμανίας.