ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση για την συμφωνία στο Eurogroup στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση για την συμφωνία στο Eurogroup στη Βουλή

Η χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup επισκίασε την επί των άρθρων συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς.


Επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τη σημερινή επιστολή Τσίπρα στους ευρωπαίους ηγέτες εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΛΑΟΣ επιτέθηκε κατά της δανειακής συμφωνίας, αλλά και κατά της κυβέρνησης και του Μάκη Βορίδη.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, του είπε πως «όταν προσχωρήσατε στον ΛΑΟΣ και γίναμε μαζί βουλευτές του, δεν περίμενα πως θα σας έβλεπα σήμερα υπουργό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Α.Ε.».

«Κάποιος που και οι δύο γνωρίζουμε καλά, συνηθίζει να λέει πως «κανόνας της πολιτικής είναι το απρόβλεπτον». Τελικά επιβεβαιώνεται» συνέχισε ο Η. Πολατίδης. «Εντός των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ, τα Σκόπια ονομάζονται Μακεδονία. Θα το ανεχθείτε κι εσείς; Ο αρχηγός σας βεβαίως, έχει αλλάξει γραμμή και λέει πως τα δεχόμαστε όλα. Εσείς;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, καταφέρθηκε κατά του ΛΑΟΣ, εγκαλώντας τον πως «είναι βασικός μέτοχος της κατάστασης της χώρας»:

«Είστε το κόμμα που στήριξε το πρώτο Μνημόνιο, μια πολιτική επιλογή που κατέληξε λανθασμένη. Αν είπατε το «απεταξάμην», ο λόγος είναι εκλογικός και όχι οικονομικός. Ο λαός ξέρει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει φαντάσματα - και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η καχυποψία που περιβάλλει τον πολιτικό σας λόγο, δείχνει πως έχετε αποδειχθεί την ήττα που σας περιμένει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Μουσουρούλης.

Σε υψηλούς τόνους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, παρατήρησε πως «η ομάδα των πέντε νεοφιλελεύθερων της ΝΔ που ήταν για διαγραφή, παρέμεινε διαγράφοντας τους 21. Πολιτική σας επιλογή ήταν να γίνετε γιουσουφάκια της νέας τάξης πραγμάτων. Μαζί τα φάγατε και τα κλέψατε μαζί με το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, που τα στελέχη του έγιναν συνώνυμα με την παρακμή, εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία των συνενόχων σας. Δεν είναι η αδύναμη Αριστερά με ένα παλαιωμένο κομμουνιστικό κόμμα και κάποια άλλα με σοσιαλιστικές κατευθύνσεις που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα, αλλά ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός και όσοι τον υπηρετούνε με το αζημίωτο» παρατήρησε.

«Μέχρι πριν από λίγο ο ΛΑΟΣ ήταν στην κυβέρνηση και ο πρόεδρός του είχε διακηρύξει πως ήταν βασικός συντελεστής της» υπενθύμισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Όχι λοιπόν τόσο γρήγορες αλλαγές, γιατί ζαλιζόμαστε» συμπλήρωσε.

Στην απάντησή του προς τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης υπενθύμισε πως είναι υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία «ανέλαβε να φέρει και έφερε στη Βουλή, το αποτέλεσμα μίας διαπραγμάτευσης, στο οποίο συμμετείχαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί».

«Το προϊόν αυτής της διαπραγματεύσεως, εγώ το ψήφισα και γι' αυτό διεγράφην από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μου. Αντιλαμβάνομαι τις πικρίες και τις σέβομαι - αλλά για ζητήματα συνέπειας δεν θα εγκαλείτε εμένα» συμπλήρωσε ο κος Βορίδης.

Ο κ. Κ. Μουσουρούλης, ανέβασε τους τόνους επιτιθέμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επιστολή Τσίπρα προς τους ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία εγκαλεί τα δύο κόμματα της κυβέρνησης Παπαδήμου, ότι «έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό λεηλασίας των δημοσίων πόρων και είναι υπεύθυνα για την παρούσα οικονομική κατάσταση».

«Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται εξαιρετικός μαθητής του Γιώργου Παπανδρέου, που περιφέρεται στο εξωτερικό λοιδορώντας αυτή τη χώρα» δήλωσε ο κος Μουσουρούλης για να επανέλθει αργότερα απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να καπηλεύεται τη φτώχεια και την απόγνωση. Εσείς δεν κυβερνήσατε τυπικά, αλλά μερικοί εξ υμών, έχουν κυβερνήσει, σπεύδοντας να υιοθετήσουν οποιοδήποτε παράλογο αίτημα του δημοσίου τομέα και μην καταλαβαίνοντας τι είναι ξεπούλημα και τι όχι. Είστε απόλυτα υπεύθυνοι και εσείς για το πού έφτασε η χώρα!» παρατήρησε ο κος Μουσουρούλης, καλώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην συμβάλλει στο να έρθουν οι Έλληνες ο ένας απέναντι στον άλλο».

«Δεν εκτρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε επιχειρήματα στα οποία προσιδιάζουν πολιτικοί χαρακτηρισμοί που συνυφαίνονται με αυτά» απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «αποφράδα μέρα για την Ελλάδα» την σημερινή, καθώς «το PSI προβλέπει ρήτρες συλλογικής δράσης, για τις οποίες οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πει πως θα επιφέρουν αξιολόγηση πτώχευσης».

«Οδηγήσατε τη χώρα σε πτώχευση. Η μυστική απόρρητη έκθεση της Τρόικα για το δεύτερο Μνημόνιο, που διέρρευσε, είναι κόλαφος και καταπέλτης. Μιλάτε για μείωση του χρέους κατά 100 δισ, όταν η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά 50 δισ θα γίνει με νέο δάνειο και το κούρεμα των ταμείων θα ξεπεράσει τα 12 δισ. Στην ουσία πρόκειται για απομείωση ενός χρέους 360 δισ κατά 40 δισ - μια σταγόνα στον ωκεανό ενός μη βιώσιμου χρέους» παρατήρησε ο βουλευτής.

«Αν κάποιοι θεωρούν πως ήταν δυνατόν να γίνει ανταλλαγή των ομολόγων χωρίς επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να πάνε να το πούνε στους ομολογιούχους που θα έχαναν τις καταθέσεις τους» απάντησε ο Μάκης Βορίδης. «Πετύχαμε μείωση του χρέους κατά 50% χωρίς να διαταραχθεί το τραπεζικό σύστημα, τα ταμεία, η συμμετοχή της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι - και απ' την άλλη λέτε πως θα εξαφανιστεί το χρέος χωρίς συνέπειες άτακτης χρεοκοπίας; Ποιος απ' τους δυο μας κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό;» συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως «συνεχίζουν να κινδυνολογούν και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους»: «Μέχρι χθες, επισείανε τους πιο μεγάλους κινδύνους. Μιλούσανε και συνεχίζετε να μιλάτε για άδεια ράφια, σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς. Μόνο για ακρίδες δεν μιλήσατε».

«Αν δεν ψηφίζονταν το Μνημόνιο 2 θα ερχόταν η καταστροφή; Δεν το καταλαβαίνετε πως δεν σας πιστεύει πλέον ο κόσμος; Από πού θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα, όταν στραγγίζετε τους εργαζόμενους;» αναρωτήθηκε ο κος Χαλβατζής.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα την τοποθέτηση Χαλβατζή. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι τις άλλες απόψεις που κοιτάνε να αρπάξουν κάποιο κομμάτι ψήφου απ' την διαμαρτυρία» απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο Μάκης Βορίδης, παραδέχθηκε πως οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού είχαν δουλειά και παιδεία για όλους, αλλά στερούνταν πολιτικών ελευθεριών: «Επιλέγοντας ένα τέτοιο σύστημα, επιλέγεις τις διώξεις των αντιφρονούντων και τα γκούλαγκ. Αυτά πάνε μαζί πακέτο και δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν» υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών.