ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μας… χαιρετάει ο Τόμσεν!

Μας… χαιρετάει ο Τόμσεν!

«Πληρώνει» τις αποτυχίες στην ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια

Σημαντικές ανακατατάξεις συντελούνται τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της τρόικας και όχι μόνο, αναφορικά με το ελληνικό project και την επιτροπεία του. Κατ αρχήν, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ.Πολ Τόμσεν, ο οποίος «πληρώνει» κατ αυτόν τον τρόπο την πολύ μικρή πρόοδο που έχε σημειωθεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ενδεχομένως να του αφαιρεθεί και το project της Πορτογαλίας, το οποίο έχει επίσης στο χαρτοφυλάκιο του.

Επισήμως, αυτό γίνεται επειδή θα του ανατεθούν άλλα καθήκοντα. Ανεπισήμως, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι «ο κ. Τόμσεν πληρώνει την Ελλάδα». Το ίδιο, ως ένα βαθμό, ισχύει και με τον δεύτερο της τρόικας, τον κ. Μαζούχ, ο οποίος επίσης αποχωρεί για να αντικατασταθεί.

Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν εδώ. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος αρχικώς αντιστάθηκε στην προοπτική να αναλάβει τη θέση του επιτρόπου, περιορίστηκε σε αυτή του συμβούλου και τώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς …ρόλο.

Το πιθανότερο είναι πως μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δύσκολη θέση, προσωρινά να αναλάβει τα καθήκοντα ο μόνιμος εκπρόσωπος της τρόικας στην Ελλάδα, κ. Ντερούζ, αν και ο ίδιος δεν φέρεται επίσης να ενθουσιάζεται με την ιδέα.

«Η δουλειά είναι βρώμικη, αλλά κάποιος θα πρέπει να την κάνει» είναι το μότο των τελευταίων ωρών. Το θέμα είναι ποιος θα επιλεγεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να αποφασίσει και το «κέντρο» τι ακριβώς θέλει να κάνει με την Ελλάδα: θέλει επίτροπο, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ή δεν θέλει, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο;