ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως ο Σαμαράς «γλύκανε» την Μέρκελ

Πως ο Σαμαράς «γλύκανε» την Μέρκελ

Από «μαύρο πρόβατο» του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ μετετράπη σε ρυθμιστή των εξελίξεων

Απόλυτα δικαιωμένος αισθάνεται ο Αντώνης Σαμαράς, από τις έως τώρα επιλογές του, μετά και από τις πρόσφατες επαφές του στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του Ε.Λ.Κ..

Στη ΝΔ, αποτιμούν ως ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, και επισημαίνουν πως στην κοινή δήλωση των «17», για πρώτη φορά, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών, κάτι το οποίο ουσιαστικά το πιστώνουν στον αρχηγό της παράταξης, Αντώνη Σαμαρά

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επάνοδο της Ευρώπης σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. Προς τούτο απαιτείται διττή προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, κάνοντας το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά να μιλά για δικαίωση της συνεπούς στάσης της ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται ακόμη την κοινή δήλωση των 17 Πρωθυπουργοί της Ευρωζώνης που αναφέρουν, ότι «υποστηρίζουν συγκεκριμένα και ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης», και σημειώνουν την ανάγκη «στήριξης των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για βασικά έργα υποδομής και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την προώθηση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ανεβάζει με κάθε ευκαιρία το θέμα της Ανάπτυξης, θίγοντας το πιεστικά, τόσο στις κατ΄ ιδίαν επαφές του με τους Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντόουλ όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χαρακτηριστική των διαθέσεών του, η χθεσινή του συνέντευξη στους γερμανικούς Financial Times, υπό τον τίτλο «ο Σαμαράς ελπίζει σε αναπτυξιακή τράπεζα για την Ελλάδα», όπου αναφέρεται πως υπολογίζει σε γερμανική υποστήριξη όσον αφορά στην προώθηση της ελληνικής οικονομίας και δηλώνει πως "η καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση".

Πως «γλύκανε» την Καγκελάριο

Μπορεί σήμερα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να μη αντιμετωπίζεται μοναχά από τους ξένους ηγέτες ως αξιόπιστος συνομιλητής, αλλά και ως ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος, δεν πάει πολύς καιρός ωστόσο από τότε που οι εταίροι, με πρώτη την σιδηρά κυρία του Βερολίνου, Άνγκελα Μέρκελ, έβλεπαν στο πρόσωπό του το «μαύρο πρόβατο» του Ε.Λ.Κ., εξαιτίας της άρνησής του να αποδεχθεί το «φάρμακο» του Μνημονίου.

«Πριν 1,5 χρόνο, όταν έπρεπε να ψηφιστεί το πρώτο Μνημόνιο, υπήρχε ένταση στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτό τώρα πέρασε», η αποστροφή Μέρκελ που περιγράφει γλαφυρά τη μεταστροφή των σχέσεων των δυο πλευρών και την αλλαγή των ισορροπιών.

Η άλλοτε απόμακρη Άνγκελα Μέρκελ, όχι μόνο δέχθηκε να συναντήσει επί μια ώρα τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά όπως φαίνεται δεν πρόβαλλε καμία αντίρρηση στην «γαλάζια» επιχειρηματολογία υπέρ των πρόωρων εκλογών. Η αποδεδειγμένη δικαίωση Σαμαρά, σχετικά με την αποδοτικότητα του πρώτου Μνημονίου, οι δεύτερες σκέψεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τα οφέλη της πολιτικής δραστικών περικοπών που πρεσβεύει η καγκελάριος, η στήριξη Σαμαρά στη μεταβατική, η παροχή έγγραφων εγγυήσεων και οι διαγραφές στις οποίες προέβη εσχάτως η Συγγρού -τις οποίες μνημόνευσε μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ στην Άνγκελα Μέρκελ-, απομάκρυναν κάθε αμφιβολία της γερμανικής πλευράς, που αγωνιά αν η επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Σαμαράς, δε δίστασε πάντως να προσφέρει και προσωπικές εγγυήσεις στην καγκελάριο, δεσμευόμενος πως θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες με τους πιστωτές, αναφορικά με τις περικοπές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις, με την απαραίτητη όμως προσθήκη της Ανάπτυξης. Μη όντας μάλιστα πια το «κόκκινο πανί» του Ε.Λ.Κ., ο ηγέτης της ΝΔ, έβαλε στο τραπέζι σειρά θεμάτων όπως:

  • Την ενεργοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων
  • Την αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
  • Τη δημιουργία μιας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών
  • Την απεμπλοκή των μεγάλων έργων υποδομής

Η αλλαγή τάσης των εταίρων και η βελτίωση του κλίματος, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, έγιναν πάντως φανερές και από τις δηλώσεις Μάρτενς, του προέδρου του ΕΛΚ, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Σαμαρά για τις «εκλογές του Απριλίου».