ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Αγγελάκας: Όχι σε συγκυβέρνηση συμβιβασμών και εκβιασμών

Μ. Αγγελάκας: Όχι σε συγκυβέρνηση συμβιβασμών και εκβιασμών

Συνέντευξη στον Κώστα Λασκαράτο

«Χρειάζεται να εξηγήσουμε αναλυτικότερα στους πολίτες τους λόγους της αλλαγής στάσης μας όσον αφορά το Μνημόνιο ΙΙ», παραδέχεται στο newsbomb, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, Μανώλης Αγγελάκας.

Ο κ. Αγγελάκας, ασκεί δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, μιλά για την Αριστερά, το νέο κόμμα Καμμένου και την Χρυσή Αυγή και δεσμεύεται πως η ΝΔ, εφόσον εκλεγεί, θα στηρίξει την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, θα αναδιοργανώσει τον ΕΟΦ και θα εγγυηθεί τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων.

Πόσο «ρεαλιστικό» μοιάζει να μιλά για αυτοδυναμία η ΝΔ, την ώρα που τα δημοσκοπικά ευρήματα, δείχνουν να υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από έναν τέτοιο στόχο;

Η χώρα έχει ανάγκη σήμερα από μια ισχυρή κυβέρνηση που θα αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή με τους Ευρωπαίους εταίρους –δανειστές μας. Μια κυβέρνηση που θα κάνει «εσωτερική διαβούλευση» για να διαμορφώσει θέσεις είναι ότι χειρότερο. Και μάλιστα όταν οι θέσεις που θα προκύπτουν, θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών και ίσως και εκβιασμών. Πώς μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση με εκείνους που εξέθρεψαν τη διαπλοκή, με εκείνους που αντιτάχθηκαν σε κάθε προσπάθεια οργανωτικής αναδιάρθρωσης της χώρας; Τις επόμενες εβδομάδες, θα μιλήσουμε στο λαό, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας και θα ζητήσουμε να μας στηρίξει. Πιστεύω ότι οι πολίτες, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της ψηφοφορίας, θα κάνουν τη σωστή επιλογή και θα μας δώσουν την εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε πως μια συγκυβέρνηση θα του «δέσει τα χέρια». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν τη θέλει. Δεν τον ακούσαμε όμως να λέει πως θα την αρνηθεί, αν το εκλογικό σώμα δεν προσφέρει την αυτοδυναμία στη ΝΔ…

Εξήγησα παραπάνω με συνοπτικό τρόπο γιατί δεν μιλάμε για συγκυβέρνηση. Προσθέτω ακόμα ότι όλα τα παραδείγματα συγκυβέρνησης στην χώρα μας απέτυχαν. Ατολμία, αναβλητικότητα, προσωπικές στρατηγικές και υστερόβουλες σκέψεις χαρακτήρισαν τις κυβερνήσεις συνεργασίας που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Περιμένετε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Αν ο λαός έχει άλλη άποψη, θα το εκτιμήσουμε τότε.

Η βάση της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει μπερδεμένη. Σε έναν βαθμό δεν έχει πεισθεί για την επιλογή της ηγεσίας να στηρίξει το Μνημόνιο ΙΙ ενώ έχει πάθει σύγχυση και από το «πήγαινε-έλα» των βουλευτών σας, με τις διαγραφές και τις επανεντάξεις. Πως θα αναστρέψετε αυτό το κλίμα;

Έχετε δίκιο, χρειάζεται να εξηγήσουμε αναλυτικότερα στους πολίτες τους λόγους της αλλαγής στάσης μας όσον αφορά το «Μνημόνιο ΙΙ». Πρέπει να πούμε στον λαό ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε σχέδιο Β [Plan B] αν δεν ψηφίζαμε τη νέα δανειακή σύμβαση. Η Νέα Δημοκρατία, όντας υπεύθυνη παράταξη, δεν θέλει την «Ελλάδα της Δραχμής» και τη χώρα μας έξω από την Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή πρέπει να υπογραμμίσουμε τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα και δράση της κυβέρνησης Παπανδρέου που τα τελευταία 2 χρόνια με τις «πρωτοβουλίες» τους αφαίρεσαν από την χώρα κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Κάποιοι πρώην βουλευτές μας ίσως δεν αντελήφθησαν την κρισιμότητα της στιγμής και δεν στήριξαν την κομματική γραμμή. Η περαιτέρω σχέση τους με τη Νέα Δημοκρατία είναι θέμα της ηγεσίας της παράταξης αλλά και των ιδίων.

Ο Πρόεδρός σας έχει επανειλημμένως «σφυρηλατήσει» την Αριστερά. Ωστόσο, οι μεγάλες απώλειες του κόμματος, έρχονται μάλλον από τα δεξιά. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, δείχνει να μπαίνει άνετα στη Βουλή, ενώ και η «Χρυσή Αυγή», σημειώνει άνοδο. Μήπως πρέπει να αλλάξετε ρητορική;

Ξέρετε, η αριστερά έχει μία ασυλία στην Ελλάδα. Διατηρεί για τον εαυτό της το αλάθητο και την «προοδευτικότητα», ενώ πολλές φορές έχει τις πλέον αναχρονιστικές θέσεις. Ο Πρόεδρος της ΝΔ με την τελευταία ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή αναφέρθηκε στις ευθύνες της αριστεράς στη διαμόρφωση ενός κλίματος «ακινησίας» και υπονόμευσης σε κάθε προσπάθεια προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών.

Όσον αφορά το κόμμα του κ. Καμμένου, ας περιμένουμε να δούμε τις θέσεις του γιατί μέχρι σήμερα αυτό που βλέπω είναι αντιμνημονιακή ρητορεία.

Περιμένω να διαβάσω και τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση. Το ίδιο ισχύει και για τη «Χρυσή Αυγή » που επικεντρώνεται επίσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης για το οποίο η ΝΔ έχει ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης. Και οι δύο πάντως εκμεταλλεύονται, πρόσκαιρα πιστεύω, την δικαιολογημένη οργή των πολιτών, αλλά δεν έχουν θέσεις για μια σειρά από θέματα και ιδιαίτερα για την οικονομία που είναι το μείζον σήμερα.

Τον χώρο του φαρμάκου τον γνωρίζετε πολύ καλά, από τη δική σας δραστηριοποίηση στον τομέα. Πως κρίνετε τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας;

Η προσπάθεια περιορισμού των φαρμακευτικών δαπανών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως και η εφαρμογή μέτρων όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δυστυχώς όμως οι πολιτικές που προωθούνται «σκοτώνουν» την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.

Στην ουσία προωθούνται τα γενόσημα φάρμακα που παράγονται εκτός Ελλάδος. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν το φαρμακείο, ως μικρομεσαία επιχείρηση, στην εξόντωση και την υποκατάστασή του από πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο της λιανικής διανομής των φαρμάκων. Στο πρόγραμμα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική για το φάρμακο έχει εξέχουσα θέση. Θα στηρίξουμε την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, θα αναδιοργανώσουμε τον ΕΟΦ και θα εγγυηθούμε τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων.