ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομικός έλεγχος των «πόθεν έσχες» πολιτικών από το 1974

Αναδρομικός έλεγχος των «πόθεν έσχες» πολιτικών από το 1974

Τον αναδρομικό επανέλεγχο των «πόθεν έσχες» πολιτικών από το 1974 μέχρι το 2010 προβλέπει η πρόταση νόμου του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη και άλλων 74 βουλευτών.

Η πρόταση πέρασε με ευρύτατη συναίνεση, καθώς στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ, τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ το ΚΚΕ, δήλωσε μεν «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισε ωστόσο την πλειοψηφία των διατάξεων.

Για «ηχηρό μήνυμα ευθύνης και μέτρου» που στέλνει η Βουλή έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ενώ όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι τα κόμματα για πρώτη φορά στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, θεσπίζοντας αυστηρό έλεγχο όσων έχουν διαχειριστεί ή διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία.

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενσωματώθηκαν πολλές βελτιωτικές προτάσεις στην πρόταση νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων τον αναδρομικό επανέλεγχο των πολιτικών από το 1974 μέχρι 2010, την διαδικτυακή ανάρτηση των «πόθεν έσχες» πολιτικών και όσων υποχρεούνται σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, κατάσχεση υπέρ του δημοσίου οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί