ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικολόγοι: Να καταργηθεί το αφορολόγητο της υπεραξίας των μετοχών

Οικολόγοι: Να καταργηθεί το αφορολόγητο της υπεραξίας των μετοχών

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση, καταργώντας άμεσα το αφορολόγητο της υπεραξίας των εισηγμένων μετοχών.

Σύμφωνα με την άποψη του κόμματος, ο φόρος 2‰ επί της αξίας πώλησης, ο οποίος διατηρείται προσωρινά, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την εξόφθαλμη αδικία του να φορολογείται ο μόχθος του εργαζόμενου με αποτελεσματικό συντελεστή της τάξης του 25-30%, την ίδια ώρα που ο εμπορευόμενος εισηγμένες μετοχές παραμένει στο φορολογικό απυρόβλητο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, έκανε την εξής σχετική δήλωση:

«Το σκεπτικό του μέτρου είναι διάτρητο. Υποτίθεται πως αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων, όμως η ρύθμιση αφορά όλες τις εισηγμένες, δηλαδή ακόμα και εταιρίες που προβαίνουν σε μειώσεις μετοχικού κεφαλαίου ή επαναγορά ιδίων μετοχών. Η μερίδα του λέοντος της υπεραξίας θα αφορά λοιπόν κέρδη από υφιστάμενες μετοχές, που δε θα συνδέονται με νέες επενδύσεις στη λεγόμενη πραγματική οικονομία. Δεν μπορεί λοιπόν αυτοί που επιβάλουν διαρκώς νέα βάρη στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να δημιουργούν ή να διαιωνίζουν φορολογικούς παραδείσους για τους εαυτούς τους».