ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Μακρυπίδης: Η αποχή πλήττει τον ίδιο το λαό

Α. Μακρυπίδης: Η αποχή πλήττει τον ίδιο το λαό

Την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα των εκλογών εκφράζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη αρχίσει η ανατροπή των δημοσκοπήσεων όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη

Σε συνέντευξή του στο newsbomb, ο κ. Μακρυπίδης χαρακτηρίζει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «εξαιρετικά ικανό και δοκιμασμένο στα δύσκολα πολιτικό που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και τη συσπείρωση της Δημοκρατικής Παράταξης».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της πολιτικής αστάθειας και καλεί τους πολίτες να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους, καθώς η αποχή αποδυναμώνει διαπραγματευτικά τη χώρα.

Αναφορικά με την επιλογή πολλών συναδέλφων του να μην πολιτευτούν, σημειώνει ότι οι λύσεις στη σημερινή συγκυρία περνάνε μέσα από δύσκολες αποφάσεις και «είναι επόμενο όσοι είχαν συνηθίσει να πολιτεύονται στις εποχές των παχιών αγελάδων και των παροχών μέσω δανεικών, να αδυνατούν ή να μη θέλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να επιλέγουν την λιποταξία».

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο Ανδρέας Μακρυπίδης στο newsbomb:

Θεωρείτε ότι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι ένας εξαιρετικά ικανός και δοκιμασμένος στα δύσκολα πολιτικός που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και την συσπείρωση της Δημοκρατικής Παράταξης και την ελπιδοφόρα προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Στόχος στις εκλογές ήταν, είναι και θα είναι πάντα η νίκη, όπως αρμόζει στη μεγάλη ιστορική δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, μήνυμα που εξέπεμψε και η πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία εκλογής Προέδρου. Ως εκ τούτου είμαι αισιόδοξος. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι ήδη έχει αρχίσει η ανατροπή των δημοσκοπήσεων, όπως έχει γίνει ξανά στο παρελθόν.

Ποια σημεία της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νέος αρχηγός;

Την Κυριακή της εκλογής νέου προέδρου μόλις αρχίσαμε. Απαιτείται όμως ακόμα πολλή δουλειά και ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις εβδομάδες αυτές στο έπακρο. Χρειαζόμαστε οργανωτική και εκλογική ετοιμότητα, ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της βάσης του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ σε όλους τους μαζικούς χώρους. Πολιτική επανεκίνηση με πανστρατιά και συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Προγραμματική ανανέωση με τη διατύπωση ενός σύγχρονου, ρεαλιστικού, αποτελεσματικού και προοδευτικού σχεδίου που θα απαντάει στις μεγάλες προκλήσεις της ανάπτυξης, ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της χώρας και κυρίως θα αποκαθιστά τις κοινωνικές αδικίες και θα ανακατανέμει τις θυσίες. Όλα αυτά μαζί θα σηματοδοτήσουν την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, θα προσδώδουν στην προσπάθειά μας κύρος και αξιοπιστία και θα δώσουν προοπτική.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;

Σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται στο κομβικό σημείο ανάμεσα στην κρίση και την, ορατή πια, προοπτική εξόδου από αυτή, πρέπει την επόμενη των εκλογών να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση και όχι ακυβερνησία. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της πολιτικής αστάθειας. Τι είδους κυβέρνηση θα έχουμε θα αποφασίσει και θα επιλέξει ο ίδιος ο λαός με την ψήφο και την ετυμηγορία του.

Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι πίσω τους κρύβεται η Αριστερά;

Οι πικρίες, οι διαμαρτυρίες, η κριτική, η δυσαρέσκεια και τα παράπονα της κοινωνίας και των πολιτών είναι εύλογα. Η ελεύθερη έκφραση θέσεων, απόψεων και ιδεών είναι η ζωοποιός δύναμη της Δημοκρατίας. Όμως όταν κάποιος επιλέγει το πεδίο της βίας τότε ξεπερνάει την κόκκινη γραμμή. Στρέφεται ενάντια στην ίδια τη Δημοκρατία. Ακόμα και οι αντισυγκεντρώσεις που κάποιοι από ποικίλες κατευθύνσεις οργανώνουν, μας επιστρέφουν στα πέτρινα χρόνια των δεκαετιών 1950-1960, που τόσο πολύ στοίχισαν στη χώρα. Οι πρακτικές αυτές πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα.

Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;

Οι εκλογές είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατικής διαδικασίας. Ιδιαίτερα οι συγκεκριμένες εκλογές έχουν ξεχωριστή, εθνική σημασία, αφού η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο της εξόδου από την κρίση. Ως εκ τούτου οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν, να εκφραστούν, να δώσουν εντολή για το πώς φαντάζονται τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η αποχή πλήττει τον ίδιο το λαό, αποδυναμώνει διαπραγματευτικά τη χώρα, και δεν δίνει προοπτική στις αγωνίες των πολιτών.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;

Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη πληγή της Ελληνικής Κοινωνίας, μιας και χτυπάει στον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι θέμα ποσοστού, αφού η ύπαρξη έστω και ενός ανέργου είναι κατάσταση εξίσου δυσάρεστη και βιώνεται ατομικά. Η επίλυση όμως αυτού του κορυφαίου ζητήματος είναι συλλογική και περνάει μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας. Εκεί χρειάζεται να εστιάσουμε, αφού πλέον περάσαμε τον κάβο της χρεοκοπίας. Τα μέτρα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης δεν μπορεί πλέον να είναι αντι-αναπτυξιακά, όπως φόροι και εισπρακτικά μέτρα, θέση που έχω υποστηρίξει σθεναρά μιλώντας για την ανάγκη ενός «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ». Με αυτά κατά νου και με εφόδιο τις διαχρονικές θέσεις, την ιστορία και τη δράση μου, θα πορευτώ στις εκλογές, και θα ζητήσω τη στήριξη των συμπολιτών μου Αιτωλοακαρνάνων, για μια άλλη αυτοδύναμη πορεία της Ελλάδας, σε μια Ευρώπη των λαών.

Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές; Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;

Οι πολιτικοί εάν θέλουν να επιτελούν σωστά το ρόλο τους, οφείλουν να βρίσκονται μονίμως μπροστά από τις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας, να σηματοδοτούν τις εξελίξεις, να είναι παρόντες και ετοιμοπόλεμοι την ώρα της μάχης. Οι λύσεις στη σημερινή συγκυρία περνάνε μέσα από δύσκολες αποφάσεις. Είναι επόμενο όσοι είχαν συνηθίσει να πολιτεύονται στις εποχές των παχιών αγελάδων και των παροχών μέσω δανεικών, να αδυνατούν ή να μη θέλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να επιλέγουν την λιποταξία.