ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Υπ. Οικονομικών στην κα. Αυγερινοπούλου

Απάντηση Υπ. Οικονομικών στην κα. Αυγερινοπούλου

Το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ορισμένες διευκρινήσεις σχετικά με την απαλλαγή των αγροτών από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων όσον αφορά τις αγροτικές τους περιουσίες, ύστερα από σχετική Ερώτηση στην Βουλή της Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, βουλευτού Επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία.

Η βουλευτής είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απαλλαγούν από το Ειδικό Τέλος ακινήτων για τις αγροτικές αποθήκες ή να τους επιστραφούν χρήματα που πλήρωσαν στην περίπτωση που εκδόθηκε λογαριασμός της Δ.Ε.Η για κτίσματα που εξυπηρετούν αποκλειστικά γεωργικές ή κτηνοτροφικές χρήσεις.

Σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε μετά την Ερώτησή της Βουλευτού, «με τις διατάξεις της παραγράφου 5, του άρθρου 53 του ν.4021/2011 προβλέπεται απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση. Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής απαιτείται η ύπαρξη τιμολογίου αγροτικής ή κτηνοτροφικής χρήσης για την 17/9/2011 και την 31/3/2012 αντίστοιχα για τα έτη 2011 και 2012".

"Όταν δεν υπάρχει τιμολόγιο απαιτείται πολεοδομική άδεια ειδικού τύπου ή σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια κάθε δημόσιο έγγραφο, καθώς και φορολογικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι στο ακίνητο δεν ασκείται και άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κλπ)", συνεχίζει η απάντηση του Υπουργείου.

Τέλος, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου, υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ τμήμα του ακινήτου».

"H ελληνική οικονομία χρειάζεται να επενδύσει άμεσα στον αγροτικό της πυλώνα", είχε τονίσει η κα. Αυγερινοπούλου στην Ερώτησή της.

"Η οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων παραγωγών με διοικητικά κόστη και με φορολόγηση των μέσων παραγωγής τους συνιστά επιλογή, που δεν ενισχύει την ελληνική αγροτική παραγωγή. Οι αγρότες με μικρούς κλήρους και μικρές οικονομικές δυνατότητες πρέπει να υποστηριχθούν", είχε τονίσει η ίδια.