ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προφορικές εξετάσεις» για Σαχινίδη

«Προφορικές εξετάσεις» για Σαχινίδη

Απαντήσεις στην Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ καλείται να δώσει ο υπ. Οικονομικών για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στην Ελλάδα.


Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι αυτό το οποίο ετοιμάζεται να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Ουάσιγκτον ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Ουσιαστικά, θα κληθεί να δώσει “προφορικές εξετάσεις”, όπως εύστοχα τόνισε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, περιγράφοντας την κατάσταση και το κλίμα που τον περιμένει στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι “εξετάσεις” αυτές θα αφορούν στην κατάσταση και στη πρόοδο, που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα από την ώρα που ψηφίσθηκε το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από την τρόικα των πιστωτών της.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Σαχινίδης, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ξανασυναντήσει τους ... εξεταστές του, με την σημερινή του ιδιότητα, του υπουργού Οικονομικών.

Το αρνητικό έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα έχει να τους πει κάτι θετικό ή ενθαρρυντικό αναφορικά με την όποια πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος;

Επειδή, απλώς, δεν έχει σημειωθεί. Η πίεση που αναμένεται να του ασκηθεί, εξαιτίας αυτού του λόγου και μόνο, θα είναι μεγάλη.

Ο κ. Σαχινίδης, κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί και με τη διοίκηση του ΔΝΤ.

Εκεί, με εξαίρεση την Γαλλίδα γενική διευθύντρια του, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, σχεδόν κανείς άλλος δεν θα τον περιμένει με θετικές, έστω, διαθέσεις.

Ακόμα κι αυτή, όμως, το τελευταίο διάστημα, φέρεται να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Συνεπώς όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι ακριβώς ...περιμένει τον κ. Σαχινίδη.