Σαμαράς: Αδιαπραγμάτευτη η ΝΔ για υπερήφανη Ελλάδα
Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία παρουσίασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο του Ζαππείου σε μια εκδήλωση δυναμική, γεμάτη ζωντάνια και φρέσκα πρόσωπα και μηνύματα.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στην ανάγκη ξεκάθαρης εντολής και ισχυρής πλειοψηφίας για το κόμμα του μετεκλογικά, ώστε να οδηγηθεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και ισοδύναμων μέτρων έναντι των αδικιών που πλήττουν τα πιο αδύναμα στρώματα.
Ο κ. Σαμαράς προέβαλε ένα οικονομικό πρόγραμμα που απαντά στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος της χώρας, τα κύρια σημεία του οποίου περνούσαν πίσω από τον πρόεδρο της ΝΔ σε μια μεγάλη οθόνη προβολής. Τα στημένα πανό ή οι παλαιωμένες αφίσες που παραπέμπουν σε εκλογικές αναμετρήσεις περασμένων δεκαετιών είχαν δώσει τη θέση τους στη ζωντανή εικόνα, τα φρέσκα πρόσωπα και την ελληνική σημαία, δείχνοντας ότι η «γαλάζια» επικοινωνιακή ομάδα έχει βρει το βηματισμό της στην τελική ευθεία των εκλογών.
Οι πρώτες κινήσεις διακυβέρνησης της ΝΔ
«Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα για να διασώσουμε τη δημοκρατία μας. Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Και το μοντέλο παραγωγής και το σύστημα διακυβέρνησης», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.
«Όχι περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, όχι άλλη αύξηση φόρων, όχι ξανά οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις», δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς.
Στις πρώτες έξι εβδομάδες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε τέσσερα σημαντικά νομοσχέδια: το πρώτο για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το δεύτερο για το φορολογικό νομοσχέδιο, το τρίτο για την περικοπή των δαπανών και την περιστολή της δημόσιας σπατάλης και τέταρτο το πολυνομοσχέδιο για την Ανάπτυξη, με θεσμικές παρεμβάσεις απαραίτητες για να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για να προχωρήσει άμεσα η ανάπτυξη χρειάζονται: πρώτον, τα κοινοτικά κονδύλια 14,5 δισ. του ΕΣΠΑ που πρέπει να απορροφηθούν τα επόμενα τρία χρόνια. Δεύτερον, εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά. Από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προκύψουν περιθώρια και θα υπάρχει ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τρίτον, με την επιστροφή στις επιχειρήσεις των χρημάτων που χρωστά το δημόσιο ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
«Θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις- παραχωρήσεις», όπως τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμιά μας και θα αναπτύξουμε ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων με ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν, είπε ο κ. Σαμαράς.
«Η Ελλάδα έχει πλούτο, ο φυσικός πλούτος, ο ορυκτός τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και το δαιμόνιο του Έλληνα αν τα αξιοποιήσουμε στις διεθνείς αγορές θα έχουμε ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη αποτυχία της μεταπολίτευσης είναι ότι οδήγησε στη χρεοκοπία μια χώρα με τεράστιο πλούτο» για να προσθέσει: «Εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα και στον πλούτο της».
Διόρθωση των αδικιών με ισοδύναμα μέτρα
Όσον αφορά στη διόρθωση των αδικιών που επεβλήθησαν στο πλαίσιο του στόχου περικοπής του ελλείμματος και μείωσης του χρέους, ο κ. Σαμαράς επέμεινε στα ισοδύναμα μέτρα. «Τα ισοδύναμα μέτρα γι' αυτά που είπαμε είναι 550 εκατομμύρια ευρώ και ενδεικτικά μπορούν να βρεθούν από αύξηση του φόρου στα κέρδη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και από τη μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. Εξετάσαμε δαπάνες του δημοσίου που μπορούν να κοπούν χωρίς να θιγούν οι μισθοί και η ποιότητα των υπηρεσιών. Μία τέτοια περικοπή φθάνει αμέσως τα 400 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα αποκατασταθούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις και τα επιδόματα πολυτέκνων.
Για το γνωστό «χαράτσι» ανακοίνωσε ότι «θα αντικαταστήσουμε το "χαράτσι" με ένα νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Το νέο ΕΤΑΚ θα είναι πιο δίκαιο πιο αποτελεσματικό. Θα υπάρξει οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων, οι αντικειμενικές αξίες δεν θα αυξηθούν».
Για τους δανειολήπτες ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ρυθμίσεις ανακούφισης, τονίζοντας ότι «η δόση των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Όσοι έχουν μεγάλο πρόβλημα για μία τριετία θα πληρώνουν μόνο τόκους, είναι μέτρο που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και αντέχουν οι τράπεζες». Επίσης, υποσχέθηκε αποζημίωση των ομολογιούχων που έχασαν τα χρήματά του στο «κούρεμα» των ομολόγων.
Στόχος η αυτοδυναμία
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι για να υλοποιηθεί η πολιτική του χρειάζεται η ομπρέλα της Ευρώπης και διατυπώνοντας τον στόχο του για ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα κάνει εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει όσα χρειάζεται με τους θεματοφύλακες του κρατισμού.
Την Πέμπτη, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τους υπόλοιπους τομείς.
Διαβάστε επίσης:
Α. Σαμαράς: Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα