ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι «διαιτητές» θα «σφυρίξουν» παράταση στο πρόγραμμα προσαρμογής

Ποιοι «διαιτητές» θα «σφυρίξουν» παράταση στο πρόγραμμα προσαρμογής

Υπό έναν απαράβατο όρο θα δοθεί τελικώς η ετήσια παράταση στο πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Να είναι η ύφεση το 2013 μεγαλύτερη απ ό,τι αρχικώς προβλέπονταν.


Γι αυτό και αν αποφασισθεί, θα αποφασισθεί οριστικές αρχές του 2014,για το 2015, εφόσον θα έχει οριστικοποιηθεί η εικόνα του κρίσιμου …2013. Μπερδευτήκατε; Και όμως, αυτή είναι η όλη «λογική» του project, όπως την αναλύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Mάλιστα, προσθέτουν και μια «λεπτομέρεια», που την κρίσιμη ώρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι το ΔΝΤ δεν επιμένει στη ρήτρα της ύφεσης, όπερ σημαίνει ότι ο πήχης για τη διασφάλιση της παράτασης μπορεί να πέσει και χαμηλότερα. Η νέα κυβέρνηση, ωστόσο, που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, θα πρέπει να σταθμίσει ό,τι και η κυβέρνηση Παπαδήμου και να αποφασίσει αν τελικώς τη συμφέρει να «κυνηγήσει» αυτή την παράταση.

O κίνδυνος να εξοργισθούν οι σκληροί εταίροι παραμένει υπαρκτός και αυτό ακριβώς είναι που λέγεται ότι συζητήθηκε κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Όπως επίσης και η χρηματοδότηση αυτής της ετήσιας παράτασης. Αν τελικώς αποφασισθεί, τα λεφτά θα μπορούσαν να βρεθούν από δύο πηγές και συγκεκριμένα: α) αυτά που περίσσεψαν από το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους και β) αυτά που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Υπό προϋποθέσεις, τα κεφάλαια αυτά θα είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν, αν και – επαναλαμβάνεται – οριστικές απαντήσεις δεν έχουν ληφθεί.