ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα

21:29 Αύριο το πρωί θα επιστρέψουμε τη διερευνητική εντολή στον ΠτΔ και θα συμμετάσχουμε σε όλες τις διαδικασίες που το Σύνταγμα προβλέπει. Στις συναντήσεις με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο διαπιστώσαμε την προσπάθεια να παίζουν μπλόφες και παγίδες, διερευνήσαμε και τη δυνατότητα που υπάρχει να μην οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το πάγωμα των νόμων του μνημονίου. Ο κ. Βενιζέλος υπήρξε κατηγορηματικός. Ή εφαρμογή ή επαναληπτικές εκλογές. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

21:28 Μετά το τέλος των επαφών μας, η πρότασή μας έχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά περιορισμένη κοινοβουλευτική υποστήριξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικοτητα, να σχηματίσουμε κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα.

21: 27 Ήθελα να ευχαριστήσω για τη στήριξη ένα σύμβολο αγώνα, το Μίκη Θεοδωράκη. Μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη η δήλωση στήριξης της προσπάθειάς μας.

21: 26 Θέλω να ευχαριστήσω τους Οικολόγους Πράσινους και την Λούκα Κατσέλη, που θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη στήριξή της στους άξονες που καταθέσαμε. Σημαίνει ότι είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

21: 25 Συναντήθηκα με τον Φώτη Κουβέλη. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την στήριξή του. Θα ήθελα να αναρωτηθώ, αν η θετική ανταπόκριση είχε γίνει πριν τις εκλογές, θα είχαμε τώρα καθαρή πλειοψηφία, θα ήμασταν η πρώτη δύναμη.

21: 24 Είναι η ώρα για ενότητα της αριστεράς κι ενότητα της Αριστεράς με το λαό. Τους μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα τους προδώσουμε. Δεν θα γίνουμε σαν τους άλλους.

21:23 Απευθυνθήκαμε στην κ. Παπαρήγα. Αρνήθηκε τη συνάντηση μαζί μας. Μας λυπεί αυτό το γεγονός. Τώρα που διαμορφώνονται δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα, που η ιστορία μας χτυπά την πόρτα, δεν έχουμε το δικαίωμα να κωφεύουμε. Κι είναι μια βαριά ευθύνη που αναλαμβάνει η ηγεσία του ΚΚΕ. Θα επιμείνουμε στην ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης των αριστερών αγώνων.

21:22 Συναντήσαμε κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή. Συναντήσαμε κοινωνικούς φορείς. Κάποιοι μας λοιδώρησαν. Τους εξηγήσαμε ότι θελήσαμε να κερδίσουμε τη στήριξη της κοινωνίας. Γιατί ακόμη κι αν μια κυβέρνηση έχει 151 βουλευτές και δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας, δεν μπορεί να προχωρήσει σε ρήξεις.

21:21 Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην κρίση του λαού ένα εναλλακτικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση. Το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Μας έδωσε δύναμη, δύναμη μεγάλη, αλλά όχι αρκετή για να σχηματίσουμε μόνοι μας κυβέρνηση με πρόγραμμα Αριστεράς.

21:20 Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ευθύνης που ζητά ανατροπή αυτών των πολιτικών, που μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις και τους μισθούς και τις συντάξεις. Που ζητά να ανατραπεί το μνημόνιο της λιτότητας και της χρεοκοπίας και να καταργηθεί αυτό το ειδικό ταμείο.

21:19 Είδαμε τις τελευταίες ημέρες αυτούς που τη μια μας μισούν κι από την άλλη μας αγαπάνε να ψάχνουν να βρουν την κάθε λέξη για να την παραποιήσουν. Για να πουν ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεύθυνη δύναμη, που δεν θέλει τη σωτηρία της χώρας. Παραποίησαν ακόμη και δηλώσεις στελεχών μας. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτό το κλίμα θέτει σε κίνδυνο την οικονομία. Αλλά τι να πει κανείς για κάποιους που τις απειλές εξόδου από το ευρώ τις έχουν κάνει καραμέλα, με αποτέλεσμα να φύγουν από το τραπεζικό σύστημα 75 δισ. ευρώ. Αλλά δεν τους νοιάζει.

21:18 Ζητήσαμε διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης και δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου για τη διερεύνηση του επαχθούς χρέους, που έκαναν κι άλλες χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της υπερχρέωσης. Κι είπαμε ότι όσοι εγγυήθηκαν προσωπικά με τις υπογραφές τους το δεύτερο μνημόνιο, να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπογραφές τους δεν δεσμεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί αποφάσισαν ερήμην του ελληνικού λαού.

21:17 Ζητήσαμε να σταματήσει αυτό το πάρτι με τις τράπεζες. 216 δισ. κι ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία.

21: 16 Είπαμε τα αυτονόητα. Κατάργηση του μνημονίου, άμεση επαναφορά των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων στα επίπεδα πριν ψηφιστούν οι νόμοι. Κι είπαμε ότι χρειάζονται άμεσα αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος που φαίνεται τώρα πόσο παρανοϊκός είναι. Να πάμε στην απλή αναλογική.

21:15 Η εντολή έχει σαφή χαρακτηριστικά που δεν έχουμε το δικαίωμα να τα αγνοήσουμε. Η εντολή είναι για άμεση απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας. Μόλις πήραμε τη διερευνητική εντολή, καταθέσαμε τους άξονες πάνω στους οποίους θέλουμε να γίνει η συζήτηση.

21:14 Η ανατροπή θα γίνει στο πλαίσιο παρεμβάσεων στο ευρωπαϊκό πεδίο. Η κρίση δεν είναι ελληνική. Είναι συστημική και ευρωπαϊκή. Και πρέπει να διεκδικήσουμε λύση προς το συμφέρον των λαών.

21:13 Οι ομοϊδεάτες των εκπροσώπων του κόμματος του μνημονίου είναι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί. Στείλαμε μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που υποβάλλονται σε άδικες θυσίες. Δώσαμε πολιτική προοπτική στις αντιδράσεις τους. Η λιτότητα δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλα και όλη την ευρωζώνη.

21: 12 Έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό λαό και για τους λαούς της Ευρώπης. Κρατάμε μια ιστορική ευκαιρία, την ευκαιρία ανατροπής των προγραμμάτων λιτότητας. Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός ανάγκασε να μιλάει για την ανατροπή της ψήφου. Κι έχουμε κάνει χαρούμενους πολλούς και πολλές.

21:11 Θέλουν να το έχουν δίπορτο. Υπάρχουν υπογραφές εξωτερικού και υπογραφές εσωτερικού; Όπως στη ζωή δεν υπάρχει ολίγον έγκυος δεν υπάρχει και ολίγον μνημόνιο. Ή υπάρχει η πολιτική του μνημονίου ή θα διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική.

21:10 Θα έπρεπε από μόνοι τους να το έχουν κάνει. Είναι πολιτικά παράδοξο και αναξιόπιστο κάποιος να έχει δεσμευτεί στο εξωτερικό για την εφαρμογή του μνημονίου και να δεσμεύεται στο εσωτερικό για τη στήριξη αντιμνημονιακής κυβέρνησης. Ή το ένα μπορεί να ισχύει ή το άλλο.

21:09 Δεν ζητήσαμε δηλώσεις μετάνοιας. Δηλώσεις ειλικρίνειας. Να σταματήσουν το κρυφτούλι εις βάρος του ελληνικού λαού. Θα έπρεπε τη Δευτέρα το πρωί να στείλουν από μόνοι τους Βενιζέλος-Σαμαράς τις επιστολές. Κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε στις 6 Μαΐου. Στις 6 Μαΐου γυρίσαμε σελίδα.

21:08 Τους ρωτήσαμε: Σε ποιο πράγμα θα μας στηρίξετε; Στη βάση των υπογραφών ή στη βάση της ετυμηγορίας που ακυρώνει αυτές τις δεσμεύσεις; Όταν εννοούσαν στήριξη στη συγκυβέρνηση, εννοούσαν τη στήριξη που έχει ο κρεμασμένος από το σκοινί που κρεμιέται.

21:07 Από χθες το πρωί που πήραμε την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιοποιήσαμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να πράξουμε όσα είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Μερικές χιλιάδες ψήφοι κι ο καλπονοθευτικός νόμος μας στερούν τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη δεδηλωμένη. Είδαμε ξαφνικά ότι αυτοί που μέχρι την Κυριακή των εκλογών ανατρίχιαζαν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην ιδέα να λάβουμε τη διερευνητική εντολή, ξαφνικά μας αγάπησαν. Ένας παράφορος έρωτας τους έπιασε μαζί μας.

21:06 Σήμερα ο ελληνικός λαός ακούει, βλέπει ποιος του είπε την αλήθεια. Ποιος του ελεγε ψέματα και ποιος συνεχίζει να τον κοροϊδεύει. Αυτή η νωπή απόδειξη του εύκολου ψεύδους του κατεστημένου σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο ασφαλές κριτήριο αξιολόγησης του κάθε Έλληνα.

21:05 Ο ελληνικός λαός έκλεισε τα αυτιά του στην κιδυνολογία. Και διαπιστώνει ότι πολύ καλά έκανε.

21:04 Ό, τι είπαμε προεκλογικά, το λέμε και μετεκλογικά. Ο λαός το αισθάνεται και το καταλαβαίνει.