ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Υπάρχουν ακόμη ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης

Α. Σαμαράς: Υπάρχουν ακόμη ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης

«Η πρόταση Κουβέλη αγγίζει τη δική μας πρόταση και στα τρία σκέλη», διαπίστωσε κατά την ομιλία του στη Κ.Ο. της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς τασσόμενος υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, της διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Βάλαμε δυο όρους, τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση της τροποποίησης της οικονομικής πολιτικής για το σχηματισμό κυβέρνησης ή το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, με τη δική μας ανοχή, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς

«Παλεύουμε για να υπάρξει κυβέρνηση και ακόμη υπάρχουν ελπίδες για αυτό», πρόσθεσε, ενώ κάνοντας έναν απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, διαπίστωσε πως το ΠΑΣΟΚ συνετρίβη, πολλά κόμματα της κεντροδεξιάς δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, την ώρα που το κατάφεραν ναζιστικά κόμματα αλλά και το νεοπαγές, όπως είπε, κόμμα που πούλησε τυφλό λαϊκισμό. την ώρα που το ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε να επιβιώσει και τα άλλα κόμματα να επωφεληθούν. Παρατήρησε μάλιστα πως η ΝΔ επαληθεύθηκε σε μια προς μια στις επισημάνσεις της για το Μνημόνιο και αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος για Ανάπτυξη αλλά και στις τροποποιήσεις που ζήτησε ο ίδιος, πρώτος, δια των επιστολών του στους Ευρωπαίους, ανοίγοντας τον δρόμο της Επαναδιαπραγμάτευσης.

Παρατήρησε μάλιστα πως την ίδια ώρα, δυνάμεις τόσο από τα Αριστερά όσο και από τα δεξιά πόνταραν στον λαϊκισμό.

Ο κ. Σαμαράς, υπενθύμισε μάλιστα πως η ΝΔ, εισήγαγε τις 4 λέξεις που κυριαρχούν σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη:

  • Ευρωομόλογα
  • Ανάπτυξη
  • Επαναδιαπραγμάτευση
  • Ισοδύναμα Μέτρα

Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας πως από την πρώτη ημέρα παραδέχθηκε πως δεν είχε πρόγραμμα και αναφερόμενος στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε από τις προτάσεις στελεχών του κόμματος για τις τραπεζικές καταθέσεις αλλά και από τις προειδοποιήσεις για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου.

«Προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία μέσα στην Ελλάδα και συσπείρωσαν του εχθρούς μας στο εξωτερικό. Και αυτό το κατάφεραν μόνο με τις προτάσεις τους. Φανταστείτε να κυβερνούσαν κιόλας», είπε, ζητώντας να σχηματιστεί κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει, ακόμη και με ψήφο ανοχής, και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το λεφτά υπάρχουν του 2009 δεν διαφέρει από την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και το πάγωμα των υποχρεώσεων της χώρας. Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι το "λεφτά υπάρχουν νούμερο 2"», προειδοποίησε και πρόσθεσε πως αν συνεχίσει έτσι ο κ. Τσίπρας, το όνομά του θα μείνει «μνημείο λαϊκισμού», δίπλα στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου.

Νέο άνοιγμα στην Κεντροδεξιά

Ο Αντώνης Σαμαράς, παραδέχθηκε πως το κόμμα του δεν είχε τις αναμενόμενες εκλογικές αποδόσεις και ως «εγγυητής σταθερότητας», απηύθυνε πρόσκληση, δηλώνοντας πως δεν θα ενωθεί με φέουδα, ούτε θα υπάρξει ως ομοσπονδία από φέουδα.

Απέφυγε ωστόσο να μπει σε ονοματολογία, δηλώνοντας πως οι περιστάσεις απαιτούν:

  • Προσοχή
  • Σύνεση
  • Σοβαρότητα

«Τα χαμηλά ποσοστά δημιουργούν την ανάγκη της ενότητας», είπε, δηλώνοντας πως ζητούμενο είναι να διασωθεί η χώρα από «τη νέα έξαρση του λαϊκισμού», που δεν είναι πια εκείνη του ΠΑΣΟΚ αλλά αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η ΝΔ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας,Προειδοποίησε μάλιστα, ότι απέναντι στο αντιευρωπαϊκό αριστερό μέτωπο που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας, θα βρεθεί το Ευρωπαϊκό μέτωπο της Ελλάδα, που θα υπερασπιστεί τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και την Ανάπτυξη.