ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα αντίβαρο στον βαρύ χειμώνα: Φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις και ενισχύσεις στο καλάθι της ΔΕΘ

Κυριάκος Μητσοτάκης
Intime News

Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αρκετές τέτοιες πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση

Με φόντο την περαιτέρω ελάφρυνση και στήριξη των πολιτών αναμένεται να διεξαχθεί η φετινή 86η ΔΕΘ, με της εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εστιάζονται στα καίρια προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και τα οποία έχουν δημιουργηθεί κυρίως από εξωγενείς παράγοντες -ενεργειακή κρίση- και το ασταθές διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Άλλωστε, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αρκετές τέτοιες πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση με την χώρα πλέον να έχει απαλλαγεί και από το «βαρίδι» του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας.

Μεταξύ των μέτρων στήριξης, είναι η απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, το νέο και ενισχυμένο -κατά πάσα πιθανότητα- fuel pass 3 η και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το «κλιματικό εισιτήριο» που θα αφορά την μετακίνηση με ΜΜΜ (μετρό, λεωφορεία, τρένα, κ.α).

Σύμφωνα με πληροφορίες και λόγω ενός όπως όλα δείχνουν βαρύ χειμώνα που φέρνει η ενεργειακή κρίση, βρίσκεται υπό εξέταση και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης (που θα αφορά τον χειμώνα 2022-2023, αλλά και η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων. Από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ δεν αποκλείεται να λείψει και η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή.

Το πλάνο δράσης της κυβέρνησης για ενίσχυση των ασθενέστερων εκτείνεται και από το 2023 και μετά με νέες φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα έχουν στόχο την ανακούφηση των των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων που παρατηρείται ακόμα και στα βασικά αγαθά

Αναφορικά με τον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ

Τι είναι τα «κλιματικά εισιτήρια»

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, λόγω των αυξήσεων στις τιμές στην ενέργεια, στα καύσιμα και γενικά λόγω ενεργειακής κρίσης, προσπαθούν να δώσουν κίνητρο στους πολίτες για να αφήσουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και να προτιμήσουν τα ΜΜΜ.

Κάποια από αυτά τα κίνητρα είναι τα πολύ φθηνά εισιτήρια ή ακόμα και δωρεάν, και σε αστικά αλλά και σε υπεραστικά μέσα, και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες γλυτώνουν αρκετά χρήματα μέσα στον χρόνο αλλά και έτσι κρατάνε τον πληθωρισμό σε «φυσιολογικά επίπεδα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω συζήτηση έχει γίνει και στην Ελλάδα, και μάλιστα δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το εισάγει μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ.

Αύξηση συντάξεων

Μια από τις βασικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι αύξηση συντάξεων για το 2023. Μια αύξηση που θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος

Στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων εξετάζεται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.

Εξαιτίας του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ποσά έως και 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.

Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
  • 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
  • 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Το πλάνο για τα ακίνητα

Ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε σχετικά με την αύξηση της προσφοράς ακινήτων όπου θα επιφέρει και τη μείωση των τιμών και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

«Πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση», ανέφερε, δεν μπορεί, άλλωστε, «το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης», τόνισε επιμένοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».

Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».

Άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ αλλά και αυξημένο επίδομα ενοικίου
Δάνεια έως 25.000 ευρώ άτοκα αλλά και επιδότηση των επιτοκίων για αγορά κατοικίας σκέφτεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την φετινή του επίσκεψη στη ΔΕΘ.

Σε δύο φάσεις σπάει το σχέδιο της κυβέρνηση προκειμένου να κάνει ευκολότερη η εύρεση στέγης σε ευάλωτες οικογένειες. Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος -και το δάνειο θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών καθώς και νέα ζευγάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ο «κουμπαράς» με τους πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν στη στέγαση, είναι «εξασφαλισμένος».

Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ- πρώην ΟΑΕΔ), ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες.

Μάλιστα, σε πρώτο πλάνο για να δοθούν μπαίνουν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά καταστήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.