ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Η ώρα του τετ α τετ για την ακρίβεια – Τι θα πει ο Τσίπρας

Βουλή: Η ώρα του τετ α τετ για την ακρίβεια – Τι θα πει ο Τσίπρας
Μετωπική Τσίπρα με Μητσοτάκη για την ακρίβεια αναμένεται στη Βουλή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI

Να αντιμετωπίσει ως «απολογούμενο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιχειρήσει, σήμερα, στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, αποδίδοντας προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για την έκρηξη των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, σούπερ μάρκετ καθώς και σε όλο το εύρος της αγοράς.

Είναι αλήθεια πως το φαινόμενο της ακρίβειας κάθε άλλο παρά ελληνικό είναι. Όμως, από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν καθημερινά ότι δεν γίνεται ο πρωθυπουργός να επιχειρεί συνέχεια να «κρυφτεί» πίσω από την διεθνή συγκυρία. Οι δικές του πολιτικές είναι εκείνες που έχουν εκτοξεύσει την ακρίβεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράφει απανωτά αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ.

Και αυτό, λένε, οι πολίτες το γνωρίζουν. Ακολουθεί μια πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι. Άλλωστε, οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν πρώτοι το μέγεθος του προβλήματος, αφού μιλάνε για «κατοχικό χειμώνα».

Αν αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, το ειδικό -αυτό δηλαδή που έχει να κάνει με την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης- είναι ακόμα χειρότερο. Προ ολίγων ημερών, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε νέο πληθωριστικό ρεκόρ στο 12%, ενώ ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σαρώνει στα σούπερ μάρκετ, τα καύσιμα έχουν πάρει πάλι την άγουσα, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνά για πρώτη φορά αυτήν της βενζίνης.

Το «κατηγορώ» του Τσίπρα

Στην ερώτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας θέτει συγκεκριμένα ζητήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Εξαπολύει σφοδρή επίθεση για την άρνηση της κυβέρνησης να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των εταιριών -παραγωγών ενέργειας και να φορολογήσει πραγματικά τα υπερκέρδη τους. Αυτό είναι το μεγάλο «κατηγορώ» που απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό.

Από εκεί και πέρα, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο πληθωρισμός κατάγραψε νέο άλμα τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993. Για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%

Η μεγάλη «ληστεία»

Και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που καλύπτει την αισχροκέρδεια και «επιδοτεί» τα ολιγοπωλιακά υπερκέρδη. Πως το κάνει αυτό; Μέσα από την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών -μέσω του ΦΠΑ και τη μεταφορά των υπερεσόδων του δημοσίου από την έμμεση φορολογία, στις τσέπες της ΔΕΗ και των παρόχων.

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία για βίαιη μεταφορά πλούτου από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. «Το δόγμα της συνοψίζεται σε μία φράση: Από τις τσέπες των πολιτών, μέσω ΦΠΑ στις τσέπες των παρόχων ενέργειας εν είδει επιδοτήσεων», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Λύση οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις προγραμματικές δεσμεύσεις που διατύπωσε στη ΔΕΘ, επιμένοντας κυρίως για την ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, προκειμένου να αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νέο κύμα ανατιμήσεων ενόψει του χειμώνα, καθώς και στην παντελή απουσία ελέγχων στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας εξάλλου, στα οποία θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για τους πολίτες. Παρατηρείται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 65%) καταθέτει μία αρνητική άποψη για την κυβερνητική πολιτική, ενώ τους τελευταίους μήνες, διαρκώς διευρύνεται.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι δύο στους τρεις σε όλες τις έρευνες λένε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή τους στις εκλογές.