ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ακρίβεια, μικρομεσαίοι και πλειστηριασμοί σε πρώτο πλάνο

ΣΥΡΙΖΑ: Ακρίβεια, μικρομεσαίοι και πλειστηριασμοί σε πρώτο πλάνο

Στη μάχη της καθημερινότητας ρίχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ακρίβεια έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέσω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να διευρύνει την εκλογική επιρροή του, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής εδώ και τώρα.

Η γενικευμένη ακρίβεια δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο τη χώρα μας. Χτυπάει ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, από την Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα βιώνουμε τις χειρότερες συνέπειες του πανευρωπαϊκού πληθωρισμού. Και αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας του κακού μας ριζικού, αλλά λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, καθώς τα ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια παίζονται υπό την πλήρη κάλυψη της.

Ακρίβεια παντού

Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί το πιο κραυγαλέο παράδειγμα. Η χώρα μας έχει σταθερά μια από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής. Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες που η τιμή της κιλοβατώρας αποκλιμακώνεται παντού - όπως και η τιμή του φυσικού αερίου.

Το γιατί συμβαίνει αυτό -κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ- εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, το έχει περιγράψει αναλυτικά πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, έχουν καταγράψει αδιανόητα υπερκέρδη. Και η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αυτά θα φορολογηθούν, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

«Τον διαψεύδει (σ.σ. τον πρωθυπουργό) ο υπουργός του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, που σήμερα στη Βουλή παραδέχτηκε ότι τα υπερκέρδη των παραγωγών μέχρι τον Ιούνιο του 2022 που ανέρχονται σε 2,2 δις ευρώ, δεν έχουν ακόμα φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ και μάλιστα δεν έχουν υπολογιστεί γιατί υπολείπεται ακόμα μια Υπουργική Απόφαση», τόνισε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Το ίδιο, λίγο, πολύ συμβαίνει και με τα καύσιμα, αλλά και με τα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει μέτρα εδώ και τώρα, αντιπροτείνοντας την θέσπιση πλαφόν στα κέρδη στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Άνοιγμα στους απογοητευμένους δεξιούς

Τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά βρίσκονται πιο κοντά στη δεξιά από ότι στην αριστερά, τους αρτοποιούς και τους αγρότες - κτηνοτρόφους.

Τα όσα άκουσε από τους εκπροσώπους αυτών των επαγγελματικών κλάδων, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν. Το κόστος παραγωγής είναι τόσο μεγάλο πλέον, που δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του και να εξασφαλίσουν και κάποιο κέρδος.

Επομένως, υπάρχει άμεσος κίνδυνος οι πολίτες να πουν το ψωμί, ψωμάκι, αλλά και να παρατηρηθούν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά αγροτικά είδη, ακόμα στο γάλα – όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα.

Από τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μέσω των θέσεων του να «φλερτάρει» τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και να έρθει σε επαφή με τα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά λογίζονται ως ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα πιέζονται από την κρίση.

Πλειστηριασμοί στο επίκεντρο

Στα άδεια πορτοφόλια των πολιτών και στα γεμάτα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της ενέργειας και των σούπερ μάρκετ, έρχεται να προστεθεί και το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών, που αφορά ακόμα και πρώτες κατοικίες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα εκρηκτικό σκηνικό ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται.

Εν μέσω ακραίου πληθωρισμού και δυσβάσταχτου κόστους ζωής, από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι τα funds και οι τράπεζες προσπαθούν να αποσπάσουν με δόλιους τρόπους ακίνητα, ακόμα και για οφειλές μικρότερες των 20.000 ευρώ.

Μόνο μέσα στη χρονιά που «τρέχει», έχουν προγραμματιστεί 44.000 πλειστηριασμοί, αριθμός υπερτριπλασίος από πέρυσι, που πλησιάζει στα επίπεδα 2008. Παράλληλα, σημειώνουν πως δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, υπάρχει παταγώδης αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ούτε 3 στους 100 πολίτες που ζητούν ρύθμιση δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές, διότι η κυβέρνηση έχει αφήσει όλη την ελευθερία στις τράπεζες να μην ρυθμίζουν, αν δεν θέλουν.