ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η πολιτική διαχείριση της κηδείας του από την κυβέρνηση

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η πολιτική διαχείριση της κηδείας του από την κυβέρνηση

Μια σκληρή άσκηση ισορροπίας κλήθηκε να διαχειριστεί αυτές τις μέρες το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αποφύγει το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης της ταφής του τέως βασιλιά δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη: Μην μπούμε σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο σε έναν «παροξυσμό» της αντιπολίτευσης… Να χειριστούμε το θέμα με ψυχραιμία… Η απόφαση που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «ζυγισμένη και εξαιρετικά προσεχτικά διατυπωμένη».

Έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί ημέρες πριν για την επιβάρυνση της υγείας του πρώην βασιλιά από την οικογένεια του Κωνσταντίνου, που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το… παζλ του χειρισμού των διαδικαστικών είχε συζητηθεί, λοιπόν, επαρκώς και η διυπουργική επικύρωσε τις λεπτομέρειες. «Το όλο το τελετουργικό έχει προκύψει, μετά από συζητήσεις και συνεννόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως Βασιλιά, σε ένα κλίμα όπου υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς», ήταν το σήμα που εξέπεμψε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι στόχοι της κυβέρνησης ήταν και παραμένουν οι εξής:

  • Να αφεραίσει από την φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ κάθε αντιπολιτευτική κριτική και προσπάθεια σύνδεσης με καθεστώτα του παρελθόντος.
  • Να μην διαταραχθεί το δεξιό κοινό της ΝΔ που τρέφει αισθήματα συμπάθειας στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου. Η απόφαση ο τέως βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους σχετίζεται με το επιχείρημα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν έκπτωτος πρώην αρχηγός κράτους και, ταυτόχρονα, δεν είχε την ελληνική ιθαγένεια, η οποία αφαιρέθηκε μετά το δημοψήφισμα του 1974. Μια διαφορετική απόφαση μπορεί να έφερνε ικανοποίηση στο ακροατήριο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Όμως, η οπτική του κυβερνητικού οικοσυστήματος είναι στραμμένη προς το Κέντρο, ως κομβικός στόχος και για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις αποφάσεις του και τη δήλωσή του έκανε ακόμα ένα νεύμα προς τους Κεντρώους ψηφοφόρους, που αποτελούν μία κρίσιμη εκλογική μάζα για την επίτευξη του στοιχήματος της αυτοδυναμίας.

Ερώτημα, πάντως, που μένει να απαντηθεί μέχρι τη Δευτέρα είναι τι θα πράξουν υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά μία πιθανή παρουσία ορισμένων στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πηγές, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα απαγορευτικό. Όποιοι βουλευτές επιθυμούν θα μπορέσουν να πάνε, αν και δεν θα ισχύσει το ίδιος και για τους υπουργούς της κυβέρνησης που κατά πλειοψηφία θα το αποφύγουν.