ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Ο Κώστας Καραμανλής, οι εκλογές και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Βαγγέλης Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για τις εκλογές, τον σεισμό στην Τουρκία, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά σχολίασε και την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι ξανά υποψήφιος. 
Eurokinissi

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για τις εκλογές, τον σεισμό στην Τουρκία, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά σχολίασε και την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι ξανά υποψήφιος. 

Συνέντευξη στην ΕΡΤ έδωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας, τις εκλογές αλλά και την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όμως, έκανε αναφορά και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αυτός μπορεί να τελειώσει με ήττα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Καταρχάς, ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε την πάγια δήλωση που κάνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ερωτάται για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν και την Ελλάδα και την Τουρκία συμμάχους και είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Θέλουν να υπάρχει διπλωματικός διάλογος, πολιτική προσέγγιση, ειρηνική επίλυση των διαφορών. Εμείς βεβαίως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι θεωρούμε πως διαφορά με την έννοια του Διεθνούς Δικαίου είναι μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλοί μονομερείς τουρκικοί ισχυρισμοί. Αυτοί έχουν επεκταθεί τα τελευταία, τρεισήμισι χρόνια. Οι γκρίζες ζώνες το 2019 ήταν στα Ίμια. Τώρα είναι στην Κρήτη, το casus belli το 2019 ήταν στο Αιγαίο, τώρα έχει πάει στη Μεσόγειο. Οι σεισμοί από την άλλη πλευρά, διαμορφώνουν ένα μομέντουμ τελείως διαφορετικό».

Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπλήρωσε: «Απολύτως, υπήρξε αυτό άλλωστε και το 1999, δεν θα αλλάξει η στρατηγική αντίληψη της Τουρκίας. Άλλωστε, η Τουρκία είναι και αυτή σε προεκλογική περίοδο. Θα δούμε ποια θα είναι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Όποτε και αν γίνουν. Θα γίνουν. Ακόμη και αν αναβληθούν. Θα γίνουν, μάλιστα και όλες οι εκλογές. Θα υπάρχει μια προεκλογική περίοδος ουσιαστικά».

Στο ερώτημα για το πώς θα κινηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη χώρα μας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω προσεκτικά. Δεν νομίζω ότι θα σκεφτεί ένα θερμό επεισόδιο που είναι πάντα ένα σενάριο το οποίο όλοι αποστρεφόμαστε. Η θεωρία του θερμού επεισοδίου πρέπει κάποια στιγμή να μελετηθεί, γιατί θερμό επεισόδιο μεταξύ δύο νατοϊκών χωρών κ. Κουβαρά, σημαίνει ότι θα επιταχυνθούν διαδικασίες οι οποίες σε καθίζουν σε ένα τραπέζι συζητήσεων, πολιτικών και διπλωματικών. Δεν πρόκειται να γίνει γενίκευση ενός θερμού επεισοδίου, αλλά οι συμβολισμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Επίσης, πρέπει να μιλήσουμε με πολύ πιο ουσιαστικό και βαθύ τρόπο για τη στρατηγική μας σε σχέση με την Τουρκία. Οι σεισμοί όμως, το κλίμα αυτό ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, φιλίας των δύο λαών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Ο κύριος Τσαβούσογλου διετύπωσε τρεις προτάσεις δημόσια, τις οποίες προσωπικά όπως θυμάστε, τις λέω συχνά σε κάθε ίσως περίσταση να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τελικό στόχο τη Χάγη. Αλλά πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό, να γίνουν ξανά οι συνομιλίες, να επαναληφθούν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα στρατιωτικά και να υπάρχουν οι επαφές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Στο ερώτημα αν θα αρχίσουν ξανά συνομιλίες Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε: «Σύντομα θα γίνει συνάντηση και πρέπει να γίνονται αυτές οι συναντήσεις. Αυτές λειτουργούν και εκτονωτικά και προωθητικά και νομίζω ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση να ξαναγίνουν αυτές οι επαφές. Θα δούμε βέβαια, ποιος θα είναι ο πρόεδρος στην Τουρκία και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα γιατί περιμένουμε να δούμε στην επιλογή του εκλογικού σώματος, όταν αποφασίσει.

Ας μιλήσουμε θεσμικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι εκτελεστικός, ασκεί την πολιτική εξουσία. Βεβαίως πρέπει να έχουν συχνές και ουσιαστικές συζητήσεις».

Ευάγγελος Βενιζέλος: Τι είπε για τις εκλογές

Στο ερώτημα για τις εκλογές και αν προκύψει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε: «Οι εκλογές γίνονται για να εκφραστεί η βούληση του εκλογικού σώματος και για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αυτό λέει το άρθρο 37 του Συντάγματος. Εάν δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία – που δεν θα έχουμε – λόγω εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής. Θα δοθούν οι λεγόμενες διερευνητικές εντολές».

Σχολίασε, όμως, και την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές. «Μπορώ να τον καλωσορίσω στη σφαίρα της μεταπολιτικής, η οποία βέβαια έχει προϋποθέσεις και αυτή θέλει κόπο. Πρέπει να λες πράγματα, τα οποία δείχνουν ότι όταν είσαι ελεύθερος ή απελεύθερος, συμβάλλεις με τον τρόπο σου σε αυτό που λέγεται δημόσιο βίο». Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλύπτει: «Δεν έχω καμία διάθεση να κατέβω, όπως λένε, στον εκλογικό στίβο».