ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η οικονομία στο επίκεντρο της συγκουρσης Σταϊκούρα – Αχτσιόγλου με φόντο τις εκλογές

Χρήστος Σταϊκούρας, Έφη Αχτσιόγλου
Χρήστος Σταϊκούρας και Έφη Αχτσιόγλου
In Time

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, 51 μέρες πριν την προσφυγή των πολιτών στις κάλπες για τις Βουλευτικές Εκλογές 2023.

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» στον Ant1, δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες και έθεσαν τα ερωτήματά τους, τόσο στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και στους τομεάρχες Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Κώστα Σκανδαλίδη.

Η ΝΔ είχε τους πόρους να κάνει πιο παραγωγική την οικονομία

Ο κ. Σκανδαλίδης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε αρχικά πως «οι συμπολίτες μας έδωσαν την εικόνα ακριβώς που προσπαθήσαμε να περιγράψουμε από την αρχή. Δηλαδή ότι οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι υποφέρουν. Βάζουμε συνέχεια διαφορετικές εποχές και συγκρίνουμε», και συνέχισε λέγοντας «άλλη ήταν η Ελλάδα των μνημονίων, άλλη η Ελλάδα που καθυστέρησε μετά να βγει από τα μνημόνια, γιατί ψήφισε το τρίτο το αχρείαστο και άλλη η Ελλάδα που ζούμε με την Νέα Δημοκρατία και που είχε την δυνατότητα και την τεράστια ποσότητα πόρων, για να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, για να την κάνει πιο παραγωγική την οικονομία μας, για να την κάνει πιο ανταγωνιστική και ταυτόχρονα να την κάνει πιο ανθεκτική και παράλληλα και με πιο δίκαιο τρόπο».

Οι πολίτες αντιμέτωποι με το τεράστιο κόστος ζωής

Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως: «αυτό που ακούσαμε από τους συμπολίτες είναι αυτό που στην πραγματικότητα η περιγραφή αυτής της πολύ μεγάλης δυσκολίας που έχουν στην καθημερινότητα τους, την οποία την υποστήριξα κι εγώ από την αρχή, αλλά και ο κύριος Σκανδαλίδης την υποστήριξε.
Ότι με δύο μισθούς δεν βγαίνουν, ότι το εισόδημα τελειώνει στα μισά του μήνα, ότι οι συνταξιούχοι με 600 ευρώ το μήνα πως να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος ζωής. Προφανώς τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι άπειρα, το ζήτημα όμως είναι το τι επιλογές γίνονται».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας: «Και αυτή την στιγμή, την τελευταία τετραετία έχει γίνει μια τεράστια αναδιανομή πλούτου εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και μέσω του ΦΠΑ ή να κρατάς κλειδωμένους τους μισθούς για μια τριετία ενώ ο πληθωρισμός τους σαρώνει».

Ακραίες εκφάνσεις

Η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε πως «κι έτσι, βλέπουμε την συγκέντρωση υπερκερδών τεράστιων δισεκατομμυρίων σε ελάχιστους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ συμβαίνει αυτή η φτωχοποίηση της κοινωνίας. Άρα το ζήτημα είναι ότι έχει γίνει αυτή η ανακατανομή του βάρους της υπόθεσης αυτής και τελικά και του πλούτου στην ελληνική κοινωνία.
Γι’ αυτό κι έχουμε αυτές τις ακραίες εκφάνσεις. Φτωχοποίηση από τη μια, δισεκατομμύρια υπερκερδών για ελαχίστους από την άλλη. Και αυτή η κατάσταση είναι απολύτως συμβατή με μια πολιτική σταθερή που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και η οποία είναι δεσμευμένη στην εξυπηρέτηση αυτής της επιχειρηματικής ελίτ», είπε στην τοποθέτησή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

21 Μαΐου, κοντοζυγώνει…

Ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στα λόγια της Έφης Αχτσιόγλου, είπε πως «όπως καταλάβατε η Θεσσαλονίκη κατέβηκε στην Αθήνα. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχαμε ακούσει παλιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ακούσαμε και σήμερα». Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε λέγοντας: «Βιάζεστε κ. Σταϊκούρα να γίνετε αντιπολίτευση. 21 Μαΐου. Κοντοζυγώνει. 21 Μαΐου, έρχεται μην αγχώνεστε».

Οι πολίτες να συγκρίνουν τετραετίες

Ο υπουργός οικονομικών συνέχισε τοποθέτησή του επισημαίνοντας πως δισεκατομμύρια μοιράζονται με ευκολία, χωρίς καμία υπευθυνότητα στους Έλληνες πολίτες. «Προφανώς οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν και συγκρίνουν δύο τετραετίες. Και να επιλέξουν. Θέλουν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα; Θέλουν να επιλέξουν τη μείωση των φόρων ή την αύξηση των φόρων; Θέλουν να επιλέξουν ένα τραπεζικό σύστημα που θα είναι πιο ισχυρό και θα δίνει πόρους στην κοινωνία ή capital controls; Τα διλήμματα είναι σαφή» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταικούρας είπε επίσης τα εξής: «Θα μου επιτρέψετε όμως, εγώ σε αντιδιαστολή με τους αγαπητούς συναδέλφους μου, εγώ να λογοδοτήσω στην κοινωνία. Ακούσαμε στους πέντε ανθρώπους και δεν απάντησε κανένας στους πέντε ανθρώπους. Εγώ θα απαντήσω και θα πω ότι σέβομαι τις αγωνίες, σέβομαι τους προβληματισμούς, δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες κρίσεις και τα καταφέραμε από κοινού, κοινωνία και πολιτεία τουλάχιστον ικανοποιητικά», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.