ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Γέμισε γυναίκες βουλευτές η Βουλή - Ρεκόρ με 71 κυρίες στα έδρανα

Εκλογές 2023: Γέμισε γυναίκες βουλευτές η Βουλή - Ρεκόρ με 71 κυρίες στα έδρανα

Νέα και παλιά πρόσωπα στη Βουλή, με τις γυναίκες να σπάνε ρεκόρ και να γεμίζουν τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου έφερε πολλές ανατροπές φέτος και μία από αυτές αξίζει να σημειωθεί.

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ και αυτό αφορά τις συνολικά 71 γυναίκες βουλευτές, με κάποιες να κάθονται στα έδρανα της Βουλής για πρώτη φορά και κάποιες άλλες να νιώθουν οικεία στη θέση αυτή.

Στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας θα κάθονται πλέον 29 γυναίκες, 22 στου ΣΥΡΙΖΑ, 10 στου ΠΑΣΟΚ, 6 έδρες καταλαμβάνουν οι γυναίκες του ΚΚΕ, ενώ από την Ελληνική Λύση εξελέγησαν 4 γυναίκες. Η Ράνια Θρασκιά κατέχει επίσης μια θέση στη Βουλή στην πρώτη της απόπειρα στην πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η γιατρός Αθηνά Λινού, που εκτιμήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Μιλένα Αποστολάκη ήταν επίσης ένα πρόσωπο γνώριμο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και κατάφερε να καταλάβει την έδρα του κόμματος. Η Κατερίνα Ταγαρά από το ΠΑΣΟΚ και η Σεμίνα Διγενή από το ΚΚΕ κατάφεραν να διεκδικήσουν επίσης μια θέση στη Βουλή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης θέση στα έδρανα θα έχει η Έλενα Ακρίτα και η Πόπη Τσαπανίδου.

Στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2016, οι γυναίκες ήταν 56, το 2019 οι έδρες αυξήθηκαν κατά 10 φτάνοντας τις 66 και φέτος, οι έδρες που καταλαμβάνουν οι γυναίκες άγγιξαν τις 71 αποτελώντας το 23,7% του Σώματος.