ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Από το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στην παραίτηση

tsipras

Η πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα - Πώς πήρε και πώς δίνει το «δαχτυλίδι» διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και μιας πολιτικής πορείας για το κόμμα, που από την αντιπολίτευση και το 3%, κατέκτησε την κορυφή ως κυβέρνηση, για να υποχωρήσει με δραματικό τρόπο στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, αιφνιδίασε ακόμα και τα ίδια τα στελέχη του κόμματος, που λίγες ώρες νωρίτερα διέρρεαν περί ανασύστασης και δημιουργίας νέου φορέα, σε μία προσπάθεια ανασύνταξης μετά το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα.

Αλέξης Τσίπρας - Το «δαχτυλίδι« της διαδοχής από τον Αλέκο Αλαβάνο

Ο Αλέξης Τσίπρας ενέσκυψε στην κεντρική πολιτική ζωή το 2005, όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος τον πρότεινε για να κατέβει στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, προκαλώντας εσωκομματικές αντιδράσεις. Το 2008 εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού στο 5ο Συνέδριο του κόμματος με ποσοστό 70,4% έναντι 20,4% του Φώτη Κουβέλη.

Η πολιτική του σταδιοδρομία ωστόσο, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, όταν οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1988 και συμμετείχε στην ομάδα μαθητών που συνομιλούσε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων του 1990-91.

Αποχώρησε από την ΚΝΕ το 1991 και την περίοδο 1999-2003 ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Τον Δεκέμβριο του 2004 εξελέγη στην κεντρική πολιτική επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην πολιτική γραμματεία του κόμματος. Πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές του 2004.

Από το 3%

Στον Αλέξη Τσίπρα πιστώνεται η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ευρωεκλογές του 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 4,7% και στις εθνικές εκλογές του 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη Βουλή με ποσοστό 4,9% και ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά.

Στις εκλογές του Μαΐου 2012, συγκεντρώνει ποσοστό 16,78% και στις δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 26,89% και με διαφορά μικρότερη των 3 μονάδων από τη ΝΔ.

«Πρώτη φορά Αριστερά»

To 2014 o ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτος στις ευρωεκλογές με ποσοστό 26,56% έναντι 22,72% της ΝΔ, ενώ κέρδισε και τις περιφέρειες της Αττικής και των Ιόνιων Νήσων. Ακολούθησε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη και οι...εκλογές, καθώς η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, δεν έτυχε στήριξης από την αντιπολίτευσης, φέρνοντας στη δημοσιότητα το σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά».

Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 36,3% και 149 έδρες. Μετά από τη σύναψη συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, συγκροτήθηκε η κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το δημοψήφισμα

Στις 26 Ιουνίου του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, με ερώτημα αν η Ελλάδα θα έπρεπε να δεχθεί το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31% και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής υπέρ του «ΟΧΙ».

Τον Αύγουστο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα την παραίτηση της κυβέρνησης, με σκοπό τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον επόμενο μήνα.

Οι ημέρες εκείνες ήταν επεισοδιακές για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έφυγαν πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Δημήτρης Στρατούλης και άλλοι.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ξανά, αυτή τη φορά με ποσοστό 35,5% και 145 έδρες και συνεργάστηκε ξανά με τους ΑΝΕΛ, σχηματίζοντας κυβέρνηση υποστηριζόμενη από 155 βουλευτές.

Από τον Ιούνιο του 2018 και έπειτα, λόγω ανεξαρτητοποιήσεων, η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελούνταν από 152 συνολικά βουλευτές.

Οι εκλογικές ήττες

Μετά τη ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον Ιούλιο του 2019, χάνοντας από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνέχεια ήταν ανάλογη, έχασε στις ευρωεκλογές του 2019, καθώς και στις εθνικές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε «βαριά ήττα» με τη διαφορά πάνω από 20 μονάδες με τις εξελίξεις να λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας με αποκορύφωμα την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα...κλείνοντας ένα πολιτικό κεφάλαιο.

Σχετικές ειδήσεις