ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Πώς σχολιάζει την παραίτηση το Associated Press - «Βλέπει» διάδοχο την Αχτσιόγλου

Αλέξης Τσίπρας: Πώς σχολιάζει την παραίτηση το Associated Press - «Βλέπει» διάδοχο την Αχτσιόγλου
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Το Associated Press σε δημοσίευμά του σχολίασε το παρασκήνιο της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ξένα ΜΜΕ έκαναν εκτενή αναφορά σήμερα (29/6) στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Associated Press σε δημοσίευμά του σχολίασε το παρασκήνιο της παραίτησης και εκτίμησε ότι διάδοχος του Τσίπρα θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Όπως αναφέρεται, «έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της».

«Δημιουργώντας ένα πιο συνεκτικό κόμμα, οδηγώντας από μια μικρή πολιτική ομάδα στη νίκη στις γενικές εκλογές το 2015, με τη δέσμευσή του να απωθήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές (τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», περιγράφει το άρθρο.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η προσπάθεια αποδείχθηκε ανεπιτυχής και η Ελλάδα έλαβε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αργότερα εκείνο το έτος για να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα του ευρώ. Χαλάρωσε τη μαχητική του στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελικά δημιούργησε κλειστούς δεσμούς με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Επαινέθηκε ευρέως από τους δυτικούς συμμάχους για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία που εισήγαγε τη γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και προώθησε την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο δημοσίευμα σχολιάζεται επίσης η αντίδραση του πρωθυπουργού στην παραίτηση Τσίπρα. «Αν και θεωρείται επιδέξιος πολιτικός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κύριος αντίπαλος του Τσίπρα είπε ότι ελπίζει η αποχώρηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να βελτιώσει την ποιότητα της πολιτικής συζήτησης», γράφει το Associated Press.

«Ο Τσίπρας αναμένεται να παραμείνει αρχηγός για αρκετές εβδομάδες έως ότου εκλεγεί ο διάδοχός του από τα μέλη του κόμματος. Κανένα εξέχον μέλος του κόμματος δεν έχει καλέσει δημόσια τον Τσίπρα να παραιτηθεί μετά την εκλογική ήττα, αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον είχε προτρέψει να σκεφτεί τα αποτελέσματα και να “λάβει τις απαραίτητες ενέργειες”», σημειώνεται ακόμη.

Τέλος, εκτιμάται ότι η πιο πιθανή διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα είναι «η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων».