ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τον Τσίπρα, τι; - Τέσσερα συν ένα πρόσωπα στον δρόμο προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον Τσίπρα, τι; - Τέσσερα συν ένα πρόσωπα στον δρόμο προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας στην άκρη για να περάσει το νέο «κύμα», όπως ο ίδιος ανέφερε, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται τα πρώτα ονόματα για τη διαδοχή.

Πρόκειται για μάχη που έχει μεν ξεκάθαρο φαβορί, όμως ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, αν πρώτα δεν υπάρξει ξεκάθαρη στάση από τις «φράξιες» του κόμματος.

Έφη Αχτσιόγλου

Σε ένα οποιοδήποτε «αστικό» κόμμα, θα ήταν αουτσάιντερ. Οι λόγοι, απλοί. Νέα γυναίκα και όμορφη. Όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά της τα χαρακτηριστικά δεν αποτελούν εμπόδιο. Υπάρχουν άλλα που την καθιστούν αυτή τη στιγμή το απόλυτο φαβορί.

Μορφωμένη, με άριστο βιογραφικό, επιτυχημένη στις κυβερνητικές και κομματικές θέσεις που υπηρέτησε, με πολιτική συγκρότηση. Δεν έχει λάβει μέρος στον «πόλεμο» των τάσεων, με αποτέλεσμα να την εκτιμούν από το όλον κόμμα, κάτι που φάνηκε και στην περσινή ψηφοφορία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, όταν και βγήκε πρώτη σε σταυρούς σε όλη την Αττική.

Αποτελεί την προφανή επιλογή και στο πρόσωπο της βλέπουν τη νέα αρχηγό πρόσωπα από ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό.

Αλέξης Χαρίτσης

Ακόμα ένα στέλεχος της «νέας γενιάς», με εξαιρετικό βιογραφικό και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο κυβερνητικές θέσεις που βρέθηκε. Οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα, «πίνουν νερό» στο όνομα του, αφού τους εξόπλισε με πάρα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ως βουλευτής, κράτησε ψηλά τα ποσοστά του κόμματος σε μια περιφέρεια-προπύργιο της συντηρητικής παράταξης, απολαμβάνοντας της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας. Ούτε αυτός ενεπλάκη ποτέ σε κάποια εσωκομματική διένεξη, γεγονός που του επιτρέπει να συνομιλεί με τους πάντες.

Η σεμνότητα με την οποία πορεύεται αποτελεί «μειονέκτημα» για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύσκολα θα είναι υποψήφιος και αυτός και η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς έχουν πολύ καλό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ακαδημαϊκός, με σπουδές στα κορυφαία σχολεία του κόσμου και «αστική αυτοπεποίθηση» γεμάτος. Είναι ο άτυπος επικεφαλής της «εσωκομματικής μειοψηφίας» και ο υπουργός Οικονομικών του αριστερού μνημονίου.

Προφανώς και είναι αγαπητός στην κομματική βάση, που εδώ και δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον ανταμείβει με την πρωτιά στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Το γεγονός, όμως, ότι αμφισβήτησε πολλές φορές τον Αλέξη Τσίπρα, έχει προκαλέσει και αρνητικά σχόλια. Παράλληλα, η ηλικία του δεν θα σηματοδοτήσει την ανανέωση που όλοι επιθυμούν.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας επαναδιεκδικούσε την εκλογή του, θα κατέβαινε σίγουρα απέναντι του, για να καταγραφεί η ομάδα του στο εσωκομματικό πεδίο. Πλέον, με τα νέα δεδομένα, αυτό φαντάζει δύσκολο να συμβεί, αλλά όχι απίθανο.

Διονύσης Τεμπονέρας

Ο νεαρός δικηγόρος, γιος του δολοφονημένου από τον ΟΝΝΕΔίττη Καλαμπόκα, Νίκου Τεμπονέρα, στην Πάτρα, κατά την περίοδο των μαθητικών κινητοποιήσεων το 1991, μπήκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας τον όρισε συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής που έτρεξε το κόμμα στις δεύτερες εκλογές.

Στο κόμμα, όμως, ήταν γνωστός ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ως ένας εξαιρετικός εργατολόγος. Είναι μέλος της μικρότερης ομάδας της προεδρικής τάσης, της ΡΕΝΕ και βασικό του μειονέκτημα είναι η έλλειψη της βουλευτικής ιδιότητας. Το να διεκδικήσει την ηγεσία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα πράξει η προεδρική ομάδα, συνολικά.

Ρένα Δούρου

Στέλεχος πρώτης γραμμής από νεαρή ηλικία, βουλευτής το 2012, περιφερειάρχης Αττικής κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, το 2014. Στη θητεία της στην περιφέρεια, συνέβησαν δύο μεγάλες καταστροφές. Οι φονικές πλημμύρες της Μάνδρας και η εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Μερίδα του Τύπου και οι πολιτικοί της αντίπαλοι, την έβαλαν στο κάδρο των δύο καταστροφών, αν και η Δικαιοσύνη την απάλλαξε. Επέστρεψε πέρσι σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η βάση την εξέλεξε δεύτερη σε σταυρούς στην Αττική – δείγμα ότι την στήριξε απόλυτα στις περιπέτειες που είχε.

Αν τελικά υπάρξουν σκληρές «τασσικές» υποψηφιότητες, είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία από με το «χρίσμα» των «προεδρικών».