ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προεδρικοί σε κρίση, ψάχνουν για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Προεδρικοί σε κρίση, ψάχνουν για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα

Να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση της ανεύρεσης υποψήφιου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι ικανός να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος απέναντι στην «κυοφορούμενη» συνεργασία της «Ομπρέλας» με τη «Νέα Φρουρά», αναζητά η «προεδρική» ομάδα.

Μετά τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με την αυτονόμηση του Χρήστου Σπίρτζη και τον μοναχικό δρόμο που επέλεξε ο Διονύσης Τεμπονέρας, κατέστη απολύτως σαφές ότι οι «προεδρικοί» δεν διατηρούν, πλέον, ένα αρραγές «μπλοκ». Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι οι συσχετισμοί δύναμης που είχαν προκύψει από το τελευταίο Συνέδριο, έχουν πάψει να υφίστανται.

Το μεγάλο τους, όμως, πρόβλημα, το οποίο καλούνται να το λύσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, είναι το να βρουν και να αποφασίσουν πιο πρόσωπο θα υποδείξουν για την ηγεσία του κόμματος. Κατά τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, προσανατολίζονται στο να μη στηρίξουν την Έφη Αχτσιόγλου ή τον Αλέξη Χαρίτση (όποιον από τους δύο διεκδικήσει εν τέλει την ηγεσία, διότι είναι σαφές ότι δεν θα κατέβουν και οι δύο).

Πιστεύουν ότι και τα δύο αυτά πρόσωπα θα επιχειρήσουν να «στρίψουν» το κομματικό «τιμόνι» προς τα αριστερά, τη στιγμή που εκείνοι επιθυμούν να συνεχιστεί η πορεία προς το κέντρο. Επομένως, είναι προφανές ότι θα πρέπει να βρουν ένα πρόσωπο που ιδεολογικά να βρίσκεται πιο κοντά τους. Το πρόβλημα τους, όμως, είναι ότι τέτοιο πρόσωπο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο Διονύσης Τεμπονέρας τράβηξε μοναχικό δρόμο – αν και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή του στην ομάδα- ενώ έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι βουλευτής. Η απουσία της βουλευτικής έδρας, μπλοκάρει τον Κώστα Ζαχαριάδη, που θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή, από πολιτικής άποψης.

Ο Νίκος Παππάς θα ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αν δεν υπήρχε η πρόσφατη καταδίκη στο Ειδικό Δικαστήριο - για την οποία πολλά μπορεί να γράψει και να πει κανείς, αλλά δεν παύει να υφίσταται. Την ίδια στιγμή, η Ρένα Δούρου έχει ακόμα δικαστικές εκκρεμότητες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επομένως η συζήτηση τελειώνει ακαριαία.

Είναι σαφές ότι την ομάδα δεν μπορεί να την εκφράσει μια υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη, η Όλγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει πως δεν ενδιαφέρεται, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος, όσο κομματικός και να είναι, δεν μοιάζει με τον άνθρωπο που μπορεί να συνεπάρει τα πλήθη.

Με τον χρόνο να πιέζει, η αναζήτηση υποψήφιοι προέδρου από πλευρά την πλευρά των «προεδρικών», μοιάζει με γρίφο που δύσκολα μπορεί να λυθεί