ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνος Καμμένος: Αποκαλύψεις που θα συζητηθούν για Πρέσπες, Grexit και Τσίπρα

Πάνος Καμμένος: Αποκαλύψεις που θα συζητηθούν για Πρέσπες, Grexit και Τσίπρα
Eurokinissi

Ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε για το κρίσιμο 2015, τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, το δημοψήφισμα αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Έστησαν παγίδα στον Τσίπρα για τις Πρέσπες με δώρο το Νόμπελ Ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αρένα», ο Πάνος Καμμένος, «έσπασε» τη σιωπή του, μετά από τρία χρόνια.

Ο άλλοτε πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον ΑΝΤ1, θυμήθηκε τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά το δημοψήφισμα του 2015, όταν και ο τότε υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε η Ελλάδα να αποδεχθεί την πρόταση της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Η 17ωρη διαπραγμάτευση

Μιλώντας για την ημέρα της περιβόητης 17ωρης διαπραγμάτευσης, μία εβδομάδα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Πάνος Καμμένος περιέγραψε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας της 12ης Ιουλίου του 2015, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, παρενέβη με τηλεφώνημά του στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου η συμφωνία να κλείσει, όπως και έγινε.

«Το 2015 η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει γεωπολιτικά και να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ», είπε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος μετέφερε στις ΗΠΑ πως θα προχωρήσει η επέκταση της βάσης της Σούδας, θα αναβαθμιστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα προχωρήσει και μία σειρά άλλων ενεργειών προκειμένου, αντί της Τουρκίας η Ελλάδα να μετατραπεί στον βασικό σύμμαχο της Αμερικής στη Μεσόγειο.

Ο κ. Καμμένος περιέγραψε πως στις Βρυξέλλες ο ίδιος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, πριν την σύνοδο του Eurogroup στον 24ο όροφο ενός ξενοδοχείου. Εκεί άκουσε τις απόψεις του κ. Βαρουφάκη για έξοδο από το ευρώ και στην συνέχεια ο ίδιος αποφάσισε να πραγματοποιήσει τηλεφώνημα στις ΗΠΑ. Όπως είπε ο ίδιος τηλεφώνησε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην ομόλογό του των ΗΠΑ κυρία Νούλαντ προκειμένου να μεσολαβήσει ο Λευκός Οίκος στη διαπραγμάτευση και στις 06:00 το πρωί η συμφωνία έκλεισε.

Το ίδιο βράδυ, ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τον κ. Καμμένο είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα.

«Πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ο Ομπάμα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μεσολάβησαν και έτσι έκλεισε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Η συμφωνία έκλεισε επειδή η Ελλάδα στράφηκε στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί. Έκανα τρία χρόνια να μιλήσω γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αφού ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποσυρθεί, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει την αλήθεια».

Παγίδα η Συμφωνία των Πρεσπών

Aναφερόμενος στη Συνθήκη των Πρεσπών, είπε χαρακτηριστικά πως η εν λόγω συμφωνία ήταν μία παγίδα την οποία έθεσαν στον Αλέξη Τσίπρα «με δώρο το Νόμπελ Ειρήνης».

«Η συνεργασία μας με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν έντιμη μέχρι τις Πρέσπες. Εμείς είχαμε κάνει το 2014 μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία δεν θα άνοιγε η κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων. Δεν τον πίεσε η Αριστερά τον Τσίπρα για να κάνει αυτή τη συμφωνία. Τον πίεσε η Γερμανία και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Με τους Αμερικανούς είχαμε συμφωνήσει πως θα υπήρχε μια τριμερής στρατιωτική συνεργασία αλλά όχι για το όνομα. Αλλά όλα αυτά ανατράπηκαν. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια παγίδα που έθεσαν στον Τσίπρα οι Γερμανοί με δώρο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης»!

Όπως συνέχισε, «ένα βράδυ στην χειμερινή κατοικία του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς», βρέθηκε σε συζήτηση στην οποία οι Γερμανοί ήταν αυτοί που επέμεναν να προχωρήσει συμφωνία με τα Σκόπια και όχι οι Αριστεροί στην Ελλάδα. «Είπα τότε στον Αλέξη Τσίπρα πως εάν προχωρήσει κάτι τέτοιο εγώ θα φύγω από την κυβέρνηση», είπε.

Το «αναγκαίο κακό»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως οι ΑΝΕΛ ήταν «αναγκαίο κακό», ο ίδιος τόνισε πως με αυτές τις δηλώσεις πιθανώς έχασε κόσμο ο οποίος θα τον στήριζε στις περασμένες εκλογές, κάνοντας τέτοιες δηλώσεις για έναν πολιτικό που τον έκανε πρωθυπουργό για πέντε χρόνια. «Η συνεργασία μας ήταν άριστη με μόνη κηλίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε.

Για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Σχολιάζοντας την στάση του Αλέξη Τσίπρα είπε πως έπαθε μία τεράστια πολιτική ζημιά γιατί πέρασε πολιτικές σαν και αυτές των συμφωνιών με τις ΗΠΑ τις οποίες και στην συνέχεια δεν στήριξε όταν αυτές συνεχίστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα σχολίασε σκωπτικά τις επιλογές του κ. Τσίπρα λέγοντας πως δεν κατάφερε να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε ένα μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς. «Με υλικά κατεδαφίσεως δεν αλλάζεις το κόμμα, πήρε στελέχη αποτυχημένα από το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει

Ο κ. Καμμένος συνεχίζοντας υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στη μεταπολίτευση μετά το 1974. Σημείωσε δε πως η πολιτική του κ. Τσίπρα ήταν αυτή που τον οδήγησε στη συρρίκνωση και εν τέλει στην παραίτηση. Σχολιάζοντας το εάν θα επιστρέψει ο κ. Τσίπρας είπε πως απ’ όσο τον γνωρίζει δεν πρόκειται να κάνει τέτοια κίνηση αλλά ακόμα και εάν συμβεί αυτό δεν θα είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση ο ίδιος τόνισε πως δεν θα επιστρέψει στην πολιτική. «Για εμένα η πολιτική έχει τελειώσει, υπηρέτησα 28 χρόνια βουλευτής, 7 χρόνια υπουργός, υπάρχουν νεότεροι που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αν μπορέσω να βοηθήσω με την συμβολή μου, να το κάνω, αλλά έχω αποσυρθεί. Εμείς βάλαμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη βγάλαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.