ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και επιστρέφει στο «σκληρό ροκ»

syriza
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

Έναν σχεδόν μήνα μετά τις εκλογές, στην Κουμουνδούρου ασχολούνταν σε μεγάλο βαθμό με τα εσωκομματικά και με την προσπάθεια να μην καταρρεύσουν ολοκληρωτικά  – κάτι που σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν

Να βρει σιγά, σιγά τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που σταδιακά ανεβάζει αισθητά τους τόνους έναντι της κυβέρνησης, θυμούμενος ότι πρόκειται για το κόμμα που οι πολίτες επέλεξαν για τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – έστω και με ψαλιδισμένα ποσοστά.

Το σοκ από τη διπλή εκλογική ήττα, αλλά κυρίως η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν τεράστιο. Έναν σχεδόν μήνα μετά τις εκλογές, στην Κουμουνδούρου ασχολούνταν σε μεγάλο βαθμό με τα εσωκομματικά και με την προσπάθεια να μην καταρρεύσουν ολοκληρωτικά – κάτι που σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν.

Όμως, σε θεσμικό επίπεδο, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ήταν άφαντος. Φαίνεται, όμως, ότι από τη στιγμή που τα πράγματα μπήκαν σε μια τροχιά στο ζήτημα της ανάδειξης του νέου αρχηγού, πως ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να αποκτάει ξανά αντιπολιτευτικό «σφυγμό».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, επισκέφτηκε προχθές τις πληγείσες περιοχές της Αττικής. Με ήπιο λόγο -όπως άλλωστε συνηθίζει- έθεσε το πλαίσιο που θεωρεί πως θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής περιοχής.

Παράλληλα, όμως, με το δικό του ύφος, επιτέθηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Τη δασική πολιτική και τη σημασία των πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών ανακάλυψε, μετά από ένα εφιαλτικό τριήμερο με πυρκαγιές, ο κ. Μητσοτάκης. Αναγνώρισε δηλαδή ότι η κυβέρνησή του δεν είχε δώσει την προηγούμενη τετραετία το απαιτούμενο ειδικό βάρος ούτε στις πολιτικές πρόληψης, ούτε στις πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική κρίση», σημείωσε ο κύριος Φάμελλος.

Πέρα, όμως, από αυτό, η Κουμουνδούρου πήρε το «όπλο» της και άρχισε να πυροβολεί προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, για μια σειρά από ζητήματα, τα οποία μπορεί να μην είναι πρώτης γραμμής, αλλά είναι ενδεικτικά των προθέσεων της.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού, που αποφάσισε λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές να επανεντάξει στη Νέα Δημοκρατία, δύο δημάρχους μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα, στην Πειραιώς επέστρεψε ο δήμαρχος Άργους, Δημήτρης Καμπόσος, τον οποίο είχε διαγράψει ο πρωθυπουργός για αντισημιτικά σχόλια. Παράλληλα, επανάκαμψε και ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, που είχε επίσης, διαγράψει.

«Εκτός από την επιστροφή του κ. Καμπόσου με τις μισαλλόδοξες δηλώσεις, η ΝΔ αποφάσισε και την επιστροφή του κ. Δούκα. Όταν η ΝΔ διέγραψε τον κ. Δούκα έλεγε ότι τα λεγόμενα του είναι μακριά από «τις αρχές και τις αξίες» της. Ποιες «αρχές και αξίες» υπηρετεί άραγε σήμερα η επιστροφή του; Απλά ντροπή», ανέφερε η Κουμουνδούρου.