ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Μητσοτάκης: Ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Σύσκεψη με τον πρόεδρο της UEFA και τους εκπροσώπους ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή με τον πρόεδρο της UEFA και τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη και του εκπροσώπου του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την αυστηροποίηση των πολιτικών έναντι της αθλητικής βίας.

Έχοντας στο πλάι του τον πρόεδρο της UEFA, δεσμεύθηκε πως θα πατάξει τη βία στη ρίζα της.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε πως θα κλείσουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και η κάθε ομάδα έχει μόνον ένα σύνδεσμο.

Προειδοποίησε πως ύστατο μέτρο θα είναι ο προσωρινός αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις, διατυπώνοντας όμως την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι με συμφωνία και των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει τον έλεγχο στις θύρες των οργανωμένων οπαδών «που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα», σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί οι εν λόγω θύρες θα κλείσουν.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η χώρα μας φιλοξενεί τον ευρωπαϊκό τελικό του Super Cup και ότι κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες. «Όμως, δυστυχώς, πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες» παρατήρησε και προσέθεσε:

«Δυστυχώς, συχνά και η στάση των συλλόγων, των συνδέσμων, ακόμα και του Τύπου, δεν προωθεί μία κουλτούρα συνύπαρξης».

Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε πως απαιτείται η κινητοποίηση όλων και διαμήνυσε σε αυστηρό ύφος: «Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη (…). Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο. Η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων οπαδών».

Αναφορικά με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, είπε πως βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του

Μάλιστα, χωρίς να τον κατονομάσει, έστειλε μήνυμα στον Κροάτη πρόεδρο κάνοντας λόγο για άστοχες δηλώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις.

Πρόεδρος UEFA: Καρκίνος του ποδοσφαίρου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν δήλωσε: «Είμαστε εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις».

Αναφερόμενος στη βία και στον χουλιγκανισμό, έκανε λόγο για καρκίνο του ποδοσφαίρου.

Περαιτέρω, αναφερθείς στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, δεσμεύθηκε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι για να μην συμβεί ξανα κάτι τόσο φοβερό»

Οι δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλεξάντερ Τσεφέριν:

Σύσκεψη Μητσοτάκη με τους «Big 4»

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου, της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη και του εκπροσώπου του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της UEFA.

Την κύβερνηση εκπροσώπησαν επίσης στη σύσκεψη οι υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Σημειώνεεται πως είχε προηγηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της UEFA στο Μαξίμου, η οποία διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ αποχώρησαν λίγο μετά τις 12, από το Μέγαρο Μαξίμου - Δείτε φωτογραφίες

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κινείται σε παράλληλα επίπεδα. Εκτός από τα αποτελέσματα των δειγμάτων DNA τα οποία αναμένονται, η ΕΛ.ΑΣ ανοίγει τα κατασχεμένα κινητά των χούλιγκαν και ψάχνει βίντεο και φωτογραφίες από τα επεισόδια που μπορεί να τράβηξαν οι ίδιοι οι Κροάτες. Άνδρες του τμήματος Αθλητικής βίας χτενίζουν όλους τους σταθμούς από τα σύνορα έως την Αθηνά προκειμένου να συλλέξουν οπτικοακουστικό υλικό για τη διαδρομή των χούλιγκαν.

Μάλιστα, οι αρχές έχουν εντοπίσει τη φιγούρα του δράστη αλλά δεν έχουν καταφέρει να καθαρίσουν την εικόνα και να τον ταυτοποιήσουν. Βασικοί ύποπτοι θεωρούνται 5 με 6 άτομα. Το δικό τους DNA θα εξεταστεί – κατά προτεραιότητα- με τo γενετικό υλικό που βρέθηκε στον άτυχο Μιχάλη, αν και υπάρχουν αλλοιώσεις από άτομα που έσπευσαν να βοηθήσουν τον 29χρονο. Τα αποτελέσματα της αντιπαραβολής DNA κατηγορουμένων – θύματος αναμένεται να βγουν σήμερα, οπότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Οι πρώτοι 40 από τους 105 κατηγορούμενους που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, πήραν το χθες πρωί το δρόμο για τις φυλακές. 14 άτομα θα κρατηθούν σε Αυλώνα και Κορυδαλλό και οι υπόλοιποι σε ολιγομελείς ομάδες σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα της περιφέρειας. Οι μεταγωγές των υπολοίπων, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, λόγω Δεκαπενταύγουστου, θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σχετικές ειδήσεις