ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Έβρος στο επίκεντρο: Κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα στην περιοχή για αυτοψία

Ο Έβρος στο επίκεντρο: Κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα στην περιοχή για αυτοψία
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Σήμερα ανεβαίνει στον Έβρο πολυάριθμο κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές του Έβρου.

Η προσοχή των κυβερνητικών στελεχών είναι στραμμένη στην διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην εκδήλωση των πυρκαγιών που καίνε την περιοχή του Έβρου, ειδικά ύστερα από καταγγελίες πολιτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για πιθανούς εμπρησμούς. Ήδη από την διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και στην οποία συμμετείχε και η ΕΥΠ προκειμένου να συνδράμει και αυτή στις έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «είναι προφανές ότι όταν έχεις τόσα πολλά μέτωπα να εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία».

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν σήμερα ανεβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της κυβέρνησης και της ΝΔ με επικεφαλής τον υπουργό Επικράτειας Μάκη Βορίδη, συνοδευόμενο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Το υπουργικό κλιμάκιο θα συνοδέψουν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδης, οι οποίοι βρέθηκαν την Τετάρτη στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης. Παρόν θα είναι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Μαζί τους θα είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής.

Το πολυάριθμο υπουργικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτές περιοχές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συσκέψεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους πυρόπληκτους δήμους, αλλά και όλους τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση και διαχείριση των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί η Ροδόπη και ο Έβρος.

Οι υπουργοί θα μιλήσουν με κατοίκους και παράγοντες της περιοχής προκειμένου να ξεκινήσει πολύ γρήγορα η αποκατάσταση της καταστροφής, αλλά και να διερευνηθούν τα αίτια.

Στον Έβρο βρέθηκε χθες και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να καίει. Ο υπουργός, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για «νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές» την ίδια ημέρα, ενώ τόνισε ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα ενισχυθούν.

«Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, αυτή της Αλεξανδρούπολης με αυτή της Δαδιάς, και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας» είπε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε:

«Θέλω να πω ότι υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν οι 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική αστυνομία και η ΕΥΠ».

«Δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες ή σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα. Θέλω να πω ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Εδώ πέρα είναι πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων» ανέφερε ακόμα ο υπουργός.

«Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και όλοι κρίνονται γι' αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά όμως από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έρχεται μία πολύ μεγάλη προετοιμασία, μία πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν κάνουν με την πρόληψη, με τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει να κάνει με τα αντιπλημμυρικά έργα κλπ» σημείωσε ακόμα ο Βασίλης Κικίλιας.

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να κάνουν εικασίες, όπως είναι αλήθεια ότι ο Έβρος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση που έχει να κάνει με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να πέσει πάνω όλη η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να οχυρωθεί ακόμα περισσότερο. Είναι μείζονος σημασίας ζήτημα να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των συνόρων μας, λένε τα γαλάζια στελέχη.

Σχετικές ειδήσεις