ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ανακριβές το δημοσίευμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων της πολιτικής προστασίας στον στρατό

Κικίλιας: Ανακριβές το δημοσίευμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων της πολιτικής προστασίας στον στρατό

Κακοκαιρία Daniel: Αλίμονο, πολιτική ευθύνη πάντα έχει κανείς όταν είναι σε μια θέση στην οποία πρέπει να συντονίσει, είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση

Ανακριβές χαρακτήρισε το δημοσίευμα της Καθημερινής για μεταφορά μέρους των αρμοδιοτήτων της πολιτικής προστασίας στο υπουργείο Άμυνας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ.

Αναφερθείς στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είπε πως μελετάται και θα ανακοινωθεί η τυποποίηση της διαδικασίας σε ό,τι έχει να κάνει με την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, προσέθεσε.

Ειδικότερα, είπε πως η αρμοδιότητα για εκκενώσεις και διασώσεις θα είναι αρμοδιότητα στο συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει μια τυποποίηση της διαδικασίας παρέμβασης του στρατού.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι «πολύτιμος βραχίονας» στις έκτακτες ανάγκες ενώ όσο αφορά τις ευθύνες είπε ότι «πολιτική ευθύνη πάντα έχει κάποιος που πρέπει να συντονίσει».

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν κενά και απαιτείται συνολικός επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας, διευκρινίζοντας πως ο ρόλος του υπουργείου είναι να συντονίζει τις δράσεις και δεν έχει δικαιοδοσία σε ότι αφορά τον έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ερωτηθείς για κατάρρευση αναχωμάτων στον Κραυσίδωνα και ποιος έχει την ευθύνη, ο υπουργός είπε ότι αυτό θα εξακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα.

Ερωτηθείς αν έχει προσωπική ευθύνη, ο κ. Κικίλιας απάντησε: Αλίμονο, πολιτική ευθύνη πάντα έχει κανείς όταν μια θέση την οποία πρέπει να συντονίσει.

Επίσης, απέφυγε σήμερα να άφησε αιχμές κατά του προκάτοχου του στο υπουργείο, Χρήστου Στυλιανίδη.