ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Λειτούργησε το επιτελικό κράτος στις πλημμύρες

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Λειτούργησε το επιτελικό κράτος στις πλημμύρες

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Για πρωτοφανές περιστατικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την κακοκαιρία Daniel

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο, ξεκαθάρισε πως το επιτελικό κράτος λειτούργησε στην κακοκαιρία Daniel, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές φαινόμενο.

«Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό του. Το επιτελικό κράτος είναι τρόπος προσέγγισης για να υλοποιούν τα στελέχη την πολιτική που αποφασίζεται κεντρικά. Είναι ένας τρόπος διοίκησης.

Λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν εκεί. Ο κάθε ένας είχε την αρμοδιότητά του. Γίνονταν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός.

Θα το ξαναπώ. Το νερό που έπεσε ήταν πρωτοφανές. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να το αντιμετωπίσει, είναι βαθιά νυχτωμένος. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί, δεν μπορώ να καταλάβω που φταίει το επιτελικό κράτος σε αυτό.

Δεν μπορώ να καταλάβω πιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στο επιτελικό κράτος. Να μην υπάρχει συντονισμός; Να ενεργεί ο κάθε υπουργός μόνος του; Να μην υπάρχει Συντονιστικό; Στον δημόσιο διάλογο είναι εύκολο, και δουλειά της αντιπολίτευσης, να στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αλλά η κριτική να είναι τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη.

Το επιτελικό κράτος έχει ζητήματα ως προς τη λειτουργία του. Δεν λέω κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις πριν τις καταστροφές.

Αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, εγώ θα τον υποστηρίζω γιατί δεν μπορώ να δω μία άλλη εναλλακτική», σχολίασε ο πρωθυπουργός.