ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα συν και τα πλην της Αχτσιόγλου και του Κασσελάκη

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα συν και τα πλην της Αχτσιόγλου και του Κασσελάκη

Με το άνοιγμα της κάλπης του δεύτερου γύρου για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ένα ενδιαφέρον η καταγραφή των θετικών και των αρνητικών σημείων των δύο υποψηφίων.

Προφανώς οι δύο υποψήφιοι – Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης – έχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία καθορίζουν την ιδιοσυγκρασία του καθενός αν και δεν είναι βέβαιον ότι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού τουλάχιστον στον πρώτο γύρο το εκλογικό σώμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν ψήφισε με κομματικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια lifestyle και ενθουσιασμού αναζητώντας έναν «αντι-Μητσοτάκη».

Ξεκινώντας από τα θετικά σημεία της Έφης Αχτσιόγλου έτσι όπως τα στοιχειοθετούν αρκετοί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου:

  1. Έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας.
  2. Είναι μορφωμένη, δυναμική, σκληρή στο management και στις διαπραγματεύσεις. Μια γυναίκα με στέρεη επιστημονική συγκρότηση.
  3. Γνωρίζει αρκετά καλά τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, αφού έχει περάσει από όλα τα πόστα του κομματικού μηχανισμού και την αποκαλούμενη καθοδήγηση. Θα λέγαμε ότι έχει πολιτική ζύμωση.
  4. Δοκιμάστηκε ως υπουργός αλλά και ως κοινοβουλευτικός και έχτισε ένα αρχηγικό προφίλ.
  5. Είναι σοβαρή, δεν λαϊκίζει, δεν χάνει την ψυχραιμία της.
  6. Είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος καθώς αυτό είναι κάτι που το πιστεύει ακράδαντα.
  7. Είναι γυναίκα, μάνα, νέα και δυναμική και παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί σκληρό μπούλινγκ σε επίπεδο αισχρών κουτσομπολιών δεν λύγισε ποτέ και δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την λάσπη που δέχθηκε. Η γυναίκα, πολιτικός και μητέρα, Έφη Αχτσιόγλου, δέχτηκε κριτική και αρνητικά σχόλια -που άγγιζαν τα όρια του σεξισμού και της προσβολής- για την εξωτερική της εμφάνιση κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένης δήλωσής της για τα επιδόματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην οποία επέλεξε να εμφανιστεί χωρίς μακιγιάζ.
  8. Δεν πούλησε ποτέ πολιτικές δηθενιές και παραμένει ειλικρινής στις δημόσιες τοποθετήσεις της.

Οι επικριτές της κυρίας Αχτσιόγλου της χρεώνουν στα «πλην» τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  1. Μπορεί να έχτισε αρχηγικό προφίλ, αλλά όχι λαϊκό.
  2. Της κοστίζει πολιτικά η επιθετικότητα του συζύγου της Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τα αρκετά στελέχη στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
  3. Δεν έχει επικοινωνιακές δεξιότητες και είναι παραπάνω από όσο χρειάζεται χαμηλών τόνων.
  4. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κυρία Αχτσιόγλου δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην εξουσία.

Ο νεοεμφανιζόμενος Στέφανος Κασσελάκης

Στην άλλη πλευρά ο νεοεμφανιζόμενος Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει περισσότερα αρνητικά σημεία, παρά θετικά.

Ξεκινώντας από τα θετικά, οι οπαδοί του υποστηρίζουν τα ακόλουθα:

  1. Είναι νέος, όμορφος, γυμνασμένος και δυναμικός.
  2. Δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος και να παρουσιάσει τον σύντροφό του.
  3. Είναι επικοινωνιακός και έχει στόφα τεχνοκράτη.
    Πλην των παραπάνω χαρακτηριστικών, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άλλο θετικό στοιχείο για τον Στέφανο Κασσελάκη. Αντίθετα για τα μειονεκτήματά του θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο.

Τα αρνητικά του χαρακτηριστικά του Κασσελάκη:

  1. Δεν έχει απολύτως κανένα πολιτικό εκτόπισμα.
  2. Δεν έχει καμία επαφή ούτε με την ελληνική πραγματικότητα, ούτε με την Αριστερά.
  3. Πλην του άντρα του και του σκυλιού του δεν έχει κάτι άλλο να πει για τον εαυτό του.
  4. Διακατέχεται από μια πρωτοφανή εγωπάθεια που αγγίζει τα όρια του ναρκισσισμού.
  5. Είναι ένας performer που θα έκανε ενδεχομένως καριέρα ως παρουσιαστής, αλλά όχι για πρωθυπουργός.
  6. Δεν έχει καμία απολύτως γνώση της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας του τόπου.
  7. Ο λόγος του βασίζεται μόνο στα γραμμένα συνθήματα που του δίνουν οι επικοινωνιολόγοι του.
  8. Η συνολική του παρουσία πολλές φορές αγγίζει τα όρια της παρωδίας και γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας και υποτίμησης κάτι που ο ίδιος δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται.
  9. Η ατζέντα του επί σοβαρών θεμάτων ασφαλείας και εθνικών ζητημάτων είναι χειρότερη κι από του ΣΥΡΙΖΑ.
  10. Στη σύντομη παρουσία του στην πολιτική σκηνή δεν έχει κάνει μόνο πολλά λάθη, αλλά έχει πει και αρκετά ψεύδη για τα οποία δεν απάντησε ποτέ επί της ουσίας. Η ιστορία του μπάζει από παντού… Κανείς δεν ξέρει με ποιους τρόπους βρέθηκε εδώ που είναι και ποιοι βρίσκονται πίσω από τον Κασσελάκη. Κάποιοι είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι ο κ. Κασσελάκης αποτελεί «κατασκεύασμα».

Αντικειμενικά, η σύγκριση είναι συντριπτικά υπέρ της Αχτσιόγλου σε πολιτικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα όμως το κρίνει ένα συγκεκριμένο εκλογικό κοινό που κινείται στη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ο σκοπός είναι να καταληφθούν πάση θυσία οι αρμοί της εξουσίας. Ακόμα κι αν χειαστεί να γίνει πρόεδρος ο «Master Clown» που λέγαμε παλιά… Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποψινό αποτέλεσμα. Στην πολιτική όλα γίνονται και όλα ανατρέπονται από την μια στιγμή στην άλλη. Τα αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια και ειδικά σε «στημένα» καλούπια…

Σχετικές ειδήσεις