ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορά στον Άρειο Παγο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Αυγενάκη - Αγοραστού

Αναφορά στον Άρειο Παγο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Αυγενάκη - Αγοραστού

Η αναφορά κατατέθηκε με αφορμή τις δηλώσεις των δυο ανδρών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στην κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προχώρησαν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, καταγγέλλοντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για εξαπάτηση εκλογέων.

Η αναφορά κατατέθηκε με αφορμή τις δηλώσεις των δυο ανδρών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν ότι επιχειρήθηκε η εξαπάτηση των εκλογέων και να ζητούν από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων κατά συναυτουργία και κάθε άλλο συναφές αδίκημα.

«Το χρονικό διάστημα από την 8η Οκτωβρίου 2023 έως και τη λήξη της προβλεπόμενης εκλογικής περιόδου ενόψει της διεξαγωγής του β γύρου των εκλογών την 15η Οκτωβρίου 2023 έλαβαν χώρα πράξεις και γεγονότα τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης καθώς κατευθύνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου νοθεύοντας τη διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα» σημειώνουν στην αναφορά του και κάνουν ειδική μνεία σε φράση του Λευτέρη Αυγενάκη στις 11 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης είχε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεδομένων των εκλογών της Κυριακής το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε». Στην αναφορά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται και δήλωση του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος την ίδια ημέρα είχε πει μεταξύ άλλων ότι «στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια, να μην γίνει καμία διακοπή».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγγραφή αναφορά που κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «η επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τον επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών υπέρ του κ. Αγοραστού. Έκανε κατάχρηση και εκμεταλλεύτηκε την θεσμική του ιδιότητα ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και ο εκλογέας. Πέραν της ηθικής και πολιτικής εκτροπής προχώρησε και σε προκλητική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος μεταφέροντας ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες. Σκόπευαν στην πρόκληση διλήμματος και στον ηθικό εξαναγκασμό των εκλογέων ώστε να επιλέξουν τον Αγοραστό».