ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πολλοί «ξένοι» στο ίδιο κόμμα - Τα σχέδια Σταθάκη και Τσακαλώτου

ΣΥΡΙΖΑ: Πολλοί «ξένοι» στο ίδιο κόμμα - Τα σχέδια Σταθάκη και Τσακαλώτου

Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη

Στον δρόμο της διάσπασης έχει μπει για τα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, χθες, ο Γιώργος Σταθάκης και «αποχαιρέτησε» την Κουμουνδούρου, με τον πρώην υπουργό να γίνεται το πρώτο κορυφαίο στέλεχος που άνοιξε την πόρτα της εξόδου.

Τη «σκυτάλη» του Χανιώτη Σταθάκη, αναμένεται να παραλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα», καθώς όλα δείχνουν πως η αριστερή πτέρυγα του κόμματος θα εγκαταλείψει οριστικά την Κουμουνδούρου – με όλα να δείχνουν πως αυτό θα γίνει το βράδυ της Κυριακής.

Η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται δεδομένη. Το μόνο που χρειαζόταν, ήταν κάποιος να ανοίξει την πόρτα της εξόδου. Ο ρόλος αυτός ανήκει στον Γιώργο Σταθάκη και είναι προφανές πως δεν είναι και η τελευταία.

Σύντομα θα τον ακολουθήσει και ο «Διόσκουρος» του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα του. Σε δεύτερο χρόνο, μοιάζει βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλοι, σε μια ιστορία που ενδέχεται να αποκρυσταλλωθεί πλήρως, ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές.

Τα όσα είπε στην εκδήλωση της εφημερίδας «Η Εποχή», το βράδυ της Δευτέρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, έμοιαζαν με χρησμό. Από τη μία έκανε μια σκληρή, αλλά πολιτική τοποθέτηση με σαφείς αιχμές προς τη νέα προεδρική ομάδα, αλλά από την άλλη, προσπάθησε να εξηγήσει ότι ο βασικός αντίπαλος της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς «δεν μπορεί να είναι ο Τσίπρας ή ο Κασσελάκης», μπερδεύοντας κάπως την κατάσταση.

Για την ακρίβεια, ζήτησε να μην επαναληφθεί η ιστορία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που σχεδόν εμμονικά είχαν καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ως μοναδικό εχθρό τους. Μάλιστα, αρκετοί από εκείνους που παρακολούθησαν τα όσα είπε, τα εξέλαβαν ως ένα μήνυμα πως ακόμα και όταν χωρίσουν οι δρόμοι τους με την Κουμουνδούρου, θα μπορούσαν να διατηρήσουν ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας.

Στο διά ταύτα, πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε την πόρτα, χωρίς απλά να προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα την περάσει και με ποιους μαζί - σε πρώτη φάση. Οι πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν στο ότι αυτή η μέρα θα είναι η Κυριακή που έρχεται.

Και αυτό θα συμβεί γιατί η βάση της «Ομπρέλας» έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να αποχωρήσει και τραβάει μαζί της και τα στελέχη της ομάδας. Επομένως, σύντομα αυτό θα συμβεί, ακόμα και αν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, δεν μετατραπεί σε «αρένα».

Το ζήτημα, πλέον, είναι το τι θα πράξει η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου. Σε πρώτη φάση και από τα λεγόμενα της Σίας Αναγνωστοπούλου, φάνηκε ότι δεν θα ακολουθήσει στην έξοδο την «Ομπρέλα». Τουλάχιστον, όχι τώρα. Όχι χωρίς να υπάρξει μια πολιτική σύγκρουση, κάτι που ορισμένοι οριοθετούν για το Συνέδριο και κάποιοι άλλοι για μετά τις ευρωεκλογές.