ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Politico για ελληνοτουρκικά: «Άλλαξε τόνο» η Τουρκία τους τελευταίους μήνες

Μητσοτάκης στο Politico για ελληνοτουρκικά: «Άλλαξε τόνο» η Τουρκία τους τελευταίους μήνες

Μητσοτάκης: Παρά τις επίμονες διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας - ιδίως τη συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο - ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν

Σε μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά και σχέσεις Ελλάδα - Ισραήλ αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του podcast του POLITICO.

Η Ελλάδα εφαρμόζει μια «σκληρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική, η οποία συνέβαλε στη μείωση των παράνομων διελεύσεων από τις τουρκικές ακτές, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της και την ανάγκη για συνεχή οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, εν μέσω ορισμένων διεθνών επικρίσεων προς την Αθήνα ότι απωθεί τους μετανάστες στη θάλασσα.

«Λαμβάνουμε πολλή ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό αυτή η ευρωπαϊκή βοήθεια να μην στερέψει τα επόμενα χρόνια», είπε.

Ελληνοτουρκικά

Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι προσβλέπει στη βελτίωση της σχέσης της Ελλάδας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπάρξει μια «αλλαγή ύφους» τους τελευταίους μήνες. Παρά τις επίμονες διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας —ιδίως τη συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο— ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν.

«Ήμουν πάντα ανοιχτός υποστηρικτής ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες», είπε. «Υπάρχουν τομείς που μπορούν να δουλέψουν μαζί».

Στη διεθνή σκηνή, ο Μητσοτάκης δήλωσε περήφανος για το πώς η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα της. Μετά από «αρκετό μερίδιο διεθνών επιθέσεων» κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Ελλάδα τελικά δεν είναι πλέον το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης.

Πόλεμος στο Ισραήλ και ελληνοϊσραηλινές σχέσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πουν «σκληρές αλήθειες» για την «επιθετική» στρατιωτική του απάντηση κατά της Χαμάς, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν αυξανόμενη ανησυχία για την «αναλογικότητα» των αντιποίνων στη Γάζα.

«Ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία», είπε χαρακτηριστικά. «Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει με αυτήν την πολύ, πολύ επιθετική στρατιωτική εκστρατεία, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία για την αναλογικότητα της ισραηλινής απάντησης» και πρόσθεσε «μιλάω ως φίλος του Ισραήλ και νομίζω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες σε φίλους».

Οι χώρες της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - πιέζουν για τις λεγόμενες ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Χωρίς να υπονομεύσουμε τον «στρατηγικό στόχο να νικήσουμε τη Χαμάς», είναι σημαντικό να σκεφτούμε την «επόμενη μέρα» και πώς θα βρούμε μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, είπε ο Μητσοτάκης.

«Στο τέλος της ημέρας, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να νικήσει τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.