ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κασσελάκης στον Χατζηνικολάου: «Εγώ έτεινα χείρα φιλίας - Δεν θα υπάρξουν άλλοι αποστάτες»

Ο Κασσελάκης στον Χατζηνικολάου: «Εγώ έτεινα χείρα φιλίας - Δεν θα υπάρξουν άλλοι αποστάτες»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης και, κυρίως, για όλες τις εξελίξεις με το μπαράζ αποχωρήσεων και διαγραφών από το κόμμα του, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αρχικά απάντησε στην ερώτηση γιατί επιστρέφει από τις ΗΠΑ για να «μπλεχτεί» στην πολιτική.

«Επιστρέφω με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να με βάλει στο κόμμα. Τα υπόλοιπα ήρθαν με την πορεία του χρόνου, πάντα ήθελα να προσφέρω στην πατρίδα μου. Θέλω να προσφέρω μια πιο δίκαιη κοινωνία. Για αυτό ασχολούμαι με θέματα πρώτης προτεραιότητας για τη Δημοκρατία, κι ας μην είναι πρώτα θέματα για τον λαό», σημείωσε. «Είδα κενό στον προοδευτικό χώρο και για αυτό ήθελα να συνεισφέρω και αυτό θέλω να κάνω», συμπλήρωσε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε:

Για τις κατηγορίες των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «δεξιός» καθώς και για τα όσα έγραφε σε παλαιότερα κείμενά του:

Είμαι απόλυτα Αριστερός, το δηλώνω έμπρακτα. Αυτά τα λένε όσοι δεν αποδέχονται τη νίκη μου στην εσωκομματική διαδικασία. Εκλέχθηκα δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος. Η κριτική αυτή δείχνει ότι δεν την αποδέχονται. Δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν την ιστορία μου. Ποτέ δεν ήμουν δεξιός, από τα 16 μου υποστήριζα τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας βαθιά δημοκρατικός, σεμνός άνθρωπος και δεν συγκρίνεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την περίοδο διάσπασης που διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση για δημοψήφισμα:

Συνομίλησα με την ομάδα των τεσσάρων πολλές φορές και δια ζώσης με τον καθένα. Παρακάλεσα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μιλήσει σε αυτούς που είπαν απαράδεκτα πράγματα για μένα. Μου είπε ότι θα προσπαθήσει. Έτεινα χείρα φιλίας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση για το δημοψήφισμα δεν ήταν εύκολη, ήταν πρόταση βάση καταστατικού. Άλλο ενότητα όμως κι άλλο εκεχειρία, πρέπει να είμαστε μια γροθιά για να πετύχουμε.

Για το θέμα των ερωτικών επιλογών, αν έχει γίνει πολιτική σημαία και επιλέγει ο ίδιος να το αναδείξει:

Η απάντηση είναι όχι και έχω απόδειξη για αυτό, την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, τον περασμένο Απρίλιο. Ουδέποτε στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν το ανέδειξα αυτό. Μια φορά που προέκυψε αυτό σε συνέντευξη, στις 23 Ιουνίου, σε εκπομπή στο ΟΝΕ, σε πάνελ υποψήφιο της Ελληνικής Λύσης, απάντησα αυθόρμητα σε σχόλιο που έκανε για την παραδοσιακή οικογένεια. Ποτέ δεν το έκρυψα και είμαι περήφανος για τις επιλογές μου και τον σύζυγό μου. Θα ήταν χαρά και τιμή μου να αποκτήσουμε κάποτε δυο παιδιά, δεν είχα πρόθεση να πληγώσω κόσμο με τη δήλωση που έκανα για αγόρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει για την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Ισότητα ίσον ισότητα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Για τον Τάιλερ αν αναλάβει κάποιον ρόλο στο κόμμα ή σε αυριανή κυβέρνηση:

Ο Τάιλερ συναντήθηκε με στελέχη άλλων κομμάτων γιατί με τον έναν είμαστε φίλοι, ήταν κοινωνική συνάντηση. Είμαστε προσιτοί άνθρωποι. Σε κοινωνικό-ακτιβιστικό επίπεδο μπορεί να έχει ρόλο και σε θέματα όπως η νοσηλευτική και η ισότητα.

Για το αν θα υπηρετήσει στον στρατό και τι πιστεύει για την υποχρεωτική θητεία:

Θα υπηρετήσω την άνοιξη και θα κάνω ότι λέει ο νόμος. Εμείς πληρώνουμε μόλις 7 ευρώ τους έφεδρους το μήνα. Εγώ μιλάω για πατριωτική Αριστερά, διότι υπάρχουν άτομα που έχουν κάποιες πεποιθήσεις, περί της σημαίας για παράδειγμα, με τους οποίους εγώ διαφωνώ. Η Αριστερά τιμά τους εθνικούς αγώνες και είναι πρωτίστως πατριωτική. Ο Μητσοτάκης εργαλειοποίησε τον φράχτη στον Έβρο για να αλλάξει ατζέντα από το δυστύχημα των Τεμπών. Εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη, αν οι Ένοπλες Δυνάμεις το θεωρούν χρήσιμο εργαλείο, να το ολοκληρώσουμε.

Η πρώτη γραμμή των μάχιμων μονάδων μόνο το 15% είναι έφεδροι, οι υπόλοιποι στρατιωτικοί. Πρέπει να είναι όλοι στρατιωτικοί. Οι υπόλοιποι μπορεί να κάνουν κοινωνική θητεία και κάτι χρήσιμο για τους νέους. Για παράδειγμα ένας μηχανικός, δεν του προσφέρει κάτι η σκοπιά - να πάει να χτίσει γέφυρες σε απομακρυσμένα χωριά. Αυτό μου λέει νέος κόσμος. Να σκεφτούμε πώς να γίνει η θητεία παραγωγική.

Για το μεταναστευτικό:

Δεν πρέπει να γίνονται push backs, πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το ναυάγιο της Πύλου. Θα πρέπει οι μετεγκαταστάσεις των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. να γίνουν υποχρεωτικές.

Για την Οικονομία και τα 37 δισ «μαξιλάρι»:

Προφανώς υπάρχει φοροδιαφυγή και οι θέσεις μου είναι η φορολογία στους μισθωτούς πρέπει να μειωθεί γιατί είναι πολύ υψηλή. Απαιτείται φορολογικό πλαίσιο 10ετίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μείωσε τους φόρους γιατί ήμασταν σε μνημονιακή περίοδο. Πρέπει να απλοποιηθεί το φορολογικό, ενιαία κλίμακα με συντελεστές. Για τα 37 δισ. αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους προηγούμενους. Τα 37 δισ. τα φτάσαμε γιατί η χώρα είχε υπεραπόδοση - αν υπήρχε κάποιο περιθώριο σε αυτό το μαξιλάρι, θα έπρεπε να το χειριστούμε λίγο καλύτερα. Ο Τσίπρας έδρασε πατριωτικά με αυτό - ο υπεύθυνος για αυτή την υπεραπόδοση και της διαχείρισής της ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων.

Για τον Σκουρλέτη και τη διαγραφή του και αν ταυτίζεται με τον Πολάκη:

Η Νέα Δημοκρατία έχει έμμισθα τρολ. Ο Σκουρλέτης με αυτά που είπε απέδειξε γιατί πρέπει να διαγραφεί και όσα είπε δεν ισχύουν. Δεν ταυτίζομαι με τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο Πολάκης στο παρελθόν - από τότε που ανέλαβα εγώ δεν έχω δει κάποια τοξική γλώσσα. Είναι ένας παραγωγικός πολιτικός και όλοι θα κριθούν από το έργο τους. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ το έχω τηρήσει και θα γίνει κανονικά το συνέδριο.

Για την Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα των «6 συν 6»:

Η ομιλία μου απευθυνόταν σε μια ομάδα που είχε πάρει την απόφαση να μην συμπορευτεί. Τείνω χείρα φιλίας, ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος, το είχα πει. Ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν αποστάτες. Πιστεύω θα μείνουν στο κόμμα και μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Θα ήταν τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να γίνουμε κυβέρνηση. Στην Αχτσιόγλου πρότεινα όποιον ρόλο ήθελε. Δεν θα αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδομηθεί. Ο πήχυς του ΣΥΡΙΖΑ για μένα είναι το 17%.

Για την αύξηση δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία και την Ακρίβεια:

Το 40% των δαπανών στην υγεία είναι ιδωτικές. Δεν έχουμε δημόσια υγεία και όπως την ξέρουμε τη βλέπουμε να καταρρέει. Αυτό είναι το 3% του ΑΕΠ, περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Η δημόσια υγεία είναι έμμεση φοροαπαλλαγή για τον πολίτη. Υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια σπατάλης στο δημόσιο. Δεν γίνεται να κρατήσουμε γιατρούς με μισθούς 1.200 ευρώ. Η δημοσιονομική μας πολιτική πρέπει να είναι προσαρμοσμένη και να μειώσουμε τις σπατάλες. Θα πρέπει να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπόσχεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών διότι ο κόσμος αγκομαχά. Πρέπει να μειωθεί ο φόρος στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Απαιτείται επαναπροσαρμογή των φόρων και να δούμε πώς θα δουλέψει αυτό. Αν γίνω πρωθυπουργός και η χώρα έχει δεσμεύσεις, προφανώς θα τις τηρήσω, δεν θα διακινδυνέχω τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Για την Ακρίβεια, πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

Για την Εξωτερική Πολιτική:

Ανήκουμε στη Δύση αλλά δεν πρέπει να είμαστε δεδομένος σύμμαχος. Έχουμε καθοριστική γεωπολιτική θέση και πρέπει να λαμβάνουμε ανταλλάγματα από τη Δύση για τη συμμαχία. Η θέση μας να μην είναι δεδομένη, δεν είναι δυνατόν να αποστρατιωτικοποιούμε τα νησιά μας - εννοώ τον εξοπλισμό που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία και που δεν αντικαθίσταται. Το έχει αναδείξει ο Ευάγγελος Αποστολάκης αυτό. Ο διάλογος με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτος αλλά να δούμε έμπρακτα ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Διαφωνώ με τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο του Ισραήλ, με την αποχή από το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την τρομοκρατική δράση της Χαμάς, ωστόσο αυτή η κατάσταση στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:

Για ποιον λόγο να ξεκινήσει κάποιος κερδοσκοπικά πανεπιστήμια; Μπορούν να γίνουν δωρεές στήριξης του δημοσίου πανεπιστημίου και να δημιουργηθούν νέα προγράμματα που θα δίνουν υπεραξία. Στην Ελλάδα δεν σπουδάζεις αυτό που θες να ακολουθήσεις στη ζωή σου. Η λύση είναι η βελτίωση των δημόσιων πανεπιστημίων - και τονίζω ότι είμαι κατά των βανδαλισμών που γίνονται. Θα χτίσουμε βραχίονες και συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια και να αυξηθούν οι δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ της Παιδείας.

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι θα τηρήσει τη διακήρυξη του κόμματος και ότι η πολιτική του σε πολλά ζητήματα είναι ριζοσπαστική και αριστερή. Το όνομα θα μείνει ΣΥΡΙΖΑ, διότι «είμαστε υπερήφανοι για την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα». «Τα λάθη που έχει κάνει τα έχει παραδεχτεί ο ίδιος», κατέληξε.

Στην εκπομπή προβλήθηκε βίντεο με συνέντευξη του Τάιλερ Μακμπέθ.

Ο Τάιλερ ανέφερε για την περίοδο που γνωρίστηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη και ότι του συστήθηκε στο γυμναστήριο. «Το βασικό είναι να ξέρεις τι τύπο ανθρώπου θέλεις και αν είναι ο σωστός σύντροφος», τόνισε. Ο ίδιος σπούδασε στις ΗΠΑ κι έχει πτυχία ψυχολογίας και νοσηλευτικής. Δούλεψε για 7 χρόνια ως νοσηλευτής και πλέον έχει διδακτορικό το οποίο ονομάζεται «εξειδικευμένος νοσηλευτής» που του επιτρέπει στις ΗΠΑ να εργάζεται και ως γιατρός.

Επίσης ανέφερε:

«Η ζωή μου δεν άλλαξε με τη δημοσιότητα, ανέφερε. Δεν έχει αλλάξει η καθημερινότητά μου. Το σημαντικό είναι να μένεις προσγειωμένος όταν είσαι στη δημόσια σφαίρα. Τώρα όπου πάμε οι άνθρωποι μας αναγνωρίζουν. Υπάρχουν όμως κάποιες καταστάσεις που θα θέλαμε να μείνουν ιδιωτικά. Θα είμαστε τυχεροί αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε παιδιά, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα γίνει αυτό. Έχουμε επικοινωνία ο ένας με την οικογένεια του άλλου και είμαστε πολύ της οικογένειας. Η σχέση μας ήταν πάντα ισότιμη. Ο Στέφανος δεν μαγειρεύει πολλά πράγματα, αλλά στα παϊδάκια είναι καταπληκτικός. Λατρεύω την Ελλάδα και δεν έχω νοσταλγήσει τις ΗΠΑ, οι άνθρωποι είναι πολύ ζεστοί εδώ».

Ο Τάιλερ στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης σημείωσε:

«Δεν έχω νιώσει διάκριση γιατί δεν είμαι Έλληνας ή για άλλον λόγο. Δεν μπορώ να μιλήσω ελληνικά αλλά το δουλεύω. Δεν μου άρεσε το σχόλιο γιατί δεν είμαι Έλληνας, όμως νιώθω ευπρόσδεκτος εδώ. Οι άνθρωποι μας βλέπουν να είμαστε αυθεντικοί, γενικά η κοινωνία είναι πολύ ανοιχτή. Τώρα καταλαβαίνω την πολιτική σκηνή εδώ, για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει πολιτική ενδοσκόπηση, να δει το κόμμα ποια είναι τα προβλήματα κι αυτό προσπαθεί να κάνει ο Στέφανος. Και το κάνει για τους σωστούς λόγους.

Τον έχω δει να εξελίσσεται σε διάφορους τομείς και με συνθήκες που ήταν εναντίον του. Μέχρι στιγμής οι χειρισμοί του είναι απόλυτα επιτυχημένοι. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός με τον Μητσοτάκη. Έχει να κάνεις με το ποιος μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με ηθικό τρόπο. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η πολιτική,με ενδιαφέρει η Ιατρική. Με τις εμπειρίες σε ΗΠΑκαι Ελλάδασκοπεύω να είμαι συνήγορος της νοσηλευτικής και να βοηθήσω στην αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών νοσηλευτικής στην Ελλάδα, διότι υπάρχουν κενά και δεν υπάρχει η αυτονομία που υπάρχει στις ΗΠΑ, ενώ θα ασχοληθώ και με την ίδρυση νοσηλευτικού κέντρου.

Πιστεύω ότι ο Στέφανος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και θα αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά σε αυτό».