ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Συρεγγέλα: Σήμερα επισημοποιείται η εκλογή της ως πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ

Μαρία Συρεγγέλα: Σήμερα επισημοποιείται η εκλογή της ως πρώτη γυναίκα γραμματέας της ΝΔ
In Time

Αλλαγή σκυτάλης σήμερα στη ΝΔ καθώς πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα Γενικής Γραμματέα η Μαρία Συρεγγέλα που θα διαδεχτεί τον Παύλο Μαρινάκη

Επισημοποιείται σήμερα το απόγευμα η εκλογή της Μαρίας Συρεγγέλα ως νέα γενική γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πρόκειται για την πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση.

Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα οριστικοποιηθεί η αλλαγή και θα λάβει τη σκυτάλη η Μαρία Συρεγγέλα από τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος πλέον θα αφοσιωθεί στα κυβερνητικά καθήκοντά του, ενώ έντονοι είναι και οι ψίθυροι για υπουργοποίησή του.

Η Μαρία Συρεγγέλα αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, δείχνοντας την έμφαση στα νέα πρόσωπα και την αλλαγή της εικόνας αλλά και της δομής του κόμματος.

Η βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β Αθηνών είναι μέλος της παράταξης από τα φοιτητικά της χρόνια, υπηρετώντας την ΟΝΝΕΔ και στη συνέχεια τη ΝΔ ως στέλεχος, ενώ έχει βρεθεί σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με ειδίκευση σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού ως επί το πλείστον. Από το 2013 έως το 2015 ήταν αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας (ΚΕΘΙ), ενώ κατείχε τη θέση της επικεφαλής της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας από το 2015 έως το 2019.

Η Μαρία Συρεγγέλα υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021. Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό και έχουν δύο έφηβους γιους τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο, οι οποίοι φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Αθήνας.

Με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα στην Πειραιώς έχουν βάλει κάτω την εξίσωση: ευρωεκλογές, με στόχο άλλη μια σαρωτική νίκη της ΝΔ. «Λίγη υπομονή μέχρι τέλους του χρόνου», συνέστησε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε (από τον ΣΚΑΪ) με τι εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός προτίθεται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να υπάρχει ένας καθαρός πολιτικός χρόνος έξι μηνών για τους υποψηφίους και τα κόμματα να προετοιμαστούν για τις κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες σημειωτέον θα διεξαχθούν με φόντο δύο εν εξελίξει πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και με σειρά προβλημάτων να μαστίζουν τις κοινωνίες των χωρών μελών της Ε.Ε.

Όλες οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει τη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος εκλογής των Ευρωβουλευτών. Δεν θα προχωρήσει δηλαδή σε αλλαγές επί των περιφερειών.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το προηγούμενο διάστημα, από την έναρξη της νέας γαλάζιας τετραετίας, ο πρωθυπουργός «φλέρταρε» με την ιδέα της αλλαγής, με το σκεπτικό ότι η εκλογή των Ευρωβουλευτών από το σύνολο της Επικράτειας, μοιραία οδηγεί στην επικράτηση των πιο προβεβλημένων, που συνήθως είναι πρόσωπα προερχόμενα από το λεγόμενο star system.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, οι διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου άλλαξαν, ιδιαίτερα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και άρχισαν να μπαίνουν διάφοροι προβληματισμοί στο τραπέζι για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τυχόν «σπάσιμο» της επικράτειας σε πέντε ή έξι περιφέρειες, όπως αρχικώς βολιδοσκοπήθηκε.

Το θέμα εξετάστηκε εξονυχιστικά από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος και θα καταθέσει τις εναλλακτικές προτάσεις όπως και την τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό μέσα στον Δεκέμβριο.

Πέραν αυτής της απόφασης, η οποία αφορά όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές, στη ΝΔ έχουν και έναν πρόσθετο λόγο να αγωνιούν οι ενδιαφερόμενοι για μία θέση στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Συγκεκριμένα αναμένουν τι θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με το πλαφόν δύο θητειών για τους ευρωβουλευτές. Και εδώ υπάρχει μεγάλη αγωνία. Ο πρωθυπουργός θέλει να υπάρξει ανανέωση του Ευρωψηφοδελτίου, οπότε, το πιθανότερο είναι ότι στο επικείμενο συνέδριο της ΝΔ στις αρχές του νέου χρόνου θα φέρει προς ψήφιση τον ορισμό πλαφόν δύο θητειών για κάθε ευρωβουλευτή. Η σπαζοκεφαλιά είναι αν η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι. Τα περισσότερα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι θα έχει αναδρομική ισχύ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι μόνοι που θα έχουν δικαίωμα εκ νέου συμμετοχής θα είναι ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Αντιθέτως, θα βρεθούν αυτόματα εκτός ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ποια ονόματα ακούγονται;

Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται από δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέχρι στιγμής, φέρονται να έχουν «κλειδώσει» μόνο δύο υποψηφιότητες. Η πρώτη είναι του διευθυντή του Γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίον ο πρωθυπουργός πιστώνει επαγγελματική επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Ο δεύτερος, επίσης δημοσιογράφος, φέρεται – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – να είναι ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος έχει επίσης μεγάλη επαγγελματική διαδρομή και πολύ καλή γνώση των εργασιακών, φορολογικών κλπ.

Συζητήσεις και ζυμώσεις γίνονται βεβαίως και με αρκετά άτομα από το λεγόμενο «κέντρο», αφού ως γνωστόν ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει πάρα πολλά σε ένα διαρκές άνοιγμα της ΝΔ. Ακούγεται έντονα το όνομα του Πύρρου Δήμα, ο οποίος έχει διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Εύης Χριστοφιλοπούλου που έχει θητεύσει σε υπουργικές θέσεις επί ΠΑΣΟΚ και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί βεβαίως η περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα.

Ως είθισται, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ θα περιλαμβάνονται και πρόσωπα που εκπροσωπούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ένα τέτοιο πρόσωπο, κατά πολλούς, μπορεί να είναι ο παραολυμπιονίκης Αντώνιος Τσαπατάκης. Άλλα ονόματα που επίσης ακούγονται έντονα είναι αυτά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου που ήταν στην ένατη, μη εκλόγιμη, θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ, του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, ενώ βολιδοσκοπείται και η περίπτωση συμμετοχής κάποιων νυν και πρώην βουλευτών και συγκεκριμένα, του βουλευτή Τάσου Χατζηβασιλείου, που έχει άριστη γνώση των ευρωπαϊκών ζητημάτων, του βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη και του πρώην υπουργού Σπήλιου Λιβανού. Για τη θέση του ομογενή υποψηφίου, βολιδοσκοπείται σύμφωνα με πληροφορίες η περίπτωση του επιχειρηματία από την Αυστραλία κ. Αθαν. Τσαουχαντάρη.