ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή - Οι τρεις προτεραιότητες και το σχέδιο άμυνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Μητσοτάκης στη Βουλή - Οι τρεις προτεραιότητες και το σχέδιο άμυνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Η συζήτηση διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών Βουλή 

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη συμφωνία Ισραήλ Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη.

Όσον αφορά στην κλιματική κρίση, όπως είπε θα εκφράζεται άλλοτε με τις mega-πυρκαγιές και άλλοτε με τις πλημμύρες, Δεν θα τα αντιμετωπίζουμε ως έκτακτα γεγονότα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Στον Καναδά κάηκαν εκτάσεις μεγαλύτερες της Κροατίας, στην Ευρώπη είχαμε διαδοχικά κύματα βροχών που προκάλεσαν ζημιές σε πολλες χώρες και ο Daniel που προκάλεσε καταστροφές στη χώρα χτύπησε και τη Λιβύη.

Λίγες ημέρες μετά με τον Daniel έπεσαν εκατομμύρια τόνους νερού στον Πηνείο. Στο Βόλο καταγράφηκαν ποσοστά βροχής σε μια ημέρα που η Αττική τα βλέπει σε έναν χρόνο. Όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας χώρας.

H άμυνα στην κλιματική κρίση παγκόσμια κι όχι ελληνική.

Χρέος της πολιιτκής όχι να παρατηρεί μοιρολατρικά το φαινόμενο. Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμούς, θα υπερασπιστώ όμως το έργο των εθελοντών και υπαλλήλων. Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή.

Ειδική αναφορά στο 112, φέρνοντας ως παράδειγμα τις φωτιές στη Χαβάη.

Για τη λειτουργία της κρατικής αργωγής και για όσους καταστράφηκαν τα σπίτια τους

Ο μηχανισμός είναι μία κατάκτηση και πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. Βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Εχουμε 120 εκατ ευρώ στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών και καταβολές συνεχίζονται 2 φορές την εβδομάδα.

Τις επόμενες μέρες ξεκινάει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης, για πλημμυροπαθείς που βρίσκονται εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους και φιλοξενούνται από αλλούς.

Για τις επιχειρήσεις προχωράμε πριν τις γιορτές της καταβολή του 35% από το 70% που θα καλυφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.

Στις υποδομές, τα σχολεία θα γίνουν καλύτερα από πριν. Θα ξαναφτιαχτούν 25 σχολεία.

Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Τα έργα του Ιανού, άντεξαν... Η αποκατάσταση των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ξέρω ότι υπάρχει οργή και απογοήτευση για το αν θα τα καταφέρουν, τόσο στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο που επλήγη από τις φωτιές. Να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους.

Οι νέες συνθήκες ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε.

Τρεις προτεραιότητες

1.Άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση των ζώων σε μελλοντικές θεομηνίες

2. Εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση ζημιών

και 3. ένα σχέδιο άμυνας - master plan απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικους επιστήμονες. Στον Έβρο συνεργαζόμαστε με Δημοκρίτειο.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στο γεγονός ότι ζουμε σε σεισμογενή χώρα, αλλά και ευάλωτοι απέναντι σε φωτιές και πλημμύρες.

Νέος κανονισμός ασφάλισης για τους αγρότες από τον ΕΛΓΑ. Πρέπει να δούμε και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μας, πώς και τι παράγουμε, να δούμε τις αλλαγές που απαιτούνται για να κερδίσουμε στο μέλλον.