ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Νέοι και ομογενείς στο στόχαστρο της ΝΔ

Ευρωεκλογές: Νέοι και ομογενείς στο στόχαστρο της ΝΔ

Η ΝΔ κινείται ήδη σε ρυθμούς ευρωεκλογών προσπαθώντας να προσεγγίσει δυο μεγάλες δεξαμενές: τους ομογενείς και τους νέους.

Ο παράγοντας της επιστολικής ψήφου θα μεγαλώσει σημαντικά την δεξαμενή του εκλογικού σώματος, αφού πάνω από 1,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων όλων των ηλικιών μπορούν να προστεθούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Από την άλλη μεριά η ψήφος των νέων που αποτέλεσε μια από τις εκλογικές «πληγές» του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει κι αυτή στο στόχαστρο της γαλάζιας παράταξης. Συγκεκριμένα η διαφορά των τριών μονάδων στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία στην ψήφο των νέων 17 έως 24 ετών που κατέγραψε η κάλπη της 21ης Μαΐου.

Στις εκλογές της απλής αναλογικής η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε και στη συγκεκριμένη κατηγορία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,5%, αφήνοντας δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο οποίος περιορίστηκε στο 28,8%. Αυτή η διαφορά υπερδιπλασιάστηκε στην επαναληπτική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία παρά το ρεκόρ αποχής διατήρησε τα σκήπτρα, στην ηλικιακή κατηγορία με 27,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε κι άλλες δυνάμεις υποχωρώντας στο 20%.

Η παρομοίωση του Πρωθυπουργό από τον Στέφανο Κασσελάκη με «τον θείο που λέει ότι θα καθίσει με τη νεολαία”, μοιράζοντας, «φραγκοδίφραγκα, ενώ οι νέοι ζητούν προοπτική, εργασία, παιδεία και ποιότητα ζωής», δείχνει όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε με την επιστολική ψήφο και ήδη βρίσκεται σε βέρτιγκο βλέποντας άλλη μια ήττα να έρχεται.

Μάλιστα ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «προπονητή της εξέδρας» ο οποίος σαν τους άλλους στην κερκίδα «κουνάνε το δάχτυλο, κάνουν κριτική για όλα, χωρίς βέβαια να ξέρουν τι καλύτερο μπορεί να πάει και τι έχουν να προτείνουν».

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και εβδομάδες έχει θέσει σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό. Μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Πολιτική Επιτροπή και την ανάληψη των ηνίων από τη Μαρία Συρεγγέλα, έχει βάλει υψηλά τον πήχη για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση του Πρωθυπουργού να ενισχύσει την ομάδα των «λοχαγών» της εκλογική μάχης, ορίζοντας τον πρώην βουλευτή Α' Πειραιά, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, αναπληρωτή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργώντας μαζί με τον επίσης αναπληρωτή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και Γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κονταδάκη ένα ισχυρό «ντουέτο» που θα πλαισιώσει τη Γραμματέα του Κόμματος.