H διπλή εκλογική αναμέτρηση, οι αυτοδιοικητικές και τα μηνύματα
Πηγή: EUROKINISSI
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H διπλή εκλογική αναμέτρηση, οι αυτοδιοικητικές και τα μηνύματα

Μια χρονιά που θα μπορούσε να αποτελεί και case study για τους μελετητές της πολιτικής επιστήμης.

Αναμφίβολα το 2023 ήταν μια χρονιά πλούσια σε πολιτικά γεγονότα και εξελίξεις που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της κυβέρνησης της ΝΔ.

Παρά τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν εντός του 2023, πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκροί, δολοφονίες, σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η ΝΔ όχι μόνο κατάφερε να μείνει όρθια, αλλά αύξησε και τα ποσοστά της, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνισε μια ισχυρή επικράτηση στην πολιτική σκακιέρα πρωτοφανή για αρχηγό κόμματος στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Θα μπορούσε να αποτελεί και case study για τους μελετητές της πολιτικής επιστήμης.

Σκληρές μάχες από τον Ιανουάριο του 2023

Το 2023 ήταν αναμφίβολα μια εκλογική χρονιά και ο Ιανουάριος ξεκίνησε με σκληρές μάχες Μητσοτάκη – Τσίπρα εντός της Βουλής κυρίως για θέματα που είχαν να κάνουν με τις παρακολουθήσεις, ένα αφήγημα στο οποίο έδωσε μεγάλη βάση ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν φαίνεται να τον βοήθησε σε καμία εκλογική αναμέτρηση.

Ήδη από τις αρχές της χρονιάς και από τις δημοσκοπήσεις φάνηκε η πολιτική κυριαρχία και η δυναμική του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο, ο οποίος εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι θα είναι αυτοδύναμος και δεν θα χρειαστεί να συνεργαστεί με κανέναν.

Ανακοίνωση εκλογών και τραγωδία των Τεμπών

Τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε εκλογές με πρώτες κάλπες τον Μάιο. Την ίδια περίοδο λαμβάνει χώρα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με τους νεκρούς το οποίο δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει γρήγορα πρωτοβουλίες για τους σιδηρόδρομους και στέλνει άμεσα στη δικαιοσύνη όλο το φάκελο. Στέλνει μήνυμα «ποτέ ξανά» βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, αποδέχεται την παραίτηση του τότε υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή και κρατά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας δηλώσεις επί της τραγωδίας.

Εκλογές Μαΐου

Στις εκλογές του Μαΐου έχουν τεθεί πολλά διακυβεύματα περί φορολογίας και μεταξύ άλλων η γκάφα Κατρούγκαλου επηρεάζει το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και δίνει 40,8% στη ΝΔ και 20,1% στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι πλέον μιλούν για προσωπικό θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην προεκλογική περίοδο ξεσπάει και μεγάλη κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο των μουσουλμάνων βουλευτών της Κουμουνδούρου στη Θράκη. Πριν τις δεύτερες εκλογές ο Μητσοτάκης “καθάρισε” τον γιατρό Σπύρος Πνευματικό (αποσύρθηκε από υποψήφιος) μετά τις… απάνθρωπες δηλώσεις του για καρκινοπαθείς, δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές από κανέναν.

Κυριαρχία Μητσοτάκη και στις επαναληπτικές

Στις επαναληπτικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 40,56% με 158 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στο 17%.

Ο Μητσοτάκης προκαλεί τριγμούς στην Κεντροαριστερά που οδηγούν μέσα στο καλοκαίρι σε παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραίτηση Μηταράκη και πυρκαγιές

Τον Ιούλιο του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει αυξήσεις μισθών και επιδομάτων αλλά δυστυχώς οι πυρκαγιές που ξεσπούν σε όλη την Ελλάδα μεταβάλουν πλήρως το τοπίο. Φονικές πυρκαγιές και στον Έβρο και στην Θεσσαλία δημιουργού μείζον πρόβλημα στον κρατικό μηχανισμό και στην διαχείριση.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο πρωθυπουργός ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη όταν ο τελευταίος διαπιστώθηκε ότι έκανε διακοπές εν μέσω πυρκαγιών. Την ίδια τύχη είχε και ο Γιώργος Πατούλης που εμφανίστηκε να χορεύει ζεϊμπεκιές με αποτέλεσμα να μην πάρει το χρίσμα για την τις εκλογές της Περιφέρειας.

Η κόλαση του Αυγούστου

Ο Αύγουστος είναι μια κόλαση με την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό το κράτος του πανικού λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών που καίνε απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο η ΝΔ προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να χαράξει στρατηγική και υποψηφίους για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που έγιναν τον Οκτώβριο. «Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό». Θα έρθει η ώρα του απολογισμού», αναφέρει τότε ο Παύλος Μαρινάκης και προανήγγειλε προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το καλοκαίρι η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί πολύ σοβαρές κρίσεις όπως για παράδειγμα τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, από Κροάτες χούλιγκαν, τη πτώση του μοιραίου Καναντέρ στην Κάρυστο, με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο ηρωικών πιλότων του, που προκάλεσε σχόλια για την έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική και σύγχρονων μέσων δασοπυρόσβεσης.

Οι φονικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη

Τον Σεπτέμβριο και αφού η χώρα δεν έχει προλάβει να ανασάνει από τις πυρκαγιές έρχονται και φονικές πλημμύρες οι οποίες ισοπεδώνουν Καρδίτσα, Βόλο, συνολικά τη Θεσσαλία. Ο Πρωθυπουργός βγαίνει πάλι μπροστά ο ίδιος και διαβεβαιώνει ότι θα δοθούν αμέσως όλες οι αποζημιώσεις και θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης. Παρά την δυσαρέσκεια των πολιτών για αρκετούς γαλάζιους περιφερειάρχες και δημάρχους η ΝΔ κερδίζει και στις δύο αναμετρήσεις διατηρώντας τον χάρτη σχεδόν μπλε. Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης δηλώνει «λάβαμε το μήνυμα» των εκλογών και θα προσαρμοστούμε.

Την ίδια περίοδο ξεσπά ο πόλεμος στην Γάζα και φέρνει κοντά σε επίπεδο συνεννόησης τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δέθηκε στο στρατόπεδο της Χαμάς…

Το φθινόπωρο ελέω αντιπολίτευσης ο Κυρ. Μητσοτάκης ασχολείται μόνο με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει για το φορολογικό, ΓΙΑ ΤΗΝ Δικαιοσύνη, για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, για την Παιδεία, χωρίς να ασχολείται με τις εσωτερικές ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοινώνει νέο δώρο Χριστουγέννων για τους ευάλωτους υπό μορφή επιδόματος και υπόσχεται να ανοίξει κι άλλο το πουγκί με μέτρα που θα αγγίξουν τα 1,5 δισ.

Το επεισόδιο με τον Σούνακ

Η τελευταία περιπέτεια του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η απρέπεια εις την οποία προέβη ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να τον συναντήσει επειδή ο Μητσοτάκης έθεσε θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παρολίγο να έχουμε διπλωματικό επεισόδιο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε όπως έπρεπε στον Σούνακ, αλλά δεν έδωσε συνέχεια…

Η επόμενη μάχη για τη ΝΔ η οποία ξεκινάει από τώρα, από το 2023 είναι βεβαίως οι ευρωεκλογές του 2024. Ιστορική στιγμή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο και η σταυροδοσία των υποψηφίων. Τους ρίχνει όλους στη μάχη διότι πιστεύει ακράδαντα ότι η ΝΔ πρέπει να διατηρήσει τη μεγάλη διαφορά που έχει σχηματίσει στις 4 προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.