ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης στο Newsbomb.gr για F-35: Η Ελλάδα θα λάβει όσα βρίσκονται στον προγραμματισμό

Παύλος Μαρινάκης στο Newsbomb.gr για F-35: Η Ελλάδα θα λάβει όσα βρίσκονται στον προγραμματισμό

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Η Ελλάδα θα λάβει όσα βρίσκονται στον προγραμματισμό, προχωρά κανονικά όλος ο προγραμματισμός σχετικά με τις αμυντικές συμφωνίες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς από την Αμαλία Κάτζου για το Newsbombg.gr σχετικά με το τι συζητήθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την αγορά των F-35. «Μένουμε σε αυτά που ανακοινώθηκαν» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά επίσημα την κυβερνητική διαρροή που έγινε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στα Χανιά για την προώθηση του αιτήματος αγοράς των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Σε ανάλογο κλίμα, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε ότι το ότι το να μπούμε στα F-35 είναι κάτι το οποίο ζητά η χώρα γιατί πρόκειται για ένα κλειστό κλαμπ. «Μην ξεχνάμε επίσης ότι το 2019 η Τουρκία ήταν σε αυτό το κλαμπ και εμείς ήμασταν απέξω. Τώρα είμαστε εμείς εντός και η Τουρκία είναι απέξω και ζητάει να λάβει τα F-16, ενώ εμείς έχουμε αναβαθμίσει τα δικά μας. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική απάντηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το ελληνικό αίτημα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο, πάντως νομίζω ότι δεν θα αργήσει» επισήμανε.

Περαιτέρω, εκτίμησε πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο ζητημάτων F-16 και F-35. «Η Ελλάδα ακολουθεί τη δική της πολιτική και η Τουρκία κάνει δικούς υπολογισμούς και ακολουθεί τη δική πολιτική. Είμαστε και οι δύο μέλη του NATO. Η Ελλάδα, ναι, έχει υποβάλει το αίτημα, ανεξάρτητα τι θα κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία και νομίζω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα. Από κει και πέρα, προφανώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δική τους εξοπλιστική πολιτική. Εμείς προφανώς και δεν μπορούμε να την υπαγορεύσουμε. Αλλά αυτό το οποίο έχουμε πει, ότι στην περίπτωση που δοθούν τα F-16 στην Τουρκία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον της συμμάχου χώρας (…). Όχι, δεν συνδέεται το ζήτημα του F16 με του F-35. Η Ελλάδα έχει υποβάλει αυτό το συγκεκριμένο αίτημα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας

Όπως μετέδωσε το Newsbomb.gr αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Χανιά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει η απάντηση από την Ουάσιγκτον στην ελληνική αποστολή αιτήματος που είχε στείλει η Πολεμική Αεροπορία το Ιούνιο του 2022 για την προμήθεια μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Αυτή τη διαβεβαίωση έλαβε η ελληνική πλευρά κατά τη συνάντηση που είχε με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κρήτη. Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντονι Μπλίνκεν έλεγαν με νόημα ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Η προώθηση του αιτήματος της Αθήνας για τα F-35 έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού συμφωνήθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί φαίνεται ότι υπήρξε απογοήτευση των Αμερικανών καθώς η Άγκυρα δήλωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν γνώση της συνάντησης στην Κρήτη έλεγαν ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να υπάρχει μεγάλο χάσμα στους τομείς των εξοπλιστικών συστημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες. Εάν λοιπόν προχωρήσει η ένταξη στο πρόγραμμα των F-35 μέχρι το καλοκαίρι, με έναρξη παράδοσης το 2029 δίχως παράλληλη έγκριση των F-16 Viper για την Άγκυρα, θα διευρύνει το χάσμα υπέρ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ακόμη περισσότερο, με επιπτώσεις που δεν αφορούν μόνο το Αιγαίο αλλά και τον γενικότερο προσανατολισμό της Τουρκίας, η οποία μας αρέσει δεν μας αρέσει, δεν μπορεί να μείνει χωρίς στόλο σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Η ελληνική πλευρά αντέτεινε το επιχείρημα προς την αμερικανική ότι το ελληνικό αίτημα δεν μπορεί να μείνει σε ομηρία λόγω της αμερικανοτουρκικής διαφοράς για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εισαγωγική Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Blinken συνομίλησαν για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα λόγω της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και η κατάσταση στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Όπως ανέφερε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών «δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό». Επιβεβαιώθηκε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα επιπλέον θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

----

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson. Το μεταναστευτικό είναι κομβικής σημασίας ζήτημα για την Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής και ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αποτελεσματικότερης διαχείρισης και αύξησης των πόρων για την αντιμετώπισή του.

Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, μειώνοντας τις μεταναστευτικές ροές, θωρακίζοντας τα σύνορά της, τα σύνορα της Ευρώπης, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

----

Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες, ενώ μήνυμα του 112 εστάλη το Σάββατο στην περιφέρεια Ηπείρου, τους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία εξέδωσε ενημερωτικές οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση των φαινομένων έντονων καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων.

Σε περίπτωση εκ νέου έντασης των φαινομένων οδηγίες θα εκδοθούν από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

----

Ενημερωτική εγκύκλιος για το άνοιγμα των σχολείων εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναφορικά με τη λήψη μέτρων προστασίας για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήνεται η τήρηση συγκεκριμένων μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και των φυσικών αποστάσεων, περιορισμό των επαφών των μαθητών ή παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

---

Αύριο, Τρίτη 9 Ιανουαρίου στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.