ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αύριο στη Βουλή οι προτάσεις μου για περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών

Μητσοτάκης: Αύριο στη Βουλή οι προτάσεις μου για περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα τρέχοντα ζητήματα, μεταξύ άλλων στο αγροτικό, αλλά και στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ.

«Αύριο θα συζητήσουμε για τη Θεσσαλία για το ότι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο και αυτό έχει μία ευρωπαϊκή διάσταση γιατί αν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε τη χρήση πόρων από το ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε την ανακατασκευή στην Θεσσαλία», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες με μία σειρά από πολιτικές και το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι με πρωτοβουλία και της Ελλάδας το αγροτικό συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για μία κοινή πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι 27.

Σημείωσε, σχετικά: «Θέλω να χαιρετήσω τις πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις οποίες η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά να υπάρξουν τροποποιήσεις για το 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε επιβληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική. Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες και για συγκεκριμένες καλλιέργειες και αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα. Αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά.

Ξεκινάει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής ένας διάλογος για δομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που είναι οργανωμένη η κοινή αγροτική πολιτική. Να αποσαφηνίσουμε ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την αγροτική πολιτική κι αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ευρωπαϊκή ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε θα δώσουμε πολλά χρήματα για την κοινή αγροτική πολιτική».

Μηνύματα για τα πανεπιστήμια

Μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός και όσον αφορά στη μεταρρύθμιση των ανώτατων ιδρυμάτων, λέγοντας:

«Να μη χαθεί η εξεταστική. Όλα τα πανεπιστήμια κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και φαίνεται να υπάρχει εκτόνωση στο κύμα των καταλήψεων η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα κάνουμε πίσω το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πολύ σύντομα θα ακούσουμε θα διαβουλευτούμε και θα προσαρμόσουμε διατάξεις όμως ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει».

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στην αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου. Είπε, σχετικά:

«Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι σχετικά σύντομα καταφέραμε και 27 χώρες να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στην παροχή μίας πρόβλεψης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας για την ουκρανία. Το προηγούμενα ευρωπαϊκό συμβούλιο είχαν ληφθεί υπόψη όλες οι ελληνικές θέσεις που αποτυπώθηκαν και στα συμπεράσματα και αναφέρομαι στην αύξηση κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ του φακέλου για τη χρηματοδότηση της μετανάστευση κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα είναι από τους σημαντικούς αποδέκτες ευρωπαϊκών πόρων.

Η Ελλάδα θα πάρει αυτό που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια που θα εκταμιευτούν αλλά στην περίπτωση του προσφυγικού μεταναστευτικού έχουμε μεγάλη συμμετοχή στα ταμεία αυτά γιατί έχουμε πολλές υποδομές που θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους γιατί κάνουμε ευρωπαϊκή δουλειά στα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία που απαιτεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση της τραγικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για την απουσία συμπερασμάτων σε επίπεδο 27 για τη Μέση Ανατολή. Τόνισε, σχετικά:

«Δε μάσησα τα λόγια μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και δεν είναι τιμή για την ευρωπαϊκή ένωση το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη μέση ανατολή και αυτό είναι κάτι που αδυνατίζει το ρόλο της ευρωπαϊκής ένωσης συνολικά σε μία εποχή που πολλοί άλλοι παίκτες επιδιώκουν να παίξουν ρόλο σε μία νέα ειρηνευτική προσπάθεια. Έχουμε αποκλίνουν σε απόψεις αλλά πιστεύω ότι με δική μου επιμονή θα επανέλθουμε και στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα έχουμε συμπεράσματα».