ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα βαδίζει στις πρώτες θέσεις του ευρωπαϊκού δρόμου και όχι ουραγός»

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα βαδίζει στις πρώτες θέσεις του ευρωπαϊκού δρόμου και όχι ουραγός»

«Παρά τις όποιες αποκλίσεις και καθυστερήσεις, η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι διπλά αναγκαία σήμερα, για την πρόοδο όλων των κρατών – μελών», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε ομιλία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος».

«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην παρουσίαση του βιβλίου του συνεργάτη μου, Δημήτρη Τσιόδρα. Θέλω να συγχαρώ τον Δημήτρη για τη δημοφιλία του, αν κρίνω από τον αριθμό των Υφυπουργών και Υπουργών που βρίσκονται εδώ. Σίγουρα, είναι περισσότεροι από όσους παρίστανται στις δικές μου ομιλίες, στη Βουλή.

Ο Δημήτρης έχει γράψει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο. Ο δρόμος για την ευρωπαϊκή συμπόρευση είχε πολλά εμπόδια και στροφές, αλλά και πολλούς προωθητικούς συμβιβασμούς, οι οποίοι μας ένωσαν περισσότερο», σημείωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων.

«Βέβαια, να στείλουμε στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο πρόσωπα με γνώση του ρόλους τους, έτοιμα να σταθούν στον απαιτητικό χώρο του κοινοβουλίου, με δεδομένα την αφοσίωση και την εργατικότητα. Ως Νέα Δημοκρατία, θα μείνουμε πιστοί στην πολιτική που υπηρετούμε με συνέπεια τα τελευταία 4.5 χρόνια, του υπεύθυνου πατριωτισμού, του κοινωνικού προοδευτισμού αλλά και του φιλελεύθερου οικονομικού προσανατολισμού.

Με άλλα λόγια, αυτή η πολιτική του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, που επιβεβαιώθηκε εκκωφαντικά στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου και έδωσαν στην παράταξη ισχυρότερο ποσοστό από αυτό που είχε πάρει στις εκλογές του 2019. Αποτελεί μία πολιτική που στοχεύει στην πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη, αλλά και στη διατήρηση της “καρδιάς” της ηπείρου και το κέντρο της λήψης των σημαντικών αποφάσεων».

«Η Ελλάδα βαδίζει στις πρώτες θέσεις του ευρωπαϊκού δρόμου και όχι ουραγός, στην οικονομική ανάπτυξη»

«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας εισηγήθηκε λύσεις σε κοινές προκλήσεις, οι οποίες κατέληξαν σε πρακτικές συγκλίσεις.

Αυτή η κυβέρνηση, σε μία δύσκολη περίοδο, έφερε στην πατρίδα μας περισσότερους πόρους ύψους 36 δισ. ευρώ για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, μετά την επίθεση του κορωνοϊού.

Ακόμη, καθιέρωσε τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά, αλλάζοντας σταδιακά την προσέγγιση όλης της Ευρώπης στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού, αναγνωρίζοντας πλέον τόσο τα κράτη – μέλη όσο και η Επιτροπή ότι δεν νοείται συνεκτική μεταναστευτική πολιτική χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Με ισχυρές συμμαχίες, αυτή η κυβέρνηση “θωράκισε” την άμυνα της πατρίδας μας, προωθώντας και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης συνολικά», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα σηματοδοτήσουν αν η Ευρώπη είναι σε θέση να επιτυχύνει τους ρυθμούς εξέλιξης»

«Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια. Παράλληλα, αυταρχικές πολιτικές απειλούν τη Δημοκρατία, την οποία η ευρωπαϊκή μας παράδοση τη θέλει πάντοτε ανοικτή, ανεκτική και συμπεριληπτική.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αποκτούν μία ξεχωριστή σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά. Θα αναδειχθούν στο ευρωκοινοβούλιο οι δυνάμεις και οι νέοι βουλευτές, που θα μπορούν να συντονίσουν τα βήματα για το αχαρτογράφητο μέλλον.

Θα σηματοδοτήσουν αν η Ευρώπη είναι πράγματι σε θέση να επιτυχύνει τους ρυθμούς εξέλιξης και αν στο κοινοβούλιο δημιουργηθούν τελικώς νέες συμμαχίες της κοινής λογικής, που θα συμφωνούν σε κοινό τόπο για την πραγματική πρόοδο της ενωμένης ηπείρου μας. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, ο τόπος ζητά από εμάς να δυναμώσουμε την εθνική φωνή στο κέντρο αποφάσεων της Ένωσης», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κλείνω με αυτόν τον χαιρετισμό, ο οποίος είναι μικρός για να εκφράσει την εκτίμηση που τρέφω στον Δημήτρη, εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και καλοτάξιδη να είναι η πορεία του συγγραφέα στους επόμενους στόχους του. Η χώρα μας έχει ανάγκη από φρέσκιες ιδέες και ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη. Σας ευχαριστώ», κατέληξε ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι πρώην Επίτροποι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Σταύρος Δήμας και Άννα Διαμαντοπούλου.

Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Διεθνή Θέματα, Αριστοτελία Πελώνη.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας

O Δημήτρης Τσιόδρας γεννήθηκε στο Μάναρη Αρκαδίας, το 1959. Τελείωσε το Α’ Λύκειο Τρίπολης, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά στις Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα “Sociology of Mass Media and Popular Culture” στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Εργάστηκε επί είκοσι επτά χρόνια ως δημοσιο­γράφος στα μεγαλύτερα Μέσα ενημέρωσης της χώρας και ασχολείται συστηματικά με ζητήματα πολιτικής, διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Έχει παρακολουθήσει από κοντά τις διερ­γασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου. Ως δημοσιογράφος, έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί;» (εκδόσεις Μίνωας). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, όπως Le Monde Diplomatique, Courrier International, Interna­tional Relations.

Σχετικές ειδήσεις