ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες: Ετοιμάζονται για Αθήνα - Πού θα κλείσουν σήμερα τους δρόμους

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες: Ετοιμάζονται για Αθήνα - Πού θα κλείσουν σήμερα τους δρόμους

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα και θέτουν τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό να τους απαντήσει εντός τριών ημερών στα αιτήματά τους - Πότε και πού θα κλείσουν σήμερα τους αυτοκινητόδρομους

Την πρώτη επίσημη απάντηση στους αγρότες μετά τη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας και τη διατύπωση των αιτημάτων τους, δίνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται πως «στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο».

Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το κλείσιμο των δρόμων δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε των ιδίων των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο. Παράλληλα αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αγρότες, το κυβερνητικό επιτελείο διερωτάται πώς θα γίνει αυτό από την στιγμή που δεν έχουν κοινή εκπροσώπηση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν κοινή γραμμή, υπάρχει πολυδιάσπαση και τα αιτήματα είναι διαφορετικά σε τοπικό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι οι αγρότες πιέζουν να δουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μια τετ α τετ διαπραγμάτευση ξεπερνώντας τους αρμόδιους υπουργούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε πως ο πρωθυπουργός δεν είναι αρνητικός σε κάτι τέτοιο, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με κλειστούς δρόμους, ούτε με τρακτέρ στην Αθήνα, ούτε με τελεσίγραφα.

Όλα αυτά δεν βοηθάνε στον διάλογο, λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού. Στη Νίκαια πάντως οι αγρότες αποφάσισαν τα εξής:

  • Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
  • Κλείσιμο σημείων των εθνικών οδών, επαρχιακών οδών και τελωνείων με τρακτέρ.
  • Το κάθε μπλόκο θα κάνει δράσεις και μέσα στις πόλεις.
  • Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Η κυβέρνηση επανέλαβε πάντως μέσω του κ. Παύλου Μαρινάκη πως τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση για τους αγρότες. Επίσης όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και να αρχίσουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες να ζητούν αντίστοιχες απαλλαγές με αποτέλεσμα να τιναχτούν στον αέρα τα δημοσιονομικά της χώρας.

Πότε και πού θα κλείσουν σήμερα τους αυτοκινητόδρομους

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, Τετάρτη 7/2/2024 στις 5 μ.μ. οι αγρότες Πλατύκαμπου έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την ΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα οι αγρότες της Καρδίτσας προγραμματίζουν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώ αργότερα αναμένεται να μπουν και μέσα στην πόλη της Καρδίτσας.

Να κλείσουν και το τελωνείο Ευζώνων ετοιμάζονται και οι αγρότες από τις Σέρρες την Τετάρτη το απόγεμα, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες από το Πολύκαστρο θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο Προμαχώνα.

Αλλά και στην Αχαΐα οι αγρότες εξετάζουν τρία σενάρια: Να κλείσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού ή να περάσουν με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Σχετικές ειδήσεις