ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ παραμονή του Συνεδρίου – Παίζει τα «ρέστα» του ο Κασσελάκης

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ παραμονή του Συνεδρίου – Παίζει τα «ρέστα» του ο Κασσελάκης

Βαθιά ανησυχία επικρατεί στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του κόμματος, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, άκουσαν έναν Στέφανο Κασσελάκη να συμπεριφέρεται με τρόπο αυταρχικό, ακυρώνοντας επί της ουσίας μέσω των απειλών του για επαναφορά των δημοψηφισμάτων, την ίδια τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εμφανίστηκε ως ο «απόλυτος άρχων» της Κουμουνδούρου, όντας εριστικός και αλαζονικός απέναντι στα στελέχη του κόμματος, επαναφέροντας ξανά τον «μπαμπούλα» του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν περάσει το δικό του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει αποφασισμένος να χτυπηθεί μετωπικά με εκείνους που δεν αναγνωρίζουν ότι κατέχει την «Παπική Βούλα» και δεν διαθέτει το «μοναδικό χάρισμα», ακόμα και αν πρόκειται για πρόσωπα που έχουν διαδρομή πολλών δεκαετιών στην Αριστερά, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πάντως, μέσα σε αυτό το κλίμα, φαίνεται να υπάρχουν παρασκηνιακές κινήσεις και ζυμώσεις, οι οποίες ξεπερνούν την ηγεσία, που φαίνεται ανήμπορη ακόμα και στο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ψηφοφορίες για την εκλογή οργάνων στις τοπικές οργανώσεις.

Και ενώ όλοι προσπαθούν να βάλουν πλάτη έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει με αξιοπρεπή παρουσία μέχρι τις ευρωεκλογές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της άμεσης κατάρρευσης του κόμματος.

Ο «μπαμπούλας» των δημοψηφισμάτων

Η διαδικτυακή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, ξεκίνησε σε πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στα μέλη της και χωρίς τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη, που εκείνη την ώρα ταξίδευε για τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνδέθηκε αργότερα και από την πρώτη στιγμή έδειχνε φανερά εκνευρισμένος. Και κανένας δεν μπορούσε αρχικά να καταλάβει τον λόγο. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι η εισήγηση του για αναβολή εκλογής οργάνων στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και για τον τρόπο εκλογής συνέδρων, δεν θα γίνονταν αποδεκτή από το όργανο.

Προφανώς και για αυτό τον είχαν ενημερώσει οι στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι, πιθανότατα, δεν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή στάσης των μελών του οργάνου, που θα αποδέχονταν τη σκέψη του Στέφανου Κασσελάκη. Με αυτή τη διάθεση μπήκε στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στα λίγα λεπτά που έμεινε σε αυτή, φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα για τα καλά.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε σε έντονο ύφος -ως και απαξιωτικό προς τα στελέχη-, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέκου Φλαμπουράρη, που φέρεται να έκανε λόγο για «αυταρχική συμπεριφορά».

«Αν κάποιος διαφωνεί να σηκωθεί να το πει», φέρεται να είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, με το πολύπειρο στέλεχος να του απαντάει «είναι αυταρχικός αυτός ο τρόπος. Δεν γίνεται συζήτηση με αυτούς τους όρους».

Μάλιστα, απείλησε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και εκείνα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, ότι αν δεν περάσει η εισήγηση του για υβριδική ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων, ότι θα προσφύγει στη βάση του κόμματος και θα ζητήσει δημοψήφισμα.

Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά ακυρώνει τα όργανα, λέγοντας τους εμμέσως, πλην σαφώς, πως αν δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του, εκείνος θα τους παρακάμπτει με τους «κασσελίστας», μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων

Το «χάρισμα»

Η ένταση συνεχίστηκε. Απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας -που διεξάγεται διαδικτυακά- φέρεται να σημείωσε πως αν κάποια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο, τότε θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ήταν προφανές πως αναφέρονταν στον Παύλο Πολάκη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αν χρειαστούν πειθαρχικά μέτρα, ακόμα και για ένα δημοφιλές στέλεχος όπως ο Χανιώτης βουλευτής, την κατάσταση θα τη διαχειριστεί ο ίδιος, με το «επικοινωνιακό χάρισμα» που διαθέτει.

Κριτική για το «ντου» στην εκδήλωση

Όσον αφορά την παρουσία του στην εκδήλωση που συμμετείχαν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Έφη Αχτσιόγλου και Μανώλης Χριστοδουλάκης, επίσης του ασκήθηκε κριτική. Αυτή τη φορά, από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η κίνηση ήταν επικοινωνιακά ευφυής. «Πολιτικά όμως τι γίνεται;», αναρωτήθηκε. Όπως είπε, βγήκανε κεντρικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες και ήταν σε άλλη κατεύθυνση από όσα εξέπεμπε η παρουσία του προέδρου στη συζήτηση.

«Αν υπήρχε ένα πολιτικό κέντρο, δεν θα υπήρχε αυτή η αντίθεση. Αλλά και ένα ερώτημα, ποιος είχε βγάλει την προηγούμενη γραμμή που ακυρώθηκε αντικειμενικά από τον πρόεδρο; Και το πιο σημαντικό, ποια είναι η εισήγηση για από εδώ και στο εξής; Αλλάζει η στρατηγική μας; Συμμετέχουμε στον διάλογο ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου;», σημείωσε στη συνέχεια.

Ζυμώσεις στο παρασκήνιο

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, στο εστιατόριο πιο συγκεκριμένα, κέρδισε τα βλέμματα η παρέα που απαρτίζονταν από τους Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Κοτζιά και τον Χρήστο Κοκκινοβασίλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις τους, συνάντησαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και το «μενού» περιλάμβανε την ενεργοποίηση τους προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι ήδη αμφισβητούνται οι -ας πούμε- στρατηγικές του επιλογές και πως στο Συνέδριο θα πυκνώσουν οι «φωνές» του ασκούν κριτική για τον τρόπο που κινείται και πολιτεύεται.