ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλη παράταξη γιατί μπορεί να φιλοξενεί ιδεολογικά ρεύματα

Οικονόμου: Η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλη παράταξη γιατί μπορεί να φιλοξενεί ιδεολογικά ρεύματα

«Πιστεύω ότι αρμονικά συνδυάστηκαν τόσο καιρό και αρμονικά θα συνεχίσουν να συνδυάζονται το επόμενο διάστημα», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι η δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να φιλοξενεί πολλαπλά ιδεολογικά ρεύματα την έχει καταστήσει μεγάλη παράταξη και κυρίαρχο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα θέμα που έχει συζητηθεί στο δημόσιο διάλογο, ο οποίος είναι ζωηρός και πλούσιος το τελευταίο διάστημα. Προσωπικά, πριν από ένα μήνα, σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, είχα τοποθετηθεί, περιγράφοντας τους λόγους που η συνείδησή μου, η πολιτική μου διαδρομή, η άποψή μου, δεν μου επέτρεπαν να συμφωνήσω με την επιλογή αυτή.

Είναι ένα ζήτημα ταυτοτικό, για το οποίο και στην κοινωνία υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, όπως ανέδειξε ο δημόσιος διάλογος. Εξαιρώ από την αρχή, για να μην μπερδευόμαστε, ακραίες, ομοφοβικές, μεσαιωνικές και φασιστικές αντιλήψεις. Στο δικό μου σύστημα αξιολόγησης της συγκεκριμένης νομοθετικής επιλογής δεν τίθεται θέμα για το αν έχει κάποιος το δικαίωμα να είναι ομοφυλόφιλος ή να επιλέγει το σεξουαλικό του προσδιορισμό. Αυτά είναι λυμένα: ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει πώς θα ζήσει, με ποιον θα ζήσει, το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Δεν είμαι από τους πολιτικούς ή τους ανθρώπους που με αναγκάζει κάτι να πάω προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Σε ζητήματα συνείδησης, ταυτοτικά, έχω τις δικές μου απόψεις, οι οποίες κρίνονται από όσους έχουν την αρμοδιότητα να το κάνουν, και στην κοινωνία και σε πολιτικό επίπεδο.

Η κοινωνία είναι μωσαϊκό, δεν είναι κάτι ενιαίο. Μην υποτιμούμε τις ευαισθησίες, τους προβληματισμούς, τις προτεραιότητες, τις απόψεις που μπορεί να έχουν άνθρωποι, για διάφορους λόγους. Κατά τη γνώμη μου, ακούστηκαν οι απόψεις εξαντλητικά. Αν δεν απασχολούσε την κοινωνία, δεν θα ακουγόταν τόσο εξαντλητικά. Ακούστηκαν απόψεις, επιχειρήματα, αγωνίες.

Κατά την άποψή μου, γιατί αυτή εκφράζω, αυτό ήταν μια επιλογή ψήφου σε ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που άπτεται ζητημάτων ταυτοτικών και συνείδησης, που κατά την άποψή μου δεν σημαίνει τίποτα ούτε για τη συνοχή, ούτε για τη συνέχεια, ούτε για την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η άποψή μου και νομίζω ότι πολύ σύντομα, στις κοινοβουλευτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, στην υπεράσπιση κρίσιμων κοινοβουλευτικών πολιτικών στην κοινωνία, προς αυτή την κατεύθυνση θα πάμε.

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη παράταξη. Όταν θες να είσαι μια μεγάλη παράταξη, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχουν και ζητήματα -κυρίως ζητήματα τέτοιου βάρους και φορτίου- που θα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Διαφορετικά δεν μπορείς να είσαι μεγάλη παράταξη. Αν θες να εκφράζεις ένα μεγάλο μέρος στην κοινωνία και να το εκφράζεις με μετριοπάθεια, με ειλικρίνειο, με ένα προσανατολισμό που στο μέσο όρο θα είναι προωθητικός και θετικός για τη χώρα και την προκοπή των ανθρώπων, θα έχεις και διαφορετικές αντιλήψεις. Εγώ αυτό δεν το εκλαμβάνω ως κάτι άσχημη ή κακό, αν θες να είσαι μια μεγάλη παράταξη. Οφείλεις να θέλεις και να αναγνωρίζεις τις διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις, να σέβεσαι τους ανθρώπους που έρχονται και που προσθέτουν σε αυτή την παράταξη και οφείλεις να σέβεσαι και τους ανθρώπους που την έχτισαν και την στήριξαν, που αποτελούν το πιο παραδοσιακό και πιστό της κομμάτι.

Δεν είναι διαφορές τέτοιες και σε τόσο μεγάλο βάθος, κατά την άποψή μου, που να υπάρχει περίπτωση ρήγματος ή να κινδυνεύει η συνοχή, ή η λογική του να εξακολουθούμε να είμαστε μεγάλη παράταξη.

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε το θετικό του μόνο να έρχονται στη Νέα Δημοκρατία, ιδίως από το 2016 και μετά, που κάτι σημαίνει αυτό. Πιστεύω ότι το κόμμα μου είναι ισχυρό γιατί είναι ταυτοτικά ισχυρό. Αυτή η μαζικότητα και η λαϊκότητα της ΝΔ τής επιτρέπει να είναι όχημα υλοποίησης φιλελεύθερων πολιτικών, ενσωμάτωσης και άλλων ανθρώπων, υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. Αν δεν είχαμε το πρώτο, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε το δεύτερο.

Πιστεύω ότι αρμονικά συνδυάστηκαν τόσο καιρό και αρμονικά θα συνεχίσουν να συνδυάζονται το επόμενο διάστημα».