ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Οικονόμου: Ο πρωτογενής τομέας αναγκαίος για την επισιτιστική ασφάλεια και τη συνοχη της της

Γιάννης Οικονόμου: Ο πρωτογενής τομέας αναγκαίος για την επισιτιστική ασφάλεια και τη συνοχη της της

«Οι λύσεις των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα έχουν να κάνουν με μία μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα ανακουφίσει μακροπρόθεσμα τον τομέα», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου 

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αναγκαίος για την επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε., ενώ υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της περιθωρίων.

Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, όπως και όλες οι κοινωνικές ομάδες. Επιβεβαιώνεται αυτό που ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση είπαν από την πρώτη στιγμή: αντιλαμβανόμαστε ότι τα αιτήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι πανευρωπαϊκό, αφού οι αγρότες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, στο Μόναχο, στο Βερολίνο , στο Παρίσι. Αντιμετωπίζουν πολύ ουσιαστικά, χρόνια προβλήματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν χειροτερέψει εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων.

Το κοκτέιλ κρίσεων με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία των τελευταίων 50-60 ετών. Λαθεμένες πολιτικές και ασσύμετρη επιρροή στην προσπάθεια της πράσινης μετάβασης, η κλιματική κατάρρευση, η ενεργειακή κρίση, οι χαμηλές εμπορικές τιμές. Όλα αυτά μαζί δεν τα έχουν αντιμετωπίσει ξανά οι παραγωγοί τα τελευταία 50-60 χρόνια.

Παλαιότερα ερχόταν η επιστήμη, η εκβιομηχάνιση, έδινε λύσεις γιατί αυξανόταν η παραγωγή και το εισόδημα. Σήμερα, μια παράμετρος που έχεις για να λύσεις τα ζητήματα έρχεται και κοντράρει σε άλλου είδους ζητήματα.

Εκφράζεται μια αγωνία του κόσμου ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν με σειρά μέτρων, έχει αποδείξει πως αντιλαμβάνεται ό,τι γίνεται και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας κάνει αυτό που μπορεί και πολλές φορές και με το παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύνονται τα προβλήματα όλα. Η Κυβέρνηση έκανε πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας, την επιστροφή του ΕΦΚ και μάλιστα νωρίτερα. Προφανώς και τα αιτήματα των αγροτών είναι για κάτι παραπάνω, αλλά εκεί σταθμίζει κάποιος τα περιθώρια.

Οι λύσεις των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα έχουν να κάνουν με μία μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα ανακουφίσει μακροπρόθεσμα τον τομέα. Το ζήτημα δεν λύνεται μόνο με μέτρα στήριξης ή επιδότησης. Έχουμε διαρθρωτικά προβλήματα. Πάνω από το 75% των ανθρώπων που ασχολούνται, έχουν κάτω από 50 στρέμματα. Σήμερα αυτός που έχει κάτω από 50 στρέμματα, τζάμπα να τους δώσεις το ρεύμα, δεν κάνει τίποτα.

Δεύτερον, είναι η κατεύθυνση των προϊόντων που μπορούν να τους δώσουν μεγαλύτερες τιμές. Ο καλύτερος έλεγχος τι μπαίνει και πώς πωλείται. Όλα αυτά έχουν να κάνουμε με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.