ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας κόβει τον «ομφάλιο λώρο» με τον τοξικό ΣΥΡΙΖΑ του χθες και του ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα

Ο Τσίπρας κόβει τον «ομφάλιο λώρο» με τον τοξικό ΣΥΡΙΖΑ του χθες και του ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα

Τον «ομφάλιο λώρο» με τον «τοξικό» ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα, αλλά και της περιόδου 2015-2019 -που σε μεγάλο κομμάτι ταυτίζονται μεταξύ τους- «κόβει» οριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Πλέον, ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει πως έχει πλήρως απελευθερωθεί από τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, αλλά και από τα λάθη της «πρώτης φοράς». Πιο ώριμος και κατασταλαγμένος από ποτέ, έχοντας τον χρόνο να αναστοχαστεί μια πορεία δεκαπέντε ολόκληρων ετών, φωνάζει ότι παραμένει «παρών» στα δημόσια πράγματα.

Διακόπτει κάθε σχέση με την τοξικότητα

Αν δεχθούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τράβηξε τις διαχωρίστηκες γραμμές του με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, με την παρέμβαση του, την παραμονή του Συνεδρίου του κόμματος, χθες, με στη συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη, στο συνέδριο της «Καθημερινής», τράβηξε μια ακόμα «κόκκινη» γραμμή.

Αυτή τη φορά με τα λάθη και τις παραλείψεις της πρώτης κυβέρνησης του. Για το πως στήθηκε μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Εκείνη των τηλεοπτικών αδειών που εξελίχθηκε σε φιάσκο - για μια σειρά από λόγους, που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.

Σημασία έχει ότι παραδέχθηκε ότι έγινε με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα το τοπίο να παραμένει άναρχο, επί της ουσίας. Αν και δεν το είπε, έδειξε προς μια συγκεκριμένη πλευρά. Εκείνη του Νίκου Παππά. Ο πρώην υπουργός, με την παραπάνω δήλωση, μπήκε στο «στόχαστρο» του πρώην πρωθυπουργού.

Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η «βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα, σχετίζεται με την σημερινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και με την «προδοσία» που χρεώνουν στο Νίκο Παππά, εκείνοι που συ στρατεύτηκαν με την Όλγα Γεροβασίλη. Μια εξήγηση που, πάντως, μοιάζει κοντόφθαλμη και εκτός πλαισίου που έγινε η συζήτηση, το Σάββατο.

Όπως και να έχει, με αυτή την τοποθέτηση, που περιέχει και αυστηρή δόση αυτοκριτικής, ο πρώην πρωθυπουργός ανοίγει μια καινούργια «σελίδα». Μάλιστα, αν συνδυαστεί και με τα λεγόμενα του για την υπόθεση Novartis, τότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως πλέον μιλάμε για έναν Τσίπρα, απελευθερωμένο από τα «βαρίδια» της εποχής εκείνης.

Πάντως, οι πρωτεργάτες -σε επικοινωνιακό επίπεδο- εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, της εποχής Κασσελάκη. Επομένως, δεν προκαλούν καμιά εντύπωση τα «πυρά» που εκτοξεύουν προς τον Αλέξη Τσίπρα, εδώ και ημέρες διάφοροι πολλαπλώς ευεργετηθέντες από εκείνον.

Κάτι τύποι, που στην καλύτεροι περίπτωση θα ήταν ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι στα χωριά τους και βρέθηκαν υπουργοί. Και κάποιοι, που σχολίαζαν τα πρωινάδικα στο twitter και τώρα τους πλάνεψε η «ντόλτσε βίτα».

Απελευθερωμένος

Τα παραπάνω, προφανώς και έρχονται στη συνέχεια της παρέμβασης του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρθηκε στην ανώμαλη εσωκομματική κατάσταση, προτρέποντας τον Στέφανο Κασσελάλκη να ζητήσει εκ νέου την προσφυγή στη βάση.

Εκ του ιστορικού του ρόλου, ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου. Η στάση του, προφανώς, και ήταν η ενδεδειγμένη.

Έκτοτε, δεν ενεπλάκη στα εσωκομματικά ζητήματα. Και άκουγε με στωικότητα την προσπάθεια αποδόμησης του από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη ρήξη με την πολιτική παρακαταθήκη του, μέχρι τις αιχμές για την κακή οικονομική κατάσταση του κόμματος – τα οποία άφησε πλήρως τακτοποιημένα, χωρίς να χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

Με την παρέμβαση που πραγματοποίησε την Πέμπτη, είπε ότι είχε να πει. Προειδοποίησε για τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου και εξήγησε αναλυτικά γιατί δεν είναι «στραβός ο γιαλός», αλλά «στραβά αρμενίζει το καράβι».

Από εκεί και πέρα, όλοι έκαναν τις επιλογές τους. Επομένως, ουδείς θα μπορεί να του ζητήσει εξηγήσεις για ένα πιθανό κακό στις ευρωεκλογές. Πλέον, μιλάμε για το «κόμμα Κασσελάκη». Ο πρόεδρος και οι συν αυτώ θα είναι οι μόνοι υπεύθυνοι.