ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο TikTok: Μύθοι και αλήθειες για τις παραλίες

Μητσοτάκης στο TikTok: Μύθοι και αλήθειες για τις παραλίες
Eurokinissi

Απάντηση στα fake news για όσα ακούγονται σχετικά με τις παραλίες έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέσω ανάρτησης στα social media, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε διευκρινίσεις για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που αφορά στις παραλίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Θυμάστε το περασμένο καλοκαίρι τη μεγάλη φασαρία που έγινε και δικαίως από το κίνημα της πετσέτας για την παράνομη κατάληψη των παραλιών μας με τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες. Κινητοποιηθήκαμε λοιπόν άμεσα, ψηφίσαμε έναν νέο νόμο που βάζει σε τάξη τις παραλίες μας και με απλά λόγια κάνει τρία πράγματα. Διασφαλίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες μας για όλους τους πολίτες. Χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες τόσο για τις δημοπρασίες των παραλιών όσο και για τους ελέγχους. Επιβάλλουμε αυστηρότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον νόμο και καταπατούν τις παραλίες μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Επειδή όμως είδα στα social media διάφορα fake news για το τι κάνει και το τι δεν κάνει ο νέος νόμος, ας αποκαταστήσουμε επιτέλους την αλήθεια. Να δούμε λοιπόν πρώτα τι δεν κάνει ο νέος νόμος. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Δεν ασχολείται καθόλου με πολεοδομικά ζητήματα. Άρα δεν επηρεάζεται καμία απολύτως διάταξη που αφορά τους όρους δόμησης. Για να το πω με απλά λόγια, δεν επιτρέπει τη δόμηση από την ακτογραμμή εκεί που δεν επιτρεπόταν και πριν. Αν παραδείγματος χάρη σε μία περιοχή της χώρας υπάρχει απόσταση 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού για να κτίσει κανείς, αυτή η απόσταση δεν αλλάζει. Εξακολουθεί να είναι 50 μέτρα.

»Να δούμε τώρα, τι κάνει ο νέος νόμος. Από εκεί που παλιά πήγαινες σε μια οργανωμένη παραλία και την έβλεπες τίγκα στην ξαπλώστρα, τώρα διασφαλίζουμε ότι το 70% της έκτασης της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο. Επίσης διασφαλίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη απόσταση 4 μέτρων από τη θάλασσα μέχρι εκεί που θα ξεκινάει η γραμμή της πρώτης ξαπλώστρας. Για να σταματήσουμε να έχουμε τις εικόνες των ξαπλωστρών που ουσιαστικά μπαίνουν μες στο νερό. Για τις παραλίες οι οποίες είναι μέσα σε περιοχές natura, το 70% γίνεται 85%. Με απλά λόγια, θα μπορούν να μπαίνουν ξαπλώστρες και ομπρέλες μόνο στο 15% της παραλίας natura. Επιπλέον, για πρώτη φορά δημιουργούμε τις «Απάτητες παραλίες», παραλίες δηλαδή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας στις οποίες δεν επιτρέπεται καμία απολύτως εκμετάλλευση. Για να αποκτήσει κάποιος άδεια χρήσης παραλίας πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική δημοπρασία.

»Και όποιος πάρει άδεια θα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Να καθαρίζει την παραλία, να εξασφαλίζει πρόσβαση στην παραλία σε άτομα με αναπηρία και φυσικά να υπάρχει ναυαγοσώστης. Θα μου πείτε "ωραίοι νόμοι, αλλά πώς τους εφαρμόζετε;"

»Λοιπόν εγώ θέλω να το αλλάξω αυτό. Πρώτον, με πολύ περισσότερους ελέγχους και χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία, αν δηλαδή δείτε κανένα drone να πετάει πάνω από την παραλία μπορεί να είναι στα πλαίσια των ελέγχων που θα κάνουμε. Δεύτερον, θα μας βοηθήσετε εσείς οι ίδιοι να εφαρμόσουμε τον νόμο. Πώς; Μέσα από μια ειδική εφαρμογή στην οποία θα φαίνεται ξεκάθαρα σε ποιο ποσοστό της παραλίας, σε ποιο συγκεκριμένο μέρος της παραλίας μπορεί να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

»Και αν για οποιονδήποτε λόγο ο παραχωρησιούχος έχει παραβιάσει τη νομοθεσία να μας το καταγγείλετε, να μας το πείτε. Κι εμείς θα κάνουμε τους ελέγχους. Και τέλος με αύξηση των προστίμων, αρκετά τσουχτερή, να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν όχι μόνο αυστηρές οικονομικές συνέπειες αλλά ακόμα και σφράγισμα της επιχείρησης που θα παραβιάζει τον νόμο».