ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κικίλιας για Βουκουρέστι: «Η σωστή θέση στη σωστή στιγμή»

Βασίλης Κικίλιας για Βουκουρέστι: «Η σωστή θέση στη σωστή στιγμή»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως «τα μεγάλα "ναι" ή τα μεγάλα "όχι" κράτησαν την πατρίδα όρθια» και υπογράμμισε ότι «το πιο σύγχρονο και πρόσφατο "όχι" ήταν στο Βουκουρέστι που, κατά τη γνώμη μου, ήταν και η σωστή θέση και η σωστή στιγμή».

Στην σπουδαιότητα της Χίου ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, αλλά και στις «μεγάλες αποφάσεις που κράτησαν όρθια» την Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στη Χίο για την κλιματική αλλαγή.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας «τα μεγάλα "ναι" ή τα μεγάλα "όχι" κράτησαν την πατρίδα όρθια» και υπογράμμισε ότι «το πιο σύγχρονο και πρόσφατο "όχι" ήταν στο Βουκουρέστι που, κατά τη γνώμη μου, ήταν και η σωστή θέση και η σωστή στιγμή».

«Δεν είναι η πρώτη φορά, είναι η πολλοστή που βρίσκομαι στη Χίο. Η Χίος είναι σπουδαία ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Είναι ένας ακριτικός τόπος, ένα ακριτικό νησί- και όταν κανείς βρίσκεται σε έναν ακριτικό τόπο, σε ένα ακριτικό νησί δεν μπορεί παρά να θέλει να πει δύο λέξεις για την πατρίδα, για την Ελλάδα που δε σταμάτησε και δεν θα σταματήσει να δοκιμάζεται γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά», είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Δεν θα σας πω να κοιτάξουμε απέναντι στα μικρασιατικά παράλια. Θα σας πω να κοιτάξουμε μέσα μας, στην ψυχή μας και να αναρωτηθούμε πότε η εξωτερική πολιτική, οι μεγάλες αποφάσεις, τα μεγάλα "ναι" ή τα μεγάλα "όχι" κράτησαν την πατρίδα όρθια. Κυρίως τα μεγάλα "όχι". Γιατί τα "όχι" έχουν κόστος και για μία χώρα μικρή σαν και τη δική μας, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη γενναιότητα για να πληρώσει κανείς αυτό το κόστος. Και το ξέρουμε καλά κι έχουμε νωπές στις μνήμες μας και τις πολιτικές τής σύγχρονης εποχής».

«Το πιο σύγχρονο και πρόσφατο "όχι" ήταν στο Βουκουρέστι που, κατά τη γνώμη μου, ήταν και η σωστή θέση και η σωστή στιγμή. Και πιθανώς να χρειαστεί και στο μέλλον να πούμε "όχι". Και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από τώρα ποιες οι κόκκινες γραμμές μας και ποια είναι τα όριά μας, ποια είναι τα όρια των εθνικών μας συμφερόντων έτσι ώστε να μη μεταθέτουμε ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος αυτά τα όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την επίσημη τελετή έναρξης πιλοτικού προγράμματος για την κλιματική κρίση, το οποίο εκπονείται με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και του Ιδρύματος Λάτση, με αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κικίλιας στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Χίο πραγματοποίησε νωρίτερα ευρεία σύσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τής Χίου με σκοπό την προετοιμασία για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο.